Ciasto leśny mech - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- Szpinak świeży lub mrożony - 200 g,
 - jaja - 3,
 - cukier - 250 g,
 - olej roślinny - 85 g,
 - mąka pszenna - 500 g,
 - proszek do pieczenia - 10 g,
 - ulubione owoce: np. truskawki, borówki, kiwi, ananas - 150 g.
 
Składniki na krem:
- Serek mascarpone - 250 g,
 - śmietanka 36% - 200 ml,
 - skórka z cytryny - 15 g,
 - sok z cytryny - 15 g,
 - cukier wanilinowy - 15 g,
 - cukier puder - 60 g,
 - śmietana fix - 1 opakowanie.
 
Wszystko o kawie
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki 
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi 
Czym zastąpić kawę? 
Sposób przygotowania:
- Świeży szpinak podgrzać przez 30 sekund w mikrofali, a nastepnie zblendować na gładką masę. Jeżeli korzystamy z mrożonego - rozpuścić, odcisnąć z wody i zblendować.
 - Piekarnik nastawić na 180 stopni.
 - Jaja w temperaturze pokojowej wbić do miski, dodać cukier i całość ubić na puszystą masę.
 - Do jaj dodać szpinak i wymieszać dokładnie. Powoli dodawać olej, aby całość się połączyła.
 - Mąkę przesiać, aby się napowietrzyła. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać i powoli dodawać do płynnej masy, tak, aby całość się dobrze połączyła.
 - Masę wlać do foremki 20x30 cm. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony wyjąć, ostudzić i przekroić na dwa plastry.
 - Serek mascarpone i śmietankę chłodzić przez całą noc. Składniki wymieszać w wysokim naczyniu. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy.
 - Całość ubijać, aż masa stanie się puszysta. Pod koniec dodać proszek usztywniający do bitej śmietany.
 - Na dolną część ciasta wyłożyć krem.
 - Owoce pokroić w drobne cząstki i posypać śmietanę.
 - Pozostałą część ciasta rozkruszyć i posypać po wierzchu.
 
Fit leśny mech - przepis krok po kroku
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
 - 100 g szpinaku,
 - 70 g erytrytolu,
 - aromat cytrynowy,
 - 100 g mąki pszennej,
 - 10 g oleju rzepakowego.
 
Składniki na krem:
- 360 g serka, np. philadelphia light,
 - sok z połowy cytryny i słodzik do smaku.
 
Ulubione owoce do posypania ciasta, np. kiwi, truskawki, borówki itd.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą pianę.
 - Resztę składników zblenduj na jednolitą masę, dodaj białka i wymieszaj.
 - Masę wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Biszkopt piecz 20-35minut w 180°C (do suchego patyczka).
 - Serek z sokiem z cytryny razem wymieszaj. Odkrój górę biszkoptu i pokrusz rękoma. Ciasto przełóż kremem, krem posyp rozkruszonym ciastem. Na wierzchu układaj owoce.
 
Ciasto kroić na 9 kawałków. Jeden ma około 150 kalorii.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Szpinak - czy w każdej formie jest zdrowy? Dietetyczka o faktach i mitach dotyczących tego warzywa
 - Dzień Ciasta Marchewkowego. Zobacz, jak je zrobić
 - Ciasto Pijana Zakonnica - poznaj przepis, dla którego warto zgrzeszyć
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Kwestia smaku
Źródło zdjęcia głównego: kuba61/Getty Images
podziel się: