Ciasteczka cynamonowe są równie aromatyczne co pierniczki i bardzo pyszne, a przy tym zdecydowanie prostsze w przygotowaniu. Długo zachowują świeżość, a przechowywane w szczelnych słojach będą dekoracją kuchennego stołu. W zależności od preferencji można je przygotować z dodatkiem suszonych owoców lub pestek. Ciasteczka cynamonowe z orzechami lub kruche z dodatkiem miodu to również zdrowy i pyszny dodatek do drugiego śniadania w pracy lub szkole.
Przepisy Andrzeja Polana
Ciasteczka cynamonowe - przepisy
Smak ciasteczek cynamonowych aktualny przez cały rok, szczególnie dobrze wpisuje się w okres jesienno-zimowy. Przygotowanie ciasteczek cynamonowych nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych.
Kruche ciasteczka cynamonowe (przepis na ok. 50 ciasteczek)
Składniki:
- 400 g przesianej mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- duże jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
- Dodaj jajko i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól.
- Zacznij wszystko wyrabiać rękami na jednolite ciasto. Przygotowane odłóż do lodówki na godzinę, aby się schłodziło.
- Po upływie godziny wyjmij gotowe ciasto i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
- Na przygotowanym cieście wycinaj wzory, np. za pomocą foremek.
- Przygotowane ciasteczka ułóż na blasze i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 15 minut na złoty kolor.
- Możesz podawać od razu po upieczeniu. Przechowuj ciasteczka w szczelnie zamykanym słoiku.
Dla urozmaicenia smaku możesz dodać 8 łyżek naturalnego miodu. Wówczas uzyskasz kruche ciasteczka cynamonowe z miodem. Dla równowagi słodkości zmniejsz do 30 g ilość cukru podaną w przepisie.
Ciasteczka cynamonowe zawijane - przepis
Składniki (przepis na ok. 30 ciasteczek):
- 150 g przesianej mąki pszennej,
- 80 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- małe jajko,
- szczypta soli,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cynamonu,
- łyżka rozpuszczonego masła.
Przygotowanie:
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie dodaj jajko i dokładnie połącz.
- Do masy dodaj mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj na jednolitą, gładką masę.
- Przygotowane ciasto odstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.
- Gotowe ciasto wyjmij i rozwałkuj na placek o grubości kilku milimetrów.
- Cynamon połącz z łyżką rozpuszczonego masła. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj masę cynamonową.
- Zawiń ciasto w rulon. Podziel na ciastka o grubości około 1 cm.
- Ułóż na blasze ciastka i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 15 minut na złoty kolor.
- Podawaj po ostudzeniu.
Przepis na ciasteczka cynamonowe w wersji fit
Składniki (przepis na ok. 12 ciasteczek):
- 5 łyżek płatków owsianych górskich,
- 2 łyżki otrębów owsianych,
- łyżka mąki kukurydzianej lub owsianej,
- czubata łyżka naturalnego kakao,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki posiekanej żurawiny,
- całe jajko,
- białko z jajka,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Mąkę połącz z płatkami i otrębami.
- Dodaj kakao, cynamon, żurawinę i proszek do pieczenia.
- Wbij jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Białko ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połącz ją z masą za pomocą drewnianej łyżki.
- Z powstałej masy formuj niewielkie ciasteczka i układaj na blasze.
- Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut.
- Podawaj po ostudzeniu.
Szwedzkie ciasteczka cynamonowe - przepis
Składniki na ciasto (przepis na ok. 10 ciasteczek):
- 550 g przesianej mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 120 g masła,
- 30 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suchych,
- 250 ml mleka,
- duże jajko,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 100 g masła,
- 80 g cukru pudru,
- 2 łyżki cynamonu,
- rozbełtane jajko do posmarowania.
Przygotowanie:
- Przygotuj rozczyn drożdżowy.
- Połącz go z mlekiem, mąką, solą, jajkami i wyrabiaj do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Kiedy będzie gotowe, odstaw do lodówki, do schłodzenia na około godzinę.
- W misce utrzyj masło z cukrem i cynamonem na gładki krem.
- Kiedy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na placek o grubości około 1 cm.
- Całą powierzchnię posmaruj masą cynamonową.
- Zawijaj ciasto ściśle w rulon, a następnie podziel na ciastka o szerokości około 1,5 cm.
- Ułóż gładko na blasze i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut na złoty kolor.
- Podawaj po ostudzeniu.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jedzenie daje moc - zrób sobie lunchbox z ciasteczkami z masła orzechowego
- Makaroniki - prosty przepis Bartka Boratyna
- Pastel de nata - przepis Piotra Kucharskiego
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: bhofack2/Getty Images