Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania
Drożdżowe kromki odrywanego ciasta posklejane są pyszną, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu odrywaniec nie potrzebuje już żadnego, dodatkowego nadzienia. Sposób wykonania, choć złożony z wielu etapów, tak naprawdę jest bardzo prosty. Świetnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia i wiele innych okazji. Przepis poniżej.
Przepis na drożdżowe ciasto odrywane, czyli odrywaniec
Składniki na formę keksową o długości 25cm:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
- 50 g masła
Nadzienie:
- 70 g masła
- 100 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Jak przygotować drożdżowe ciasto odrywane, czyli odrywaniec:
- Przygotować ciasto drożdżowe: delikatnie podgrzane mleko wymieszać z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 3-4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Roztopić masło i odstawić na bok.
- Resztę z 400 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i całość wymieszać.
- Dodać jajka, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
- Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym. Miksować co najmniej kilka minut. Ciasto powinno być gładkie, jednolite i elastyczne.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
- Formę do pieczenia wysmarować masłem. Odstawić na bok.
- W międzyczasie roztopić ok. 70 g masła i odstawić na bok.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Delikatnie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x60 cm.
- Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. Paski ułożyć jeden na drugim. Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. Kawałki wkładać do formy bokiem.
- Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
- Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.
- Ciasto piec ok. 30-35 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, grzałka góra- dół. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Zobacz także inne pyszne przepisy:
- Ciasto leniwej synowej, czyli prosty przepis na szybki deser
- Brzdąc wielkopolski - przepis na pyszne i proste ciasto
- Zemsta teściowej. Przepis na pyszne ciasto krok po kroku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: mojewypieki.pl
Źródło zdjęcia głównego: Claudia Totir/Getty Images
podziel się: