Konfitura z żurawiny - przepis krok po kroku
Składniki:
- żurawina - 1 kg,
- woda - 250 ml
- cukier - 200 g,
- cytryna - 1 sztuka,
- goździki - 5 sztuk.
Zobacz wideo: Drogie święta
Sposób przygotowania:
- Żurawinę świeżą dokładnie umyć i przebrać.
- Do rondla z grubym dnem dodać owoce, goździki, cukier i wodę. Całość zagotować i smażyć na małym ogniu, aż zgęstnieje. Może to zająć nawet 6 godzin.
- Kiedy całość będzie miała gęstą konsystencję, umyć cytrynę, wyszorować skórkę. Połowę cytryny wycisnąć, wybrać pestki z soku, a płyn wlać do konfitury.
- Smażyć, aż całość zrobi się gęsta. Po tym czasie przekładać do czystych i wyparzonych słoików i wekować.
Jak podawać konfiturę z żurawiny do mięs?
Konfitura z żurawiny idealnie nadaje się do mięs dzięki lekko cierpkiemu i gorzkiemu posmakowi. Warto dodawać do niej soku z cytryny i goździki, aby podbić smak owoców. Wszelkiego rodzaju owocowe przetwory dobrze komponują się z daniami mięsnymi na zasadzie przełamania.
Do takiej domowej konfitury podczas jej przygotowania można dodawać również obrane i wydrążone gruszki lub jabłka, albo dwa na raz. Wszystko zależy od naszych preferencji. Mięsa można doprawiać nimi przed pieczeniem lub konfiturę podawać już na stole, aby każdy z gości nałożył sobie tyle, ile potrzebuje.
Zobacz także:
- Odrywaniec, czyli cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania
- Niesamowity wegański piernik z pomidorów - sprawdź nasz pyszny przepis
- Dżem i konfitura z mandarynek - smak świąt zamknięty w słoiku. Sprawdź nasze przepisy!
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: