Przepisy kulinarne

Przepisy na miodownik królewski, stefankę z kaszą manną i miodownik z kajmakiem

Fernando Fernández Baliña/Getty Images

Przepisy kulinarne

Przepisy na miodownik królewski, stefankę z kaszą manną i miodownik z kajmakiem

Fernando Fernández Baliña/Getty Images

Miodownik to ciasto, którego najważniejszym składnikiem jest miód. Bywa nazywany ciastem czeskim, ale i w wielu regionach Polski miodownik jest tradycyjnym wypiekiem – na polskiej liście produktów tradycyjnych znajduje się miodownik z Jaszczowa na Lubelszczyźnie. Jest praktyczny, ponieważ można go przygotować wcześniej. Po upieczeniu należy odczekać około tygodnia, aby smaki się połączyły.

Miodownik to proste, choć czasochłonne ciasto. Wymaga przekładania kremem, a najlepiej smakuje po kilku dniach. W wielu domach piecze się go na święta.

Królewski przepis na miodownik – z orzechami lub bez

Poniższy miodownik królewski z orzechami i kajmakiem dobrze smakuje z posypką z orzechów włoskich lub z płatków migdałowych. Wymaga nieco przygotowań – trzeba upiec cztery warstwy ciasta (jeśli nie masz czterech takich samych blach, musisz piec każdą część osobno) i przygotować jeden rodzaj masy do przekładania. Ten przepis zawiera szybką do wykonania masę kajmakową (możesz kupić gotową masę lub zrobić ją wedle poniższej receptury). Do tego dodaje się warstwę dżemu porzeczkowego, ewentualnie powideł.

Składniki (na okrągłą blachę o średnicy 24 cm):

  •  4 szklanki mąki,
  •  1 szklanka cukru,
  •  1 kostka masła (200 g),
  •  4 łyżki miodu,
  •  2 łyżeczki sody,
  • 3 jajka.

Składniki do przekładania:

  • 1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego,
  • 1 szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich (opcjonalnie),
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego.

Przygotowanie:

1. Połącz i zagnieć wszystkie składniki ciasta: mąkę, cukier, masło, miód, sodę i jajka. Możesz użyć robota kuchennego z końcówkami w kształcie haków (do wyrabiania ciasta).

2. Kiedy ciasto będzie jednolite, podziel je na cztery części.

3. Każdą z nich rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem i piecz w temperaturze 180 st. C przez 11–15 minut.

4. Masa kajmakowa: Zamkniętą puszkę mleka zagęszczonego wstaw do garnka z wodą, doprowadź wodę do lekkiego bulgotania i gotuj przez ok. 2 godziny. Puszka powinna być przez cały czas całkowicie przykryta wodą.

5. Przełóż ostudzone ciasto schłodzonym kremem i dżemem. Wierzch również możesz pokryć masą i rozdrobnionymi orzechami, jeśli ich używasz.

6. Odstaw gotowy miodownik na co najmniej dwa dni do lodówki.

Miodownik z kaszą manną, czyli stefanka

Poniżej znajduje się przepis na miodownik z kaszą manną i powidłami, często nazywany stefanką. Oblany polewą czekoladową i udekorowany połówkami orzechów włoskich zachwyci każdego łasucha. Możesz też jedynie lekko posypać miodownik cukrem pudrem.

Składniki (na prostokątną blachę w rozmiarze 25 × 35 cm):

  • 4 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka masła (200 g),
  • 3 łyżeczki miodu,
  •  2 łyżeczki sody,
  •  2 jajka,
  •  1 żółtko.

Składniki do przekładania:

  •  2 szklanki mleka,
  •  1 szklanka cukru,
  •  1 kostka masła,
  • 7 łyżek zwykłej kaszy manny,
  • 1 słoik powideł śliwkowych.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1 tabliczka czekolady,
  • 5 łyżek śmietanki kremówki,
  • 1 garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:

1. Wyrabiaj razem składniki ciasta – mąkę, cukier, masło, miód, sodę, jajka i żółtko – aż będzie jednolite. Możesz użyć robota kuchennego z hakami.

2. Podziel ciasto na cztery części i każdą piecz w 180 st. C przez 11–15 minut.

3. Masa z kaszy manny: Zagotuj mleko z cukrem. Dodaj kaszę mannę i gotuj, aż całość zgęstnieje. Po ostygnięciu utrzyj masło i dodawaj do niego masę.

4. Przełóż placek powidłami śliwkowymi i masą z kaszy manny.

5. W rondelku podgrzej śmietankę. Dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj i podgrzewaj, aż się rozpuści.

6. Polej ciasto polewą czekoladową. Wierzch możesz udekorować połówkami orzechów włoskich.

Miodownik z masą budyniową

Miodownik z masą budyniową  również możesz dodatkowo przełożyć powidłami lub dżemem. Do tej wersji miodownika także pasuje polewa czekoladowa.

Składniki (na prostokątną blachę w rozmiarze 25 × 35 cm):

  • 4 szklanki mąki,
  •  1 szklanka cukru,
  • 1 kostka masła (200 g),
  •  4 łyżki miodu,
  •  2 łyżki jogurtu naturalnego,
  •  1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  •  2 jajka.

Składniki na masę budyniową:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 1 kostka masła,
  • 1 i ½ szklanki mleka.

Przygotowanie:

1. Połącz składniki – mąkę, cukier, masło, miód, proszek do pieczenia, jogurt i jajka. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite.

2. Podziel ciasto na cztery części i każdą piecz w 180 st. C przez 11–15 minut.

3. Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu, ale w 1 i ½ szklanki mleka.

4. Utrzyj masło.

5. Do utartego masła powoli dodawaj schłodzony budyń, ciągle miksując.

6. Przełóż placek masą. Możesz też dodać dżem porzeczkowy lub powidła jak w powyższych przepisach.

Ze względu na intensywny smak i zapach olejków eterycznych zawartych w miodzie do tradycyjnego miodownika nie dodaje się już żadnych przypraw korzennych. Jednak w wielu domach przepisy na to ciasto zawierają przyprawę do piernika.

Zobacz wideo: Drożdżowe wypieki Bartka Boratyna

Zobacz także:

Co sądzisz o tym artykule?
47
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0