Makaroniki - prosty przepis Bartka Boratyna

makaroniki
Makaroniki - prosty przepis
Źródło: lacaosa/Getty Images
Jeśli szukasz prostego przepisu na słynne, francuskie ciasteczka zwane makaronikami, to kuchnia Dzień Dobry TVN jest idealnym miejscem. Swoją wersję tych pyszności zaprezentował w niej Bartek Boratyn. Sprawdź prosty przepis na makaroniki krok po kroku.

Prosty przepis na makaroniki - składniki

  • 150 g białek
  • 125 g cukru kryształu
  • 200 g puder migdałowy
  • 275 g cukier puder

Wszystko o kawie

DD_20211129_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?

Prosty przepis na makaroniki - sposób przygotowania

  1. Białka ubić na sztywno, a gdy będą ubite, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy otrzymana beza będzie dokładnie ubita, wyłączyć robot kuchenny i zdjąć miskę.
  3. Do osobnego naczynia przesiać mąkę migdałową oraz cukier puder - wszystko bez grud.
  4. Do sypkich składników dodać bezę w trzech częściach i bardzo uważnie mieszać.
  5. Na końcu dodać barwnik, który zmieni kolor makaroników - najlepiej żelowy, ponieważ dobrze rozpuszcza się w masie.
  6. Szprycować kółeczka, na końcu ubijać blachą o blat, by wytrąciły się wszystkie bąble z powietrzem. Czekamy około 20 minut. Odczekać 20 minut.
  7. Piec w temperaturze 140 stopni około 15-20 minut

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości