Kogel-mogel wersja tradycyjna - przepis krok po kroku
Składniki:
- żółtka - 6 sztuk
- cukier wanilinowy - 5 g
- cukier biały - 270 g
Wszystko o kawie
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Sposób przygotowania:
- Zagotować wodę w czajniku. Jajka umieścić w zlewie lub misce. Zalać je wrzątkiem, aby zdezynfekować skorupki, a następnie przelać zimną wodą. Oddzielić żółtka od białek.
- Do żółtek dodać cukier wanilinowy i biały, i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Najlepiej robić to przy użyciu miksera.
- Kiedy całość będzie gęsta i puszysta, przelać do kokilek i podawać od razu.
Kogel-mogel w wersji pieczonej - przepis krok po kroku
Składniki:
- żółtka jaj - 6
- cukier - 300 g
- lody waniliowe lub czekoladowe
- mięta - liście do ozdoby
- mrożone owoce: najlepiej wiśnie lub maliny - 200 g
Sposób przygotowania:
- Zagotować wodę w czajniku. Jajka umieścić w zlewie lub misce. Zalać je wrzątkiem, aby zdezynfekować skorupki, a następnie przelać zimną wodą. Oddzielić żółtka od białek.
- Przygotować sos - mrożone owoce (lub świeże) wrzucić do rondla z grubym dnem i smażyć, aż całość zrobi się gęsta, jak konfitura.
- Do żółtek dodać cukier wanilinowy i biały, i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Najlepiej robić to przy użyciu miksera.
- Kiedy całość będzie gęsta i puszysta, przelać do kokilek żaroodpornych lub do formy na muffiny.
- Piec przez 10 minut w180 st. C.
- Kiedy kogel mogel się zapiecze, wyjąć na talerzyki, podawać z gałką lodów, polane sosem owocowym i ozdobione listkami mięty.
Zobacz także:
- Jajeczna kuchnia Kasi Bosackiej. Poznaj sprawdzone przepisy
- Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kogel-mogel z procentami
- Dzień Polskiej Żywności: przepisy Jana Kuronia na tradycyjne potrawy w nowej odsłonie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: o2.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shaiith/Getty Images
podziel się: