Kogel-mogel - przepis na wersję tradycyjną i nowoczesną zapiekaną z owocami

Kogel mogel w szklance
Kogel-mogel - przepis na wersję tradycyjną i unowocześnioną
Źródło: Shaiith/Getty Images
Kogel-mogel to danie, które na pewno kojarzy wiele osób z dzieciństwa. Ucierane żółtka z cukrem, zwłaszcza za czasów PRL-u, były świetnym i pysznym deserem. Kultowy smak powoli wraca na nasze stoły - w formie nieco unowocześnionej. Sprawdź, jak przygotować tradycyjną wersję koglu-moglu i nowoczesną - zapiekaną z owocami.

Kogel-mogel wersja tradycyjna - przepis krok po kroku

Składniki:

  • żółtka - 6 sztuk
    • cukier wanilinowy - 5 g
      • cukier biały - 270 g

        Wszystko o kawie

        Źródło: Dzień Dobry TVN
        Najlepsze przepisy na zimowe kawy
        Najlepsze przepisy na zimowe kawy
        Kawa na jesienne poranki
        Kawa na jesienne poranki
        Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
        Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
        Dzień dobry i smacznej kawusi
        Dzień dobry i smacznej kawusi
        Czym zastąpić kawę?
        Czym zastąpić kawę?

        Sposób przygotowania:

        1. Zagotować wodę w czajniku. Jajka umieścić w zlewie lub misce. Zalać je wrzątkiem, aby zdezynfekować skorupki, a następnie przelać zimną wodą. Oddzielić żółtka od białek.
          1. Do żółtek dodać cukier wanilinowy i biały, i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Najlepiej robić to przy użyciu miksera.
            1. Kiedy całość będzie gęsta i puszysta, przelać do kokilek i podawać od razu.

              Kogel-mogel w wersji pieczonej - przepis krok po kroku

              Składniki:

              • żółtka jaj - 6
                • cukier - 300 g
                  • lody waniliowe lub czekoladowe
                    • mięta - liście do ozdoby
                      • mrożone owoce: najlepiej wiśnie lub maliny - 200 g

                        Sposób przygotowania:

                        1. Zagotować wodę w czajniku. Jajka umieścić w zlewie lub misce. Zalać je wrzątkiem, aby zdezynfekować skorupki, a następnie przelać zimną wodą. Oddzielić żółtka od białek.
                          1. Przygotować sos - mrożone owoce (lub świeże) wrzucić do rondla z grubym dnem i smażyć, aż całość zrobi się gęsta, jak konfitura.
                            1. Do żółtek dodać cukier wanilinowy i biały, i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Najlepiej robić to przy użyciu miksera.
                              1. Kiedy całość będzie gęsta i puszysta, przelać do kokilek żaroodpornych lub do formy na muffiny.
                                1. Piec przez 10 minut w180 st. C.
                                  1. Kiedy kogel mogel się zapiecze, wyjąć na talerzyki, podawać z gałką lodów, polane sosem owocowym i ozdobione listkami mięty.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: o2.pl

                                    Źródło zdjęcia głównego: Shaiith/Getty Images

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana