Jajka na miękko to doskonała propozycja żywieniowa o każdej porze dnia – nie tylko na śniadanie. Są świetnym źródłem białka, a dzięki krótkiej obróbce termicznej zachowują sporą ilość składników odżywczych. Przygotowanie idealnego jajka na miękko jest naprawdę proste – wystarczy znać kilka podstawowych zasad, aby cieszyć się smakiem i konsystencją płynnego żółtka, a przy okazji walorami zdrowotnymi!
Jajko na miękko – pyszne źródło wartości odżywczych
Jajko na miękko to prawdopodobnie jedna z najlepszych propozycji żywieniowych na szybkie i zdrowe śniadanie. Jajka są doskonałym źródłem cennych składników odżywczych. Średnia waga jajka to 58 gramów. W 100 gramach jajek znajduje się aż 13 gramów białka, dzięki czemu są one dobre dla sportowców, którzy cenią sobie naturalne źródła tego makroskładnika. Oprócz tego jajka mają bardzo bogaty aminogram (zawierają białko szczególnie wartościowe dla ludzkiego organizmu). Co ciekawe, jajka zawierają aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są wytwarzane w organizmie i należy je dostarczyć wraz z pożywieniem. Dodatkowo jajka są cennym źródłem kwasów tłuszczowych. Ponadto zawierają one potas, witaminy A, D, B6 i B12, wapń, kwas askorbinowy, żelazo oraz magnez. Są także źródłem cennej leucyny, która może być dobrym wsparciem dla organizmu podczas odchudzania, a także w trakcie budowania masy mięśniowej. Dodatkowo jajka zawierają lecytynę, która wspomaga pamięć, koncentrację oraz wspiera pracę układu nerwowego. Osoby, które zauważyły u siebie problemy z pamięcią krótkotrwałą, powinny uzupełnić menu o produkty bogate w lecytynę – na przykład jajka, a zwłaszcza jajka na miękko.
Gotowanie jajek na miękko – o czym należy pamiętać?
Jajka pozwalają na tworzenie wielu prostych potraw, na przykład kolorowych omletów czy jajecznicy. Jednym z najlepszych sposobów ich obróbki jest gotowanie jajek na miękko. Dlatego warto wiedzieć, jak ugotować jajko na miękko, aby było naprawdę idealne. Przed przystąpieniem do gotowania jajek na miękko należy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim trzeba wybierać dobrej jakości jajka – pierwszą cyfrą na pieczątce powinno być 0 lub 1. Jajka z oznaczeniem 2 lub 3 mają mniejszą wartość odżywczą. Trójki pochodzą od kur hodowanych w warunkach mogących budzić oburzenie obrońców praw zwierząt, a same jajka od tych kur zawierają wiele szkodliwych hormonów. Dlatego warto zapłacić kilka złotych więcej i zdecydować się na ekologiczne jajka z wolnego wybiegu.
Przed przystąpieniem do gotowania jajek na miękko należy sprawdzić ich świeżość. Można to zrobić, delikatnie potrząsając jajkiem przy uchu – jeśli czujesz, że zawartość jest płynna, jajko może być nieświeże. Można również wrzucić przyszłe jajko na miękko do zimnej wody – świeże jajka opadają na dno, natomiast nieświeże wypływają na powierzchnię. Gotowanie jajek na miękko wymaga ich wcześniejszego umycia. Na skorupce mogą znajdować się szkodliwe drobnoustroje, dlatego jajka warto wyszorować w gorącej wodzie przy użyciu specjalnej, przeznaczonej do mycia jajek gąbki.
Ile gotować jajka na miękko?
Podstawowym czynnikiem, który ma wpływ na czas gotowania jajka na miękko, jest jego rozmiar – mniejsze jajko można gotować krócej, a większe – gotuje się dłużej. Dokładnie umyte jajka należy wrzucić do wrzątku z dodatkiem soli lub soku z cytryny – zapobiegną one pękaniu jajek podczas pierwszego kontaktu z gorącą wodą. Garnek należy przykryć, aby jajka szybciej się zagotowały. Od tego momentu należy liczyć dwie minuty w przypadku małych jajek, trzy – przy średnich i cztery minuty, jeśli gotowane są jajka większe. Taki czas wystarczy, aby białko się ścięło, a jednocześnie żółtko nie stwardniało i pozostało płynne. Jajko na miękko można spożywać ze specjalnych kieliszków – taki sposób pozwala cieszyć się delikatnym, płynnym żółtkiem, które można jeść łyżeczką.
Osoby, które nie są przekonane do gotowania jajek na miękko, mogą zdecydować się na gotowanie na półtwardo. W tym wypadku czas gotowania nieco się wydłuża – jajka należy gotować 5–6 minut, w zależności od rozmiaru. Jajka gotowane na półmiękko (lub półtwardo) mają nieco gęstszą konsystencję białka i żółtka niż jajka gotowane na miękko.
Jak zrobić jajko na miękko – podsumowanie
Powyższe wskazówki z pewnością będą pomocne dla osób, które zastanawiają się, ile gotować jajko na miękko. Wystarczy kilka minut, aby cieszyć się wspaniałym smakiem płynnego żółtka. Warto spożywać jajka na miękko również z uwagi na dużą zawartość cennych składników odżywczych – po jajka dobrze jest sięgać przynajmniej trzy razy w tygodniu.
Zobacz też:
Gofry bezglutenowe – jak przygotować smaczną fit przekąskę?
Jak upiec buraki? Przygotowanie i sposób podania buraków
Przepisy na miodownik królewski, stefankę z kaszą manną i miodownik z kajmakiem
Zobacz wideo: Cała prawda o jajkach
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto