Jajecznica na parze - prosty przepis krok po kroku

Jajecznica na parze
Jajecznica na parze - jak ją zrobić?
Źródło: BURCU ATALAY TANKUT/Getty Images
Jajecznica na parze kojarzyć się może głównie z jedzeniem dla niemowlaków, którym stopniowo wprowadza się do diety kolejne produkty. Odpowiednio zrobiona może być jednak pysznym posiłkiem dla osób w każdym wieku. Jak zrobić jajecznicę na parze? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.

Jajecznica na parze - przepis

Jajecznica przygotowywana na parze jest zdrowszą i lżej strawną alternatywą klasycznej jajecznicy – z jajek smażonych na tłuszczu.

Składniki:

  • dobrej jakości jajka
    • pół łyżki mleka na jedno jajko
      • szczypta soli i pieprzu
        • drobno posiekany szczypiorek

          Przepisy Darii Ładochy

          Źródło: Dzień Dobry TVN
          Daria Ładocha z córkami
          Daria Ładocha z córkami
          Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
          Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
          Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
          Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
          Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
          Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

          Jajecznica na parze — sposób przygotowania

          • W garnku ugotować wodę. Jajka umyć i rozbełtać w kubku z dodatkiem mleka i soli.
            • Nad wrzącą wodą umieścić naczynie (np. metalową miseczkę) i wlać do niego masę jajeczną. Mieszać, aż jajka się zetną - konsystencja wedle uznania.
              • Gotowe! Wystarczy posypać szczypiorkiem i pieprzem, ewentualnie dosolić. Podawać z ulubionym pieczywem.

                Zobacz inne przepisy na pyszne dania z jajkami:

                Autor: Diana Ryściuk

                Źródło zdjęcia głównego: BURCU ATALAY TANKUT/Getty Images

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                Materiał promocyjny

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana