Wytrawny keks z mięsa
Składniki na keks z mięsa:
- 20 plasterków boczku wędzonego surowego
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g cielęciny
- 500 g filetu z kurczaka
- 150 g wątróbki drobiowej
- świeży tymianek
- ziele angielskie
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz czarny
- 150 g pistacji i orzechów laskowych
- 50 ml brandy
Dodatkowo:
- owoce brusznicy leśnej mrożone
- chrzan korzeń
- wiśnia mrożona
- sok z czarnej porzeczki
- miód
Jak przygotować keks z mięsa?
Cebulę przesmażamy na maśle z listkami tymianku. Łopatkę wieprzową mielimy na grubym oczku, cielęcinę podobnie, a jeszcze lepiej, jak ją pokroimy w drobną kostkę. Kurczaka kroimy również w cienkie batoniki. Do miski przekładamy wszystkie rodzaje mięsa, dodajemy pokrojoną drobno wątróbkę, przyprawy, brandy oraz orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę podłużną smarujemy olejem, wykładamy plasterki boczku, tak aby zwisały poza blaszkę. Wykładamy masę mięsną, przykrywamy plasterkami z wierzchu. Formę owijamy folią aluminiową i wstawiamy do większej brytfanny z gorącą wodą, w kąpieli wodnej wypiekamy keks około 1,5 godziny w 180 st. C. Po upieczeniu odlewamy nadmiar płynu jaki powstał podczas pieczenia, a keks wytrawny wstawiamy do lodówki.
Na miodzie przesmażamy wiśnie, brusznicę, podlewamy delikatnie sokiem z czarnej porzeczki. Dodajemy tarty chrzan. To doskonały dodatek do naszego keksu.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Tarta z porami i białą kiełbasą
Składniki na tartę z białą kiełbasą:
Ciasto:
- 300 g mąki żytniej żurkowej
- 100 g mąki pszennej
- 4 żółtek
- 100 g smalcu
- 3-4 łyżki śmietany 18 proc.
- sól
- kminek mielony
- majeranek
Wierzch:
- 4 pory
- 200 g pieczarek
- masło klarowane
- 2 jabłka
- 200 g sera żółtego, tartego
- 600 g białej kiełbasy surowej
- sól
- pieprz
- estragon świeży lub suszony
Jak przygotować tartę z białą kiełbasą?
Ciasto: na stolnicy mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy smalec, żółtka, śmietanę oraz przyprawy. Siekamy i wyrabiamy ciasto kruche, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
Wierzch: pory kroimy w grubszą kostkę, przesmażamy na maśle z pieczarkami i jabłkiem pokrojonym w kostkę do miękkości, podlewając delikatnie wodą w trakcie smażenia. Doprawiamy pieprzem, solą i estragonem. Kiełbasę pozbawiamy osłonek i wysmażamy na patelni na skwarki.
Ciastem wykładamy naczynie do tarty, podpiekamy w piekarniku około 20 minut w 180 st. C. Na podpieczony spód wykładamy przesmażone pory z pieczarkami i jabłkiem, posypujemy serem i wykładamy skwarki z kiełbasy białej. Zapiekamy ponownie około 20 minut.
Babeczki ziemniaczane z chrzanem i grzybami
Składniki na babeczki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków drobnych
- 150 g masła
- 8 żółtek
- sól
- pieprz biały mielony
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- szczypiorek
- 200 ml śmietany 36 proc.
- 4 jabłka zmiksowane na mus
Jak przygotować babeczki ziemniaczane?
Ziemniaki dokładnie myjemy i na godzinę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Upieczone przekrawamy na połówki, łyżeczką wyjmujemy miąższ, kilka wydrążonych łódek pozostawiamy do dekoracji. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z masłem, chrzanem i żółtkami, śmietaną i szczypiorkiem. Borowiki kroimy w bardzo drobną kostkę, wysmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną miodu. Foremki do babek smarujemy masłem, wysypujemy dno bułką tartą, wykładamy grzyby i masę ziemniaczaną. Wypiekamy w piekarniku około 40 minut w trakcie smarując wierzch masłem. Pozostawione łódki obsmażamy w oleju na chrupiąco, wykładamy na wierzch każdej babeczki, środek wypełniamy musem jabłkowym.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Sekret idealnego sernika wielkanocnego. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"
Przepis na tradycyjną wielkanocną babę. Mikołaj Rey zdradza, jaką mąkę wybrać
Przepisy na najlepszy żurek z jajkiem i barszcz biały
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Andrzej Polan