Przepis na szybkie ciasteczka cynamonowe. Prosta propozycja podania

ciasteczka
Jak zrobić ciasteczka cynamonowe? Przepis
Źródło: bhofack2/Getty Images
Ciasteczka cynamonowe to prosta, aromatyczna przekąska. Są idealnym słodkim deserem na chłodne wieczory. Swoim zapachem i aromatem przypominają pierniczki, ale są dużo łatwiejsze do przygotowania. Sprawdź przepis na ciasteczka cynamonowe na różne sposoby.

Ciasteczka cynamonowe są równie aromatyczne co pierniczki i bardzo pyszne, a przy tym zdecydowanie prostsze w przygotowaniu. Długo zachowują świeżość, a przechowywane w szczelnych słojach będą dekoracją kuchennego stołu. W zależności od preferencji można je przygotować z dodatkiem suszonych owoców lub pestek. Ciasteczka cynamonowe z orzechami lub kruche z dodatkiem miodu to również zdrowy i pyszny dodatek do drugiego śniadania w pracy lub szkole.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Ciasteczka cynamonowe - przepisy

Smak ciasteczek cynamonowych aktualny przez cały rok, szczególnie dobrze wpisuje się w okres jesienno-zimowy. Przygotowanie ciasteczek cynamonowych nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych.

Kruche ciasteczka cynamonowe (przepis na ok. 50 ciasteczek)

Składniki:

  • 400 g przesianej mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • duże jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
  • Dodaj jajko i ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól.
  • Zacznij wszystko wyrabiać rękami na jednolite ciasto. Przygotowane odłóż do lodówki na godzinę, aby się schłodziło.
  • Po upływie godziny wyjmij gotowe ciasto i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
  • Na przygotowanym cieście wycinaj wzory, np. za pomocą foremek.
  • Przygotowane ciasteczka ułóż na blasze i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 15 minut na złoty kolor.
  • Możesz podawać od razu po upieczeniu. Przechowuj ciasteczka w szczelnie zamykanym słoiku.

Dla urozmaicenia smaku możesz dodać 8 łyżek naturalnego miodu. Wówczas uzyskasz kruche ciasteczka cynamonowe z miodem. Dla równowagi słodkości zmniejsz do 30 g ilość cukru podaną w przepisie.

Ciasteczka cynamonowe zawijane - przepis

Składniki (przepis na ok. 30 ciasteczek):

  • 150 g przesianej mąki pszennej,
  • 80 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • małe jajko,
  • szczypta soli,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cynamonu,
  • łyżka rozpuszczonego masła.

Przygotowanie:

  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie dodaj jajko i dokładnie połącz.
  • Do masy dodaj mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj na jednolitą, gładką masę.
  • Przygotowane ciasto odstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.
  • Gotowe ciasto wyjmij i rozwałkuj na placek o grubości kilku milimetrów.
  • Cynamon połącz z łyżką rozpuszczonego masła. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj masę cynamonową.
  • Zawiń ciasto w rulon. Podziel na ciastka o grubości około 1 cm.
  • Ułóż na blasze ciastka i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 15 minut na złoty kolor.
  • Podawaj po ostudzeniu.

Przepis na ciasteczka cynamonowe w wersji fit

Składniki (przepis na ok. 12 ciasteczek):

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżki otrębów owsianych,
  • łyżka mąki kukurydzianej lub owsianej,
  • czubata łyżka naturalnego kakao,
  • łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki posiekanej żurawiny,
  • całe jajko,
  • białko z jajka,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  • Mąkę połącz z płatkami i otrębami.
  • Dodaj kakao, cynamon, żurawinę i proszek do pieczenia.
  • Wbij jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Białko ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połącz ją z masą za pomocą drewnianej łyżki.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie ciasteczka i układaj na blasze.
  • Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut.
  • Podawaj po ostudzeniu.

Szwedzkie ciasteczka cynamonowe - przepis

Składniki na ciasto (przepis na ok. 10 ciasteczek):

  • 550 g przesianej mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 120 g masła,
  • 30 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suchych,
  • 250 ml mleka,
  • duże jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 100 g masła,
  • 80 g cukru pudru,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • rozbełtane jajko do posmarowania.

Przygotowanie:

  • Przygotuj rozczyn drożdżowy.
  • Połącz go z mlekiem, mąką, solą, jajkami i wyrabiaj do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Kiedy będzie gotowe, odstaw do lodówki, do schłodzenia na około godzinę.
  • W misce utrzyj masło z cukrem i cynamonem na gładki krem.
  • Kiedy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na placek o grubości około 1 cm.
  • Całą powierzchnię posmaruj masą cynamonową.
  • Zawijaj ciasto ściśle w rulon, a następnie podziel na ciastka o szerokości około 1,5 cm.
  • Ułóż gładko na blasze i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  • Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut na złoty kolor.
  • Podawaj po ostudzeniu. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości