przepisy na deser

    W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły wrześniowe owoce i warzywa, które idealnie sprawdzą się do pieczenia. Martyna Chomacka - finalistka 7. edycji MasterChefa - pokazała, jak przygotować pyszne gruszki w czerwonym winie z sosem z białej czekolady. Sprawdź jej przepis.

    Jeśli szukasz prostego przepisu na słynne, francuskie ciasteczka zwane makaronikami, to kuchnia Dzień Dobry TVN jest idealnym miejscem. Swoją wersję tych pyszności zaprezentował w niej Bartek Boratyn. Sprawdź prosty przepis na makaroniki krok po kroku.

    Marieta Marecka wraz ze swoim synkiem Jasiem w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała słodkości dla najmłodszych. Sprawdź, jak przyrządzić według jej przepisu deser piętrowy z domowej granoli z owocami i lekkim kremem waniliowym. To danie w sam raz na lato i gorące dni.

    Pyszny deser dla osób, które nie mogą jeść glutenu? W kuchni Dzień Dobry TVN z okazji Dnia Pieczenia cukiernik Bartek Boratyn przygotował pyszny bezglutenowy torcik migdałowy z konfiturą z gorzkich pomarańczy. Sprawdź, jak przygotować ten deser w domu.

    Dieta ketogeniczna, inaczej zwana ketogenną, to dieta która opiera się na innym niż tradycyjny, podziale makroskładników. Jej ideą jest ograniczenie do minimum węglowodanów. Jak przygotować posiłki ketogeniczne? Sprawdź nasz keto jadłospis na 7 dni, który zawiera propozycje keto śniadań, obiadów, kolacji, a nawet deserów.

    Przepisy i kulinarne triki z TikToka nie przestają nas zaskakiwać. Co jakiś czas testujemy i dzielimy się niektórymi z nich. Tym razem jest to.. chlebek z lodów. Jak go zrobić? Sprawdź niezwykle prosty przepis.

    Cuddura to typowy sycylijski deser - ciasteczka z jajkiem, które przygotowywane są na różne sposoby. Tradycyjnie robi się je tydzień przed świętami wielkanocnymi. Sprawdź, jak przygotować to danie z przepisu Stefano Terrazzino

    Ciasto biedaczek swoją sugerującą jakieś braki nazwę zawdzięcza przede wszystkim wyjątkowo niepozornemu wyglądowi. W smaku jednak jest wyśmienite. To doskonałe połączenie kwaśnej cytryny, lekkiego, kremowego budyniu i słodkiej czekolady. Jak zrobić ciasto biedaczek? Sprawdź nasz przepis.

    Ciasto leśny mech lub leśna murawa to niesamowity deser w przepięknym, żywym, zielonym kolorze. Idealne na rozpoczęcie wiosny. Za jego wspaniałą barwę odpowiada szpinak. Sprawdź, jak przygotować ciasto w wersji fit i tradycyjnej. 

    Proste ciasta z patelni to idealny sposób, na przygotowanie słodkiego podwieczorku w kilka minut. To też przepisy, które podbijają serca użytkowników TikToka. Nie potrzeba do nich dużej ilości składników, ani specjalnych form. Sprawdź, jak przygotować pyszne ciasto brownie z patelni.

    Kogel-mogel to danie, które na pewno kojarzy wiele osób z dzieciństwa. Ucierane żółtka z cukrem, zwłaszcza za czasów PRL-u, były świetnym i pysznym deserem. Kultowy smak powoli wraca na nasze stoły - w formie nieco unowocześnionej. Sprawdź, jak przygotować tradycyjną wersję koglu-moglu i nowoczesną - zapiekaną z owocami.

    Kokosowe pralinki domowej roboty są niezwykle proste w przygotowaniu, a do tego smakują przepysznie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy, ale również jako słodki prezent, np. na walentynki. Sprawdź, jak łatwo je zrobić.

    Walentynki to dzień, w którym wszystkim udziela się romantyczny nastrój. Chcemy spędzać czas ze swoją drugą połówką i uczcić wspólne uczucie. Jednym ze sposobów mogą być słodkie upominki, które wręczymy drugiej osobie. Sprawdź nasze pomysły na słodycze z okazji dnia zakochanych. 

    Zuza Zak, autorka książki kucharskiej „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”, powraca z przepysznymi lokalnymi odkryciami. „Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna” to zbiór szerzej nieznanych, tradycyjnych przepisów mieszkańców krajów nadbałtyckich. Zuza podróżowała po Litwie, Łowie i Estonii. Najbardziej interesowała ją kuchnia litewska, ponieważ jej babcia, Halinka, pochodziła z tamtego regionu. Jakie dania przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN.

