Kogel-mogel - przepis na wersję tradycyjną i nowoczesną zapiekaną z owocami

Kogel mogel w szklance
Kogel-mogel - przepis na wersję tradycyjną i unowocześnioną
Źródło: Shaiith/Getty Images
Kogel-mogel to danie, które na pewno kojarzy wiele osób z dzieciństwa. Ucierane żółtka z cukrem, zwłaszcza za czasów PRL-u, były świetnym i pysznym deserem. Kultowy smak powoli wraca na nasze stoły - w formie nieco unowocześnionej. Sprawdź, jak przygotować tradycyjną wersję koglu-moglu i nowoczesną - zapiekaną z owocami.

Kogel-mogel wersja tradycyjna - przepis krok po kroku

Składniki:

  • żółtka - 6 sztuk
  • cukier wanilinowy - 5 g
  • cukier biały - 270 g

Wszystko o kawie

DD_20211129_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować wodę w czajniku. Jajka umieścić w zlewie lub misce. Zalać je wrzątkiem, aby zdezynfekować skorupki, a następnie przelać zimną wodą. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Do żółtek dodać cukier wanilinowy i biały, i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Najlepiej robić to przy użyciu miksera.
  3. Kiedy całość będzie gęsta i puszysta, przelać do kokilek i podawać od razu.

Kogel-mogel w wersji pieczonej - przepis krok po kroku

Składniki:

  • żółtka jaj - 6
  • cukier - 300 g
  • lody waniliowe lub czekoladowe
  • mięta - liście do ozdoby
  • mrożone owoce: najlepiej wiśnie lub maliny - 200 g

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować wodę w czajniku. Jajka umieścić w zlewie lub misce. Zalać je wrzątkiem, aby zdezynfekować skorupki, a następnie przelać zimną wodą. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Przygotować sos - mrożone owoce (lub świeże) wrzucić do rondla z grubym dnem i smażyć, aż całość zrobi się gęsta, jak konfitura.
  3. Do żółtek dodać cukier wanilinowy i biały, i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Najlepiej robić to przy użyciu miksera.
  4. Kiedy całość będzie gęsta i puszysta, przelać do kokilek żaroodpornych lub do formy na muffiny.
  5. Piec przez 10 minut w180 st. C.
  6. Kiedy kogel mogel się zapiecze, wyjąć na talerzyki, podawać z gałką lodów, polane sosem owocowym i ozdobione listkami mięty.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości