jajko

    jajko

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Sęk w tym, że o poranku nie zawsze mamy czas, by przygotować energetyczne danie. Dlatego spróbujcie przepisu z TikToka na szybkie, ale i pyszne tosty z jajkiem w okienku. Na długo was nasycą, a i dzień od razu stanie się piękniejszy.

    Jajka to nieodzowny element śniadań. Jednak obranie ugotowanego na twardo nieraz wymaga od nas cierpliwości i czasu, a jak wiadomo - rano nie mamy go zbyt dużo. Natomiast dzięki trikowi z TikToka obierzecie jajko w kilka sekund i to bez wysiłku. 

    Jajka to bardzo wartościowy produkt spożywczy, zawierający dużo białka, aminokwasów i witamin. Z jajek można przyrządzić wiele prostych dań, które są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Do takich potraw należą jajka na miękko – cieszą się ogromną popularnością – są pyszne i bogate w cenne składniki odżywcze.

    Jajka to produkt, który większość z nas zawsze ma w swojej lodówce. Zazwyczaj sięgamy po nie, gdy przygotowujemy ciasto lub robimy jajecznicę. A to zdecydowanie za rzadko! Jajka nie tylko doskonale smakują, ale stanowią źródło cennych witamin i minerałów. Do tego – wbrew obiegowej opinii – wcale nie podnoszą cholesterolu!

    Marynowane, po benedyktyńsku, po szkocku, jako główny dodatek do pizzy albo składnik popularnej sałatki. Jaja można serwować na wiele sposobów. Zobacz, co w Światowym Dniu Jaj przyrządza z nich Jan Kuroń.

    Przyznacie chyba, że trudno nie zgodzić się z Magdą. Dlatego też, dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - Kasia i Zosia Pilitowskie, które o jajecznych potrawach wiedzą wszystko, zabrały nas w jajeczną podróż dookoła świata. Smacznego!

    Jedzenie jest dobre na wszystko. Również na jesienną depresję. Czym najlepiej poprawić sobie nastrój? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski odpowiada na to pytanie i zabiera się do gotowania. Wypróbuj jego przepisy na: ciasteczka czekoladowe bez cukru, makrelę z kalafiorem, jajecznicę z ryżem pełnoziarnistym oraz jajko w awokado. Smacznego!

    Nurkowie z Centrum Nurkowego Buddy udowodnili, że na tzw. jajeczko można umówić się nawet pod wodą. Co jeszcze świętują pod wodą? Jaka jest procedura picia szampana pod wodą? Czy dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer również zamoczył swoje jajeczko?

    Agnieszka Więdłocha, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowała: kaczkę na miękko z chrupiącym selerem i sałatką z truskawek, jajko w koszulce z domową solą selerową i majonezem z wędzonych szprotek oraz paschę na słono.