    Na walentynki często wręcza się drobne, słodkie upominki, takie jak pralinki. Pysznym i zdrowym prezentem są słodkości przyrządzone w domu. Do ich wykonania możemy wykorzystać różne owoce, najlepiej te, które lubimy najbardziej. Sprawdź, jak prosto przygotować piękne pralinki z daktyli.

    Tort urodzinowy dla dziecka może stanowić oryginalną formę prezentu, a jednocześnie być smacznym deserem dla wszystkich gości. Liczne przepisy zawierają składniki lubiane przez większość maluchów. Tort dla dzieci może zostać wzbogacony poprzez cukrowe figurki, umieszczone na jego wierzchu. Zazwyczaj odzwierciedlają one ulubione postaci z bajek lub filmów i podkreślają atrakcyjność deseru.

    Jednym z noworocznych postanowień jest zmiana diety. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński pokazał, jak zrobić pyszne i zdrowe dania. Zaliczył do nich: warzywne makarony, zupę krem z porów, czekoladowy deser z awokado i tabule.

    Ciasta o nietypowych nazwach, jak "Słodka teściowa" czy "Makowa panienka" często są mało znanymi i pysznymi deserami, które warto spróbować zrobić. Nie są trudne, a zachwycają smakiem i połączeniem składników. Sprawdź nasz przepis na słodką teściową!

    Ciastka orzeszki wyglądem przypominają orzechy włoskie, ale w łupinach. W smaku mogą być różne - kokosowe, migdałowe, laskowe, albo właśnie jak same włoskie orzechy. Sprawdź, jak łatwo je przygotować na święta Bożego Narodzenia.

    Ciasto pijana wiśnia to, jak sama nazwa wskazuje, deser na bazie wiśni, którego smak pogłębia dodatek niewielkiej ilości mocnego alkoholu. Jak je zrobić? Sprawdź przepis krok po kroku.

    Trudno jest ustalić genezę tej nazwy, ale jedno jest pewne. Ciasto leniwej synowej można przygotować błyskawicznie. Nie wymaga wielu składników i piekarnika. Jedynie proces jego schłodzenia może wymagać czekania. Sprawdź przepis.

    Piwo kremowe to słynny przysmak z serii o Harrym Potterze. W Polsce można się go napić w kilku miejscach i podawane jest przede wszystkim w formie bezalkoholowej, chociaż w fabule książki było one tylko dla osób powyżej 16. roku życia, a zatem miało procenty. Przedstawiamy dwa proste przepisy na piwo kremowe alkoholowe i bezalkoholowe. Sprawdź je!

    Owoc Kaki nazywany jest też owocem persymony lub sharonem. To słodki owoc, który pochodzi z tropików - jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy. Sprawdź, co możesz z niego przygotować. 

    Brownie, czyli ciasto pełne czekolady. Publikowaliśmy już różne wersje przepisu na ten deser, ale ten jest zupełnie inny i w pewnym sensie sezonowy. Brownie z garam masalą to intensywny, nieco rozgrzewający smak i aromat, doskonały jesienią i zimą.

    Ciasteczka serowe z masy twarogowej to idealna przekąska i alternatywa dla ciast. Mają dużo białka, a przy tym nie mają aż tak wielu kalorycznych dodatków. Do tego są niezwykle proste w przygotowaniu - sprawdź, jak je zrobić!

    Jak uprzyjemnić sobie chłodne i ciemne popołudnia? Najlepiej ciastem z sezonowymi jabłkami i świeżymi orzechami - taka właśnie jest wiewiórka. To istny smak jesieni! Idealna z kakao lub pumpkin latte, wszystko zależy od naszej fantazji. Poznaj nasz prosty przepis.

    Brzdąc to proste, a jednocześnie nieco pracochłonne ciasto znane głównie w Wielkopolsce. Składa się z delikatnego biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z dodatkiem kakao. Sprawdź przepis krok po kroku.

    W regionalnej kuchni Podhala nie brakuje miejsca również na deser. Bombolki to drożdżowe, pieczone placuszki, tudzież ciasteczka, polewane roztopionym masłem i miodem. Po wyciągnięciu z piekarnika przypominają amerykańskie naleśniki lub mini pączki. Sprawdź prosty przepis.

    Jesienny czas sprzyja daniom makaronowym i pysznym deserom - czyli smakom, z których słyną Włochy.

    Lekko cierpka i kwaskowata pigwa w połączeniu z łagodną i delikatną dynią to idealna fuzja smaków. Kombinacja dość nieoczywista, która zaspokoi nasze kubki smakowe i odżywi cały organizm. Poznaj nasz przepis na pyszny dżem z pigwy i dyni.