Ciasto leśny mech - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- Szpinak świeży lub mrożony - 200 g,
- jaja - 3,
- cukier - 250 g,
- olej roślinny - 85 g,
- mąka pszenna - 500 g,
- proszek do pieczenia - 10 g,
- ulubione owoce: np. truskawki, borówki, kiwi, ananas - 150 g.
Składniki na krem:
- Serek mascarpone - 250 g,
- śmietanka 36% - 200 ml,
- skórka z cytryny - 15 g,
- sok z cytryny - 15 g,
- cukier wanilinowy - 15 g,
- cukier puder - 60 g,
- śmietana fix - 1 opakowanie.
Wszystko o kawie
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Sposób przygotowania:
- Świeży szpinak podgrzać przez 30 sekund w mikrofali, a nastepnie zblendować na gładką masę. Jeżeli korzystamy z mrożonego - rozpuścić, odcisnąć z wody i zblendować.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Jaja w temperaturze pokojowej wbić do miski, dodać cukier i całość ubić na puszystą masę.
- Do jaj dodać szpinak i wymieszać dokładnie. Powoli dodawać olej, aby całość się połączyła.
- Mąkę przesiać, aby się napowietrzyła. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać i powoli dodawać do płynnej masy, tak, aby całość się dobrze połączyła.
- Masę wlać do foremki 20x30 cm. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony wyjąć, ostudzić i przekroić na dwa plastry.
- Serek mascarpone i śmietankę chłodzić przez całą noc. Składniki wymieszać w wysokim naczyniu. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy.
- Całość ubijać, aż masa stanie się puszysta. Pod koniec dodać proszek usztywniający do bitej śmietany.
- Na dolną część ciasta wyłożyć krem.
- Owoce pokroić w drobne cząstki i posypać śmietanę.
- Pozostałą część ciasta rozkruszyć i posypać po wierzchu.
Fit leśny mech - przepis krok po kroku
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- 100 g szpinaku,
- 70 g erytrytolu,
- aromat cytrynowy,
- 100 g mąki pszennej,
- 10 g oleju rzepakowego.
Składniki na krem:
- 360 g serka, np. philadelphia light,
- sok z połowy cytryny i słodzik do smaku.
Ulubione owoce do posypania ciasta, np. kiwi, truskawki, borówki itd.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą pianę.
- Resztę składników zblenduj na jednolitą masę, dodaj białka i wymieszaj.
- Masę wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Biszkopt piecz 20-35minut w 180°C (do suchego patyczka).
- Serek z sokiem z cytryny razem wymieszaj. Odkrój górę biszkoptu i pokrusz rękoma. Ciasto przełóż kremem, krem posyp rozkruszonym ciastem. Na wierzchu układaj owoce.
Ciasto kroić na 9 kawałków. Jeden ma około 150 kalorii.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Szpinak - czy w każdej formie jest zdrowy? Dietetyczka o faktach i mitach dotyczących tego warzywa
- Dzień Ciasta Marchewkowego. Zobacz, jak je zrobić
- Ciasto Pijana Zakonnica - poznaj przepis, dla którego warto zgrzeszyć
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Kwestia smaku
Źródło zdjęcia głównego: kuba61/Getty Images
podziel się: