Kogel-mogel wersja tradycyjna - przepis krok po kroku
Składniki:
- żółtka - 6 sztuk
 - cukier wanilinowy - 5 g
 - cukier biały - 270 g
 
Wszystko o kawie
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki 
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi 
Czym zastąpić kawę? 
Sposób przygotowania:
- Zagotować wodę w czajniku. Jajka umieścić w zlewie lub misce. Zalać je wrzątkiem, aby zdezynfekować skorupki, a następnie przelać zimną wodą. Oddzielić żółtka od białek.
 - Do żółtek dodać cukier wanilinowy i biały, i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Najlepiej robić to przy użyciu miksera.
 - Kiedy całość będzie gęsta i puszysta, przelać do kokilek i podawać od razu.
 
Kogel-mogel w wersji pieczonej - przepis krok po kroku
Składniki:
- żółtka jaj - 6
 - cukier - 300 g
 - lody waniliowe lub czekoladowe
 - mięta - liście do ozdoby
 - mrożone owoce: najlepiej wiśnie lub maliny - 200 g
 
Sposób przygotowania:
- Zagotować wodę w czajniku. Jajka umieścić w zlewie lub misce. Zalać je wrzątkiem, aby zdezynfekować skorupki, a następnie przelać zimną wodą. Oddzielić żółtka od białek.
 - Przygotować sos - mrożone owoce (lub świeże) wrzucić do rondla z grubym dnem i smażyć, aż całość zrobi się gęsta, jak konfitura.
 - Do żółtek dodać cukier wanilinowy i biały, i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Najlepiej robić to przy użyciu miksera.
 - Kiedy całość będzie gęsta i puszysta, przelać do kokilek żaroodpornych lub do formy na muffiny.
 - Piec przez 10 minut w180 st. C.
 - Kiedy kogel mogel się zapiecze, wyjąć na talerzyki, podawać z gałką lodów, polane sosem owocowym i ozdobione listkami mięty.
 
Zobacz także:
- Jajeczna kuchnia Kasi Bosackiej. Poznaj sprawdzone przepisy
 - Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kogel-mogel z procentami
 - Dzień Polskiej Żywności: przepisy Jana Kuronia na tradycyjne potrawy w nowej odsłonie
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: o2.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shaiith/Getty Images
podziel się: