Przepis na szybkie ciasteczka cynamonowe. Prosta propozycja podania

ciasteczka
Jak zrobić ciasteczka cynamonowe? Przepis
Źródło: bhofack2/Getty Images
Ciasteczka cynamonowe to prosta, aromatyczna przekąska. Są idealnym słodkim deserem na chłodne wieczory. Swoim zapachem i aromatem przypominają pierniczki, ale są dużo łatwiejsze do przygotowania. Sprawdź przepis na ciasteczka cynamonowe na różne sposoby.

Ciasteczka cynamonowe są równie aromatyczne co pierniczki i bardzo pyszne, a przy tym zdecydowanie prostsze w przygotowaniu. Długo zachowują świeżość, a przechowywane w szczelnych słojach będą dekoracją kuchennego stołu. W zależności od preferencji można je przygotować z dodatkiem suszonych owoców lub pestek. Ciasteczka cynamonowe z orzechami lub kruche z dodatkiem miodu to również zdrowy i pyszny dodatek do drugiego śniadania w pracy lub szkole.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Ciasteczka cynamonowe - przepisy

Smak ciasteczek cynamonowych aktualny przez cały rok, szczególnie dobrze wpisuje się w okres jesienno-zimowy. Przygotowanie ciasteczek cynamonowych nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych.

Kruche ciasteczka cynamonowe (przepis na ok. 50 ciasteczek)

Składniki:

  • 400 g przesianej mąki pszennej,
    • 200 g masła,
      • 100 g cukru pudru,
        • duże jajko,
          • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
            • łyżeczka cynamonu,
              • łyżeczka cukru waniliowego,
                • szczypta soli.

                  Przygotowanie:

                  • Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
                    • Dodaj jajko i ponownie dokładnie wymieszaj.
                      • Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól.
                        • Zacznij wszystko wyrabiać rękami na jednolite ciasto. Przygotowane odłóż do lodówki na godzinę, aby się schłodziło.
                          • Po upływie godziny wyjmij gotowe ciasto i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
                            • Na przygotowanym cieście wycinaj wzory, np. za pomocą foremek.
                              • Przygotowane ciasteczka ułóż na blasze i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 15 minut na złoty kolor.
                                • Możesz podawać od razu po upieczeniu. Przechowuj ciasteczka w szczelnie zamykanym słoiku.

                                  Dla urozmaicenia smaku możesz dodać 8 łyżek naturalnego miodu. Wówczas uzyskasz kruche ciasteczka cynamonowe z miodem. Dla równowagi słodkości zmniejsz do 30 g ilość cukru podaną w przepisie.

                                  Ciasteczka cynamonowe zawijane - przepis

                                  Składniki (przepis na ok. 30 ciasteczek):

                                  • 150 g przesianej mąki pszennej,
                                    • 80 g masła,
                                      • 50 g cukru pudru,
                                        • małe jajko,
                                          • szczypta soli,
                                            • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                              • opakowanie cynamonu,
                                                • łyżka rozpuszczonego masła.

                                                  Przygotowanie:

                                                  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.
                                                    • Masło utrzyj z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie dodaj jajko i dokładnie połącz.
                                                      • Do masy dodaj mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj na jednolitą, gładką masę.
                                                        • Przygotowane ciasto odstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.
                                                          • Gotowe ciasto wyjmij i rozwałkuj na placek o grubości kilku milimetrów.
                                                            • Cynamon połącz z łyżką rozpuszczonego masła. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj masę cynamonową.
                                                              • Zawiń ciasto w rulon. Podziel na ciastka o grubości około 1 cm.
                                                                • Ułóż na blasze ciastka i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 15 minut na złoty kolor.
                                                                  • Podawaj po ostudzeniu.

                                                                    Przepis na ciasteczka cynamonowe w wersji fit

                                                                    Składniki (przepis na ok. 12 ciasteczek):

                                                                    • 5 łyżek płatków owsianych górskich,
                                                                      • 2 łyżki otrębów owsianych,
                                                                        • łyżka mąki kukurydzianej lub owsianej,
                                                                          • czubata łyżka naturalnego kakao,
                                                                            • łyżeczka cynamonu,
                                                                              • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                                • 2 łyżki posiekanej żurawiny,
                                                                                  • całe jajko,
                                                                                    • białko z jajka,
                                                                                      • szczypta soli.

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        • Mąkę połącz z płatkami i otrębami.
                                                                                          • Dodaj kakao, cynamon, żurawinę i proszek do pieczenia.
                                                                                            • Wbij jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
                                                                                              • Białko ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połącz ją z masą za pomocą drewnianej łyżki.
                                                                                                • Z powstałej masy formuj niewielkie ciasteczka i układaj na blasze.
                                                                                                  • Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut.
                                                                                                    • Podawaj po ostudzeniu.

                                                                                                      Szwedzkie ciasteczka cynamonowe - przepis

                                                                                                      Składniki na ciasto (przepis na ok. 10 ciasteczek):

                                                                                                      • 550 g przesianej mąki pszennej,
                                                                                                        • 100 g cukru pudru,
                                                                                                          • 120 g masła,
                                                                                                            • 30 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suchych,
                                                                                                              • 250 ml mleka,
                                                                                                                • duże jajko,
                                                                                                                  • szczypta soli.

                                                                                                                    Składniki na nadzienie:

                                                                                                                    • 100 g masła,
                                                                                                                      • 80 g cukru pudru,
                                                                                                                        • 2 łyżki cynamonu,
                                                                                                                          • rozbełtane jajko do posmarowania.

                                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                                            • Przygotuj rozczyn drożdżowy.
                                                                                                                              • Połącz go z mlekiem, mąką, solą, jajkami i wyrabiaj do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Kiedy będzie gotowe, odstaw do lodówki, do schłodzenia na około godzinę.
                                                                                                                                • W misce utrzyj masło z cukrem i cynamonem na gładki krem.
                                                                                                                                  • Kiedy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na placek o grubości około 1 cm.
                                                                                                                                    • Całą powierzchnię posmaruj masą cynamonową.
                                                                                                                                      • Zawijaj ciasto ściśle w rulon, a następnie podziel na ciastka o szerokości około 1,5 cm.
                                                                                                                                        • Ułóż gładko na blasze i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
                                                                                                                                          • Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut na złoty kolor.
                                                                                                                                            • Podawaj po ostudzeniu. 

                                                                                                                                              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: bhofack2/Getty Images

                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana