Jajka to bardzo wartościowy produkt spożywczy, zawierający dużo białka, aminokwasów i witamin. Z jajek można przyrządzić wiele prostych dań, które są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Do takich potraw należą jajka na miękko – cieszą się ogromną popularnością – są pyszne i bogate w cenne składniki odżywcze.
Jajka to produkt, który większość z nas zawsze ma w swojej lodówce. Zazwyczaj sięgamy po nie, gdy przygotowujemy ciasto lub robimy jajecznicę. A to zdecydowanie za rzadko! Jajka nie tylko doskonale smakują, ale stanowią źródło cennych witamin i minerałów. Do tego – wbrew obiegowej opinii – wcale nie podnoszą cholesterolu!
Jajko w wielu kulturach symbolizuje nowe życie i budzącą się po zimie przyrodę. Często związane jest też z mitami dotyczącymi powstania świata. A w jaki sposób sennik interpretuje sny, w których pojawiają się jajka?
Na Kaszubach znajduje się strusia farma, którą prowadzi Katarzyna Michnowska. Odwiedził ją Mikołaj Rey. Jak wygląda przechowalnia jaj strusich? Ile jaj w roku znosi samica strusia? Ile jajek kurzych zmieściłoby się w jaju strusim? Z czym wyśmienicie smakuje jajecznica z jaja strusiego?