Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson
Ciasto mandarynkowe według przepisu Nigelli Lawson to doskonały sposób na oryginalne wykorzystanie tych pysznych owoców. Poza tym świetnie wpisuje się w klimat i smak świątecznych potraw i wypieków. Przepis jest niezwykle prosty, a do jego przygotowania wystarczy zaledwie 5 składników. Lista składników i wszystkie kroki przygotowania – poniżej.
Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson - przepis:
Składniki:
- 3 mandarynki
- 6 dużych jajek
- 1,25 szklanki cukru pudru
- 2,25 szklanki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto mandarynkowe - sposób przygotowania:
- Mandarynki włożyć do rondelka, zalej zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 2 godziny.
- Kiedy mandarynki się ugotują, ostudzić je, przekroić na pół i usunąć pestki.
- Umieścić owoce w misce i zmiksować na gładką masę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
- Do masy mandarynkowej dodać jajka i pozostałe sypkie składniki – całość dokładnie wymieszać. Można użyć miksera lub blendera.
- Tak przygotowane ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około godzinę. Po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto już gotowe. Jeśli patyczek jest czysty - ciasto idealnie się upiekło.
- Gotowe ciasto udekorować cukrem pudrem i kawałkami mandarynek.
Wskazówka: Jeżeli zauważysz, że ciasto mandarynkowe podczas pieczenia za bardzo przypieka się z góry, zakryj je folią aluminiową. To sprawi, że się nie przypali, a wierzch będzie delikatnie chrupiący. Smacznego!
Zobacz także:
- Ciasto leniwej synowej, czyli prosty przepis na szybki deser
- Prosty przepis na ciasto wiewiórkę - idealne na jesienne wieczory
- Ciasto chatka Baby Jagi lub Puchatka
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: gazeta.pl
Źródło zdjęcia głównego: Kseniâ Gorn/Getty Images
podziel się: