Makaroniki - prosty przepis Bartka Boratyna
- Autor:
- DianaRyściuk
- Źródło:
- Bartek Boratyn
Makaroniki - prosty przepis
lacaosa/Getty Images
Jeśli szukasz prostego przepisu na słynne, francuskie ciasteczka zwane makaronikami, to kuchnia Dzień Dobry TVN jest idealnym miejscem. Swoją wersję tych pyszności zaprezentował w niej Bartek Boratyn. Sprawdź prosty przepis na makaroniki krok po kroku.
Prosty przepis na makaroniki - składniki
- 150 g białek
- 125 g cukru kryształu
- 200 g puder migdałowy
- 275 g cukier puder
Wszystko o kawie
wideo 2/5
Prosty przepis na makaroniki - sposób przygotowania
- 1Białka ubić na sztywno, a gdy będą ubite, dodawać stopniowo cukier.
- 2Gdy otrzymana beza będzie dokładnie ubita, wyłączyć robot kuchenny i zdjąć miskę.
- 3Do osobnego naczynia przesiać mąkę migdałową oraz cukier puder - wszystko bez grud.
- 4Do sypkich składników dodać bezę w trzech częściach i bardzo uważnie mieszać.
- 5Na końcu dodać barwnik, który zmieni kolor makaroników - najlepiej żelowy, ponieważ dobrze rozpuszcza się w masie.
- 6Szprycować kółeczka, na końcu ubijać blachą o blat, by wytrąciły się wszystkie bąble z powietrzem. Czekamy około 20 minut. Odczekać 20 minut.
- 7Piec w temperaturze 140 stopni około 15-20 minut
Zobacz także:
Autor:Diana Ryściuk
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: lacaosa/Getty Images
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości