Dutch baby, czyli pieczony naleśnik
Składniki na dutch baby:
- 3 jaja w temperaturze pokojowej
- pół szklanki mleka
- pół szklanki mąki pszennej
- laska wanilii lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub pół łyżeczki wanilii w płynie
- kilka łyżek syropu klonowego lub cukier puder
- owoce sezonowe
- kilak łyżek jogurtu naturalnego
- łyżka masła najlepiej klarowanego
Jak przyrządzić dutch baby?
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
- Jajka roztrzepać rózgą w misce. Dodać mleko i na końcu mąkę. Dokładnie wymieszać. Dodać ziarenka z przekrojonej laski wanilii lub cukier waniliowy lub wanilię w płynie.
- Na patelni (takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać łyżkę masła. Można też wysmarować masłem naczynie żaroodporne, jeśli nie mamy takiej patelni.
- Wlać masę jajeczną i wstawić na 15-20 minut do piekarnika. Naleśnik mocno wyrośnie. Podawać z owocami, jogurtem i odrobiną cukru pudru lub syropu klonowego.
Jajka - chmurki
Składniki na jajka - chmurki:
- 4 jaja
- dodatki: garść tartego sera, posiekany szczypiorek, resztka wędliny, suszone pomidory, rukola, itp.
- sól, pieprz
- łyżka masła najlepiej klarowanego do wysmarowania blachy
Jak przyrządzić jajka - chmurki?
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Jajka wyjmij z lodówki (muszą być schłodzone).
- Białka oddzielone od żółtek ubij na sztywną masę z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Żółtka przechowaj ostrożnie, by się nie rozpłynęły.
- Do ubitych białek dodaj starty ser i inne dodatki. Na blaszce wysmarowanej masłem rozłóż cztery gniazdka z ubitych białek, w każdym zostaw dziurkę na żółtko. Zapiecz przez 3-4 minuty. Wyjmij, dodaj żółtko i piecz przez kolejne 2-3 minuty.
Sałata wiosenna z awokado, kiełkami i jajkami przepiórczymi
Składniki na sałatę wiosenną z awokado, kiełkami i jajkami przepiórczymi:
- 12 jajek przepiórczych
- mieszanka sałat, może być trochę cykorii, trochę rukoli
- garść ulubionych kiełków
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mała czerwona cebula
- kilka rzodkiewek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Jak przyrządzić sałatę wiosenną z awokado, kiełkami i jajkami przepiórczymi?
- Jajka przepiórcze gotujemy na półtwardo (3 minuty). Salaty rwiemy i mieszamy. Układamy na dużym talerzu w wieniec, dekorujemy pokrojoną w piórka cebulą, plasterkami rzodkiewek, pokrojonym w półksiężyce awokado, kiełkami i przekrojonymi na pół, obranymi jajkami przepiórczymi.
- Z jogurtu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos, który podajemy osobno, by każdy dodał sobie do sałaty tyle, na ile ma ochotę.
Tarta na cieście filo z jajkami i szparagami
Składniki na tartę na cieście filo z jajkami i szparagami:
- 4 jajka
- pęczek zielonych szparagów
- 1 mozarella
- 4 łyżki fety
- 1 duża cebula
- pół szklanki śmietanki 30 proc.
- pół szklanki mleka
- opakowanie ciasta filo
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jak przyrządzić tartę na cieście filo z jajkami i szparagami?
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki. Przekroić na pół.
- Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zarumieni się, odstawić do wystygnięcia.
- Jajka rozbić do miski, dodać mleko, śmietankę. Ubić rózgą, dodać cebulę. Doprawić małą ilością soli (feta jest słona!), pieprzem i gałką muszkatołową. Z ciasta filo wykorzystać tylko dwie-trzy warstwy. Wyłożyć nim blaszkę 24 cm, posmarowaną masłem klarowanym. Wlać masę jajeczną, dodać pokrojony w kostkę ser i na końcu szparagi. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Kogel-mogel zapiekany z owocami
Składniki na kogel-mogel zapiekany z owocami:
- 4 żółtka (po jednym na osobę)
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych pistacji
- cukier z prawdziwą wanilią lub laska wanilii
- pół kilo owoców - malin, truskawek, śliwek (mogą być mrożone)
Jak przyrządzić kogel-mogel zapiekany z owocami?
- Żółtka oddzielamy od białek, umieszczamy w misce. Do żółtek wsypujemy cukier i ubijamy na gładką, puszystą masę. Aromatyzujemy ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym.
- W naczynkach do zapiekania umieszczamy kilka łyżek kogla-mogla i owoce, posypujemy płatkami migdałowymi lub kruszonymi pistacjami. Zapiekamy 8-10 minut w temperaturze 200 stopni.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna
Keksy, tarty, babki - ale w wersji wytrawnej. Proste przepisy Andrzeja Polana
Drożdżówki i kruche ciasto z budyniem w roli głównej
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Katarzyna Bosacka
podziel się: