Materiał promocyjny

Zdrowe dania na początek nowego roku: warzywne makarony i czekoladowy deser z awokado

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z Nowym Rokiem, nowym krokiem – pyszne i zdrowe dania
Z Nowym Rokiem, nowym krokiem – pyszne i zdrowe dania
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Jednym z noworocznych postanowień jest zmiana diety. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński pokazał, jak zrobić pyszne i zdrowe dania. Zaliczył do nich: warzywne makarony, zupę krem z porów, czekoladowy deser z awokado i tabule.

Warzywne makarony - przepis krok po kroku

Składniki na warzywne makarony:

  • 2 cukinie
  • 2 duże ładne marchewki
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • łyżeczka świeżego imbiru, startego na tarce
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1/2 szklanki ciecierzycy ugotowanej
  • sól i pieprz
  • pestki granatu
  • pęczek świeżej bazylii

Opcjonalnie:

  • pierś z indyka
  • 100 g pomidorów koktajlowych

Jak przygotować warzywne makarony:

Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Następnie, przy użyciu temperówki lub obieraczki do warzyw, "pokrój" na długie wstążki. Na rozgrzaną patelnię dodaj olej kokosowy. Następnie: poszatkowany lub przeciśnięty przez prasę czosnek, świeży starty imbir, ciecierzycę, sok z cytryny. Przesmaż na patelni. Jeżeli robisz wersję z mięsem, umyj pierś z indyka pod bieżącą wodą. Pokrój mięso w kosteczkę i jako pierwsze przesmaż na patelni. Następnie dodaj pozostałe warzywa, łącznie z pomidorkami. Dodaj do warzyw: marchewkę i cukinię, oraz odrobinę wody i duś jeszcze przez minutę, aż marchewka lekko zmięknie. Przełóż na talerz. Danie oprósz parmezanem. Udekoruj liśćmi bazylii.

Zupa krem z porów - przepis krok po kroku

Składniki na zupę krem z porów:

  • 3 pory duże
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 szalotek
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 50 g pikantnego sera żółtego
  • sól i pieprz

Jak przygotować zupę krem z porów:

Pory dokładnie umyj i oczyść. Następnie pokrój w plasterki całą część białą i odrobinę zielonej. Cebulę i czosnek poszatkuj. Do garnka na gazie dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki. Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do porów i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj mleko kokosowe i blenduj. Zieloną część pora pokrój na talarki i przesmaż na maśle, aż będzie zarumieniona. Użyj jej do dekoracji na talerzu. Pamiętaj, aby dodać ostrego sera żółtego, który podkręci smak.

Czekoladowy deser z awokado - przepis krok po kroku

Składniki na czekoladowy deser z awokado:

  • opakowanie ciastek owsianych
  • 2 awokado miękkie
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka wanilii
  • sól
  • 100 g czekolady
  • 200 g śmietany kremówki

Jak przygotować czekoladowy deser z awokado:

Do blendera wrzuć całe awokado wyjęte ze skórki za pomocą łyżki, do tego dodaj miód, kakao, wanilię, kremówkę, sól. Wszystko razem zblenduj. Na małym ogniu w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Czekoladę dodaj do zblendowanych wcześniej składników i całość razem wymieszaj. Następnie masę przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw na parę minut do lodówki. By przygotować spód, pokrusz ciasteczka owsiane, następnie wyszprycuj z rękawa cukierniczego mus, który przygotowałaś.

Tabbule, czyli zdrowa alternatywa dla szybkiej sałatki - przepis krok po kroku

Składniki na tabbule:

  • 2 pęczki świeżej natki z pietruszki
  • 1 l wywaru warzywnego lub wody
  • pęczek świeżej mięty
  • 2 dojrzałe pomidory
  • ogórek zielony
  • szklanka kaszy kuskus
  • cebula
  • cytryna
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować tabule:

Kuskus przesyp do miski i zalej gorącym wywarem warzywnym (płyn musi przykrywać kaszę). Przykryj, odstaw na 15 min. W tym czasie należy dokładnie umyć zioła, pomidora i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zioła posiekaj drobno - pamiętaj, aby siekać szybko i krótko, inaczej zioła oddadzą cały sok na deskę do krojenia. Pomidora sparz we wrzątku i obierz ze skóry. Pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Miąższ posiekaj w drobną kostkę. Ogórka zielonego obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę - możesz wcześniej usunąć gniazda nasienne. Obierz cebulę i również posiekaj w drobną równą kostkę. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski i dokładnie wymieszaj razem z kaszą kuskus. Przygotuj w szklance winegret: połącz ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości