cynamon

    cynamon

    Pachnące korzennymi przyprawami ciasto cynamonowe z jabłkami jest wspaniałą alternatywą dla piernika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu sprawdzi się na świątecznym przyjęciu u znajomych i bożonarodzeniowym kiermaszu w szkole twojego dziecka. Ma piękny kolor i chrupiącą skórkę.

    Jesienią chętnie sięga się po różnego rodzaju przyprawy. Mało kto wie, że spożywane w dużych ilościach mogą spowodować różnego rodzaju zaburzenia. Nie inaczej jest z cynamonem. Zatem ile można go spożywać w ciągu dnia? Czy spożywane ilości są dla nas bezpieczne?

    Cynamon jest znaną przyprawą, która najczęściej kojarzy się ze smakiem pierników i bożonarodzeniowych ciast. Dodawany do kawy, herbaty, stosowany przy odchudzaniu, słynie z wielu właściwości leczniczych. Warto jednak pamiętać, że spożywany w nadmiarze może zaszkodzić, dlatego zaleca się jego unikanie kobietom w ciąży i osobom przewlekle chorym.

    Kawa z cynamonem jest napojem chętnie wybieranym przez osoby na diecie redukcyjnej. Wszystko przez połączenie składników wspomagających spalanie tłuszczu. Co więcej, kawa z cynamonem jest pachnąca i pyszna, dlatego odchudzające się osoby chętnie sięgają po nią również z powodu doznań zmysłowych.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Wawryniuk zwrócił naszą uwagę na to, jak cudowną i uniwersalną przyprawą jest cynamon. Z jego udziałem przygotował: gruszki w czerwonym winie, ciasto z gruszkami w cynamonie i berberysem, śledzie korzenne z cynamonem i cynamonową granolę z prażonym sorgo.

    Cynamon to przyprawa, po którą sięgamy głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. A szkoda, bo ma on wyjątkową prozdrowotną moc. O zaletach cynamonu powiedziała w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Ile można spożywać go w ciągu doby? Dlaczego warto łączyć cynamon z miodem? Który cynamon jest zdrowszy - chiński czy cejloński? Dowiedzieliśmy się również, jaki zapach najbardziej przemawia do Marcina Prokopa ;)

    W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś cynamon i blogerka kulinarna Kasia Bukowska. Zobaczcie, jak zrobić idealne bułeczki i rozgrzewające kakao.

    W kuchni Dzień Dobry TVN mataka i córka - Beata i Paulina Kartowicz - przygotowały: kruche cisto z marmoladą, jabłka w cieście, grzanki francuskie z serkiem i konfiturą, zupę kalafiorową, kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z białym ryżem i wiosenną salatkę z nowalijkami. Skorzystajcie z i ch przepisów, zróbcie sami te potrawy i przypomnijcie sobie smaki Waszego dzieciństwa.