Przepisy kulinarne

Jaja na 100 sposobów. Poznaj przepisy Jana Kuronia

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Marynowane, po benedyktyńsku, po szkocku, jako główny dodatek do pizzy albo składnik popularnej sałatki. Jaja można serwować na wiele sposobów. Zobacz, co w Światowym Dniu Jaj przyrządza z nich Jan Kuroń.

Jajka po benedyktyńsku

Składniki:

  • 50 ml octu winnego lub jabłkowego
  • 2 jajka
  • 2 grzanki
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej

W wysokim rondlu podgrzej wodę do około 90 stopni C.

Za pomocą długiej łyżki zamieszaj wodę tak, aby powstał na środku wir. Wbij jajko w sam środek. Siła odśrodkowa sprawi, że jajko samo się zawinie. Gotuj 2 – 3 minuty.

Na grzance ułóż jajko, zawiń je w plaster szynki, a następnie polej sosem holenderskim.

Jasiek Kuroń

Marynowane jajka

Składniki:

  • 500 ml octu winnego
  • 120 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • kilkanaście ziaren kolendry
  • 6 – 7 jajek
  • ew. pół łyżeczki suszonej kurkumy

Cukier i sól rozpuść w occie, jeśli trzeba możesz delikatnie podgrzać. Dodaj przyprawy. Wystudź.

Ugotuj jajka na twardo, przełóż do zimnej wody i schłodź. Obierz ze skorupek.

Do sparzonego słoika włóż dość ciasno jaja. Następnie zalej zalewą z przyprawami. Zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

Pizza z pomidorkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym

Na ciasto:

  • 350 g mąki na pizzę
  • 3 g suchych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody

Wszystkie suche składniki wymieszaj. Dolej wody, wymieszaj i zagniataj około 10 minut.

Ciasto włóż do naczynia i szczelnie zafoliuj. Odstaw na 8 godzin w temperaturze pokojowej lub na minimum 12 w lodówce. Leżakowanie może trwać nawet 72 h!

Na oprószonym mąką blacie wyłóż i rozwałkuj ciasto na pożądany kształt pizzy.

Sos:

  • puszka pomidorów krojonych (concasse)
  • 1/2 lub jedna mała cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • ewentualnie odrobina cukru

Na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj płatki czosnku oraz tymianek.

Po minucie wlej pomidory i dopraw oregano, solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i redukuj na małym ogniu do pożądanej konsystencji.

Pod koniec możesz ewentualnie skontrować pomidory odrobiną cukru.

Wierzch:

  • 100 g szpinaku
  • 20 g parmezanu
  • kilka plastrów mozzarelli
  • 1 jajko

Piekarnik rozgrzej do 220 C. Ciasto posmaruj sosem, następnie dodaj szpinak, starty parmezan i plastry mozzarelli. Piecz 5 minut, następnie wyjmij pizzę i wbij jajko na środek. Piecz kolejne kilka minut.

Jasiek Kuroń

Jajka po szkocku

Składniki:

  • 6 jajek
  • 400 g białej kiełbasy bez skóry
  • 200 g szynki konserwowej
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 100 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • olej do smażenia

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź. Mięso wraz przyprawami posiekaj drobno (może być w robocie kuchennym).

Z masy uformuj 4 równej wielkości kulki. Postaraj się, aby były jak najcieńsze. Delikatnie obłóż masą każde oprószone mąką jajko.

Następnie klasycznie zapanieruj – mąka, jajko, bułka tarta. Smaż na głębokim oleju lub piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 C.

Jasiek Kuroń

Sałatka jajeczna z tuńczykiem, groszkiem i marynowaną papryką

Składniki:

  • czerwona cebula posiekana w kostkę
  • tuńczyk 150 g po odsączeniu (korzystałem z puszkowego w zalewie)
  • duży ogórek szklarniowy lub 5 gruntowych
  • 1 papryka marynowana pokrojona w grubą kostkę
  • 300 g kukurydzy odcedzonej (tu również konserwa)
  • 3 jajka
  • 250 g mrożonego groszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki Srirachy lub innego ostrego sosu lub mielony czarny pieprz
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu

W rondlu zagotuj wodę i posól ją mocno, dodaj groszek i gotuj przez 90 sekund. Przełóż do zimnej wody i po minucie odcedź.

Jajka włóż do mocno osolonej zimnej wody. Zagotuj i gotuj - 6 minut klasę L lub 5 minut M. Przełóż do zimnej wody.

Cebulę i tuńczyka umieść w większej misce. Rybę rozdrobnij.

Ogórka obierz i pokrój w większą (1,5 cm) kostkę (rozgryziony pod zębem doda daniu świeżości). Dodaj paprykę, kukurydzę oraz groszek.

Jajka obierz i z grubsza utrzyj widelcem, dodaj do pozostałych składników.

Na koniec posól, dodaj srirachę, majonez oraz posiekaną natkę pietruszki.

Całość wymieszaj.

Jasiek Kuroń

Zobacz też:

Czy picie surowych jajek ma pozytywny wpływ na zdrowie?

W kuchni dynia i spółka. Pyszne dania Jaśka Kuronia

Ułatw sobie życie. Poznaj 6 trików, które przydadzą się w kuchni

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Jan Kuroń

Pozostałe wiadomości