Jajka w rozmaitych formach to podstawa wielkanocnych posiłków. Ola Juszkiewicz - zwyciężczyni 9. edycji programu "MasterChef" zaprezentowała swoje propozycje na świąteczne pasty jajeczne, które przypadną każdemu do gustu. Jak zrobić je sprawnie?
Zbliżające się święta wielkanocne sprzyjają serwowaniu jajek w finezyjny sposób. Daria Ładocha sprawdziła w Dzień Dobry TVN zaskakujący patent z TikToka na jajka w kopertach. Czy ten sposób okaże się praktyczny?
Aby przygotować to danie, wcale nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy pomysłowość, bo zapiekanka ziemniaczana z boczkiem może zawierać takie składniki, jakie lubimy najbardziej.
W czasie świąt wielkanocnych na naszych stołach królują przede wszystkim jajka, dlatego dobrze wiedzieć, jakie mają wartości odżywcze. Które jaja najlepiej kupować? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Kornelia Westergaard, technolog żywienia.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Sęk w tym, że o poranku nie zawsze mamy czas, by przygotować energetyczne danie. Dlatego spróbujcie przepisu z TikToka na szybkie, ale i pyszne tosty z jajkiem w okienku. Na długo was nasycą, a i dzień od razu stanie się piękniejszy.
Jajka to nieodzowny element śniadań. Jednak obranie ugotowanego na twardo nieraz wymaga od nas cierpliwości i czasu, a jak wiadomo - rano nie mamy go zbyt dużo. Natomiast dzięki trikowi z TikToka obierzecie jajko w kilka sekund i to bez wysiłku.
Coraz większa świadomość konsumentów sprawia, że nie jest dla nas obojętne to, co ląduje na naszym talerzu. Największa uwaga skupia się na przemyśle mięsnym i jajach. Chów ściółkowy to jeden ze sposobów hodowli kur niosek. Czym się charakteryzuje?
Jajka to bardzo wartościowy produkt spożywczy, zawierający dużo białka, aminokwasów i witamin. Z jajek można przyrządzić wiele prostych dań, które są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Do takich potraw należą jajka na miękko – cieszą się ogromną popularnością – są pyszne i bogate w cenne składniki odżywcze.
Jajka to produkt, który większość z nas zawsze ma w swojej lodówce. Zazwyczaj sięgamy po nie, gdy przygotowujemy ciasto lub robimy jajecznicę. A to zdecydowanie za rzadko! Jajka nie tylko doskonale smakują, ale stanowią źródło cennych witamin i minerałów. Do tego – wbrew obiegowej opinii – wcale nie podnoszą cholesterolu!
Marynowane, po benedyktyńsku, po szkocku, jako główny dodatek do pizzy albo składnik popularnej sałatki. Jaja można serwować na wiele sposobów. Zobacz, co w Światowym Dniu Jaj przyrządza z nich Jan Kuroń.
Jajko w wielu kulturach symbolizuje nowe życie i budzącą się po zimie przyrodę. Często związane jest też z mitami dotyczącymi powstania świata. A w jaki sposób sennik interpretuje sny, w których pojawiają się jajka?
Przyznacie chyba, że trudno nie zgodzić się z Magdą. Dlatego też, dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - Kasia i Zosia Pilitowskie, które o jajecznych potrawach wiedzą wszystko, zabrały nas w jajeczną podróż dookoła świata. Smacznego!
Jedzenie jest dobre na wszystko. Również na jesienną depresję. Czym najlepiej poprawić sobie nastrój? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski odpowiada na to pytanie i zabiera się do gotowania. Wypróbuj jego przepisy na: ciasteczka czekoladowe bez cukru, makrelę z kalafiorem, jajecznicę z ryżem pełnoziarnistym oraz jajko w awokado. Smacznego!
Nurkowie z Centrum Nurkowego Buddy udowodnili, że na tzw. jajeczko można umówić się nawet pod wodą. Co jeszcze świętują pod wodą? Jaka jest procedura picia szampana pod wodą? Czy dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer również zamoczył swoje jajeczko?
Agnieszka Więdłocha, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowała: kaczkę na miękko z chrupiącym selerem i sałatką z truskawek, jajko w koszulce z domową solą selerową i majonezem z wędzonych szprotek oraz paschę na słono.