Odrywaniec, czyli cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Ciasto cynamonowe w formie
Ciasto cynamonowe do odrywania
Źródło: Claudia Totir/Getty Images
Odrywaniec to pyszne ciasto o oryginalnym wyglądzie i proponowanym sposobie częstowania się nim. Przygotowanie jest dość czasochłonne, ale jednocześnie łatwe. Sprawdź przepis na cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania krok po kroku.

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Drożdżowe kromki odrywanego ciasta posklejane są pyszną, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu odrywaniec nie potrzebuje już żadnego, dodatkowego nadzienia. Sposób wykonania, choć złożony z wielu etapów, tak naprawdę jest bardzo prosty. Świetnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia i wiele innych okazji. Przepis poniżej.

Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Przepis na drożdżowe ciasto odrywane, czyli odrywaniec

Składniki na formę keksową o długości 25cm:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
    • 150 ml mleka
      • 20 g świeżych drożdży
        • 50 g cukru
          • 1/2 łyżeczki soli
            • 2 jajka o temperaturze pokojowej
              • 50 g masła

                Nadzienie:

                • 70 g masła
                  • 100 g cukru brązowego
                    • 2 łyżeczki cynamonu

                      Jak przygotować drożdżowe ciasto odrywane, czyli odrywaniec:

                      1. Przygotować ciasto drożdżowe: delikatnie podgrzane mleko wymieszać z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 3-4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
                        1. Roztopić masło i odstawić na bok.
                          1. Resztę z 400 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i całość wymieszać.
                            1. Dodać jajka, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
                              1. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym. Miksować co najmniej kilka minut. Ciasto powinno być gładkie, jednolite i elastyczne.
                                1. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
                                  1. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Odstawić na bok.
                                    1. W międzyczasie roztopić ok. 70 g masła i odstawić na bok.
                                      1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Delikatnie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x60 cm.
                                        1. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
                                          1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. Paski ułożyć jeden na drugim. Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. Kawałki wkładać do formy bokiem.
                                            1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
                                              1. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.
                                                1. Ciasto piec ok. 30-35 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, grzałka góra- dół. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

                                                  Zobacz także inne pyszne przepisy:

                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                  Źródło: mojewypieki.pl

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Claudia Totir/Getty Images

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana