Prosty przepis na pyszną konfiturę z żurawiny. Do mięs i nie tylko

konfitura z żurawiny
Przepis na konfiturę z żurawiny
Źródło: iStockphoto/Getty Images
Dżemy i konfitury podawane do potraw idealnie przełamują ich smak i dodają odrobiny słodyczy. Domową konfiturę z żurawin można podawać do dań świątecznych, mięs lub serów. Sprawdź, jak łatwo ją zrobić z prostego przepisu i cieszyć się jej smakiem.

Konfitura z żurawiny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • żurawina - 1 kg,
  • woda - 250 ml
  • cukier - 200 g,
  • cytryna - 1 sztuka,
  • goździki - 5 sztuk.

Zobacz wideo: Drogie święta

Drogie Święta
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

  • Żurawinę świeżą dokładnie umyć i przebrać.
  • Do rondla z grubym dnem dodać owoce, goździki, cukier i wodę. Całość zagotować i smażyć na małym ogniu, aż zgęstnieje. Może to zająć nawet 6 godzin.
  • Kiedy całość będzie miała gęstą konsystencję, umyć cytrynę, wyszorować skórkę. Połowę cytryny wycisnąć, wybrać pestki z soku, a płyn wlać do konfitury.
  • Smażyć, aż całość zrobi się gęsta. Po tym czasie przekładać do czystych i wyparzonych słoików i wekować.

Jak podawać konfiturę z żurawiny do mięs?

Konfitura z żurawiny idealnie nadaje się do mięs dzięki lekko cierpkiemu i gorzkiemu posmakowi. Warto dodawać do niej soku z cytryny i goździki, aby podbić smak owoców. Wszelkiego rodzaju owocowe przetwory dobrze komponują się z daniami mięsnymi na zasadzie przełamania.

Do takiej domowej konfitury podczas jej przygotowania można dodawać również obrane i wydrążone gruszki lub jabłka, albo dwa na raz. Wszystko zależy od naszych preferencji. Mięsa można doprawiać nimi przed pieczeniem lub konfiturę podawać już na stole, aby każdy z gości nałożył sobie tyle, ile potrzebuje.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości