Ciasto Pijana Zakonnica - poznaj przepis, dla którego warto zgrzeszyć

Ciasto Pijana Zakonnica podane z kawą
Ciasto Pijana Zakonnica - poznaj przepis, dla którego warto zgrzeszyć
Źródło: Natalya Mamaeva/Getty Images
Pyszne ciasto na czekoladowym spodzie z delikatną chmurką na wierzchu, to właśnie Pijana Zakonnica. Jest tak samo niezwykłe w smaku, jak niezwykła jest jego nazwa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zjawiskowe ciasto, którym zaskoczysz wszystkich gości. Jest prostsze w wykonaniu, niż może Ci się wydawać!

Ciasto Pijana Zakonnica - przepis krok po kroku

Składniki na biszkopt

  • jaja kurze - 7
    • cukier - 200 g,
      • mąka - 150 g,
        • kakao - 50 g,
          • woda - 3 łyżki.
            • mąka ziemniaczana - 40 g,
              • proszek do pieczenia - 5 g.

                Składniki na krem:

                • śmietana kremówka - 750 ml,
                  • cukier puder - 50 g,
                    • gorąca woda - 50 ml,
                      • żelatyna - 30 g.

                        Zobacz wideo: Ryba na piątek według Sebastiana Olmy

                        Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                        Składniki na poncz:

                        • margaryna - 50 g,
                          • wódka lub likier amaretto - 4 kieliszki,
                            • kakao - 30 g,
                              • cukier wanilinowy - 15 g,
                                • cukier puder - 45 g,
                                  • woda - 125 ml.

                                    Sposób wykonania:

                                    1. Żółtko oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym powoli dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie lśniąca i sztywna dodawac po jednym żółtku wciąż ubijając.
                                      1. Mąkę pszenną, kakao ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito. Następnie w małych partiach dodawać do piany i delikatnie mieszać, aby nie opadła. Do całości dodać 3 łyżki wody, aby ciasto było elastyczne.
                                        1. Ciasto przelać do formy (około 25 cm średnicy) i piec w 180 stopni przez 40 minut.
                                          1. Biszkopt obkroić ze spieczonej części. Włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ponakłuwać widelcem, aby powstały drobne wgniecenia.
                                            1. Przygotować poncz: w rondlu z grubym dnem rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać, kiedy składniki się połączą dodać wodę i wódkę, a następnie całość zmiksować, aby składniki dobrze się połączyły.
                                              1. Wierzch biszkoptu nasączyć pączem.
                                                1. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, a następnie dodać do niej ostudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać, aby powstała chmurka.
                                                  1. Powstałą pianę wyłożyć na ciasto. Kiedy całość zastygnie można udekorować.

                                                    Dekorowanie ciasta Pijana Zakonnica

                                                    Dekoracja czekoladą

                                                    Potrzebna będzie tabliczka ulubionej czekolady, np. deserowej, mlecznej lub białej (ważne, aby była bez dodatków) oraz 50 g śmietany 18%. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do rondla z grubym dnem i dodać śmietanę. Całość zagrzać, aż czekolada zacznie się topić, stale mieszać, aby nie przywarła. Kiedy będzie jednolita wylewać na wierzch ciasta cienkim strumieniem i robiąc szlaczki.

                                                    Dekoracja owocami

                                                    Potrzebne będą mrożone wiśnie drylowane - 400 g i 500 g cukru. Całość włożyć do rondla z grubym dnem i smażyć, aż całość zgęstnieje. W tym czasie nie trzeba owoców często mieszać. Kiedy powstanie konfitura, można z niej robić szlaczki na wierzchu ciasta, lub zrobić estetyczne kleksy. Taka konfitura nadaje się również do przekładania ciasta, jako warstwa między ponczem a bitą śmietaną.

                                                    Smacznego!

                                                    Zobacz także:

                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                    Źródło: smaker

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Natalya Mamaeva/Getty Images

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                    Materiał promocyjny

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana