Przepisy kulinarne

Beeramisu, czyli tiramisu w niezwykłym, piwnym wydaniu

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Berramisu piwne tiramisu

W naszej kuchni deserów nigdy za wiele! Zwłaszcza tych oryginalnych, o nietypowych nazwach czy składzie. Jednym z nich jest beeramisu, czyli pyszne tiramisu na bazie piwa. Sprawdź prosty przepis i wykonanie krok po kroku.

Beeramisu - co to za deser?

Beeramisu to świetna propozycja deseru dla wszystkich fanów słodyczy w nieco innym, oryginalnym wydaniu. Jest wzorowany na klasycznym tiramisu na bazie kawy, z tą jednak różnicą, że zostaje ona zastąpiona piwem. Stąd właśnie zmodyfikowana nazwa. Do przygotowania beeramisu najlepiej użyć dobrej jakości ciemnego piwa, ponieważ jego intensywny smak nada mu głębi. Oczywiście może to być również piwo bezalkoholowe.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
wideo 2/3

Jak zrobić beeramisu? Przepis krok po kroku

Składniki (na około 4 porcje):

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 ml ciemnego piwa,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 100 g biszkoptów,
  • kakao lub kawałek gorzkiej czekolady.

Jak zrobić beeramisu?

  1. 1Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek.
  2. 2Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Białka ubić na sztywną pianę w osobnym naczyniu.
  3. 3Do białek dodać mascarpone i mieszać delikatnie na najwolniejszych obrotach.
  4. 4Następnie obie masy połączyć.
  5. 5Biszkopty pokroić lub połamać na mniejsze kawałki, maczać w ciemnym piwie.
  6. 6Układać wszystko warstwowo w wysokich szklankach: biszkopty i krem naprzemiennie, aż skończą się składniki.
  7. 7Najlepiej, aby w każdej szklance na wierzchu znalazła się warstwa kremu. Posypać ją po wierzchu kakao lub tartą gorzką czekoladą.
  8. 8Beeramisu przed podaniem należy dobrze schłodzić.

Zobacz także inne nasze desery o wyjątkowych nazwach:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: GMVozd/Getty Images

Pozostałe wiadomości