Tarta kakaowa z maliną i z kremem z białej czekolady
Składniki na ciasto kruche kakaowe:
- 220 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- Szczypta soli
- 20 g kakao
- 130 g zimnego masła 82%
- 2 żółtka
Jak przygotować ciasto kruche?
Masło, cukier i żółtka ucieramy przez około 30 sekund, następnie dodajemy kakao, sól i mąkę, wszystko miksujemy do połączenia w kulkę. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy ranty do tart, nakłuwamy widelcem i chowamy do schłodzenia do lodówki na około 30-45minut.
Składniki na frużelinę malinową:
- 250 g malin (mrożonych)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/1 łyżka wody
- 1 łyżeczka żelatyny/ 2 łyżki wody
Jak przygotować frużelinę?
Maliny zagotowujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, wyłączamy owoce i dodajemy żelatynę (napęczniałą) i słodzimy do smaku. Odstawiamy do schłodzenia.
Składniki na krem z białej czekolady:
- 200 g śmietanki 36%
- 200 g białej czekolady
- 300 g mascarpone
Jak przygotować krem z białej czekolady?
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy białą czekoladę. Studzimy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Wystudzoną śmietankę z białą czekoladą ubijamy mikserem dodajemy mascarpone, przekładamy do worka cukierniczego.
Jak przygotować tartę?
Wypieczone i wystudzone tarty nadziewamy frużelinę malinową , odstawiamy do lodówki do zastygnięcia, na koniec zdobimy kremem z białej czekolady i świeżymi malinami.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Tarta z dodatkiem mąki migdałowej z konfiturą z czarnej porzeczki i mleczną czekoladą
Składniki na tartę:
- 110 g masła 82%
- 70 g cukru pudru
- 25 g mąki migdałowej
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 190 g mąki pszennej
Jak przygotować tartę?
Masło, żółtka i cukier ucieramy bardzo krótko mikserem, następnie dodajemy sól, mąkę i mąkę migdałową. Po wyrobieniu ciasta wałkujemy i wykładamy w ranty lub foremki do tart.
Chłodzimy w lodówce wcześnie ponakłuwane widelcem tarty. Pieczemy w temperaturze 170-175 około 25 minut
Składniki na konfiturę z porzeczki:
- 400 g porzeczki mrożonej
- 2 łyżeczki żelatyny / 2 łyżki wody
- cukier do smaku
Jak przygotować konfiturę z porzeczki?
Porzeczkę zagotowujemy, dodajemy cukier, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Po rozpuszczeniu żelatyny chłodzimy w lodówce.
Składniki na krem czekoladowy
- 200 g śmietanki 36%
- 200g mlecznej czekolady
- 300 g mascarpone
Jak przygotować krem czekoladowy?
Czekoladę rozpuszczamy w śmietance, studzimy i do lodówki na 12 godzin. Po 12 godzinach czekoladę ze śmietanką i mascarpone ubijamy na sztywny krem, nakładamy do rękawa cukierniczego.
Jak przygotować tartę?
Do wypieczonych tart nakładamy konfiturę z porzeczki (studzimy w lodówce), zalewamy czekoladą ze śmietanką, chłodzimy w lodówce. Zdobimy kremem z mlecznej czekolady i borówkami.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Tarta z marakują i opalaną bezą włoską
Składniki ciasta na tartę:
- 240 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 130 g zimnego masła 82%
- 2 żółtka
Jak przygotować tartę?
Masło, cukier i żółtka ucieramy przez 30 sekund (mikserem), dodajemy mąkę, sól i miksujemy płaskim mieszadłem do połączenia składników.
Wałkujemy i układamy w ranty do tart, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170-175 ok. 22 minut. Wyjmujemy do wystudzenia
Curd z marakui
Składniki na curd z marakui:
- 240 g cukru
- 150 g pulpy z marakui
- 150g masła 82%
- 4 jajka
Jak przygotować curd z marakui?
Pulpę podgrzewamy, dodajemy cukier, jajka i masło, podgrzewamy na wolnym ogniu i mieszamy do zgęstnienia. Przelewamy do naczynia, przykrywamy i chłodzimy w lodówce. Można przechowywać do 14 dni.
Beza włoska
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 300 g drobnego cukru
- (260 g + 40 g) 60 ml wody
Jak przygotować włoską bezę?
Z 260 g cukru i 60 ml wody gotujemy gęsty syrop. W tym czasie zaczynamy ubijać białka z 40 g drobnego cukru. Jak syrop zgęstnieje, wlewamy do podbitych białek i ubijamy do wystygnięcia. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego.
Tarty, które już wystygły, napełniamy curdem z marakui, na wierzchu zdobimy bezą włoską i opalamy palnikiem, a na koniec ozdabiamy świeżymi owocami.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Tarta ze słonym karmelem
Składniki ciasta na tartę:
- 240 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 130 g zimnego masła 82%
- 2 żółtka
Jak przygotować tartę?
Masło, cukier i żółtka ucieramy przez 30 sekund (mikserem), dodajemy mąkę, sól i miksujemy płaskim mieszadłem do połączenia składników.
Wałkujemy i układamy w ranty do tart, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170-175 około 22 minuty. Wyjmujemy do wystudzenia
Słony karmel
Składniki na słony karmel:
- 150 g cukru drobnego
- 65 g masła
- 90 g śmietanki 30%
- pół łyżeczki soli morskiej
Jak przygotować słony karmel?
Cukier rozpuszczamy na patelni lub w rondelku (trzeba uważać, aby nie spalić cukru). Następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy, na koniec śmietankę i sól. Uzyskujemy płynny sos (po schłodzeniu sos zgęstnieje).
Sos czekoladowy
Składniki na sos czekoladowy:
- czekolada deserowa min 55%
- śmietanka 30%
Jak przygotować sos czekoladowy?
Śmietankę i czekoladę rozpuszczamy na gładki sos.
Jak przygotować tartę ze słonym karmelem?
Wystudzone tarty nadziewamy słonym karmelem i orzechami laskowymi (wlewamy do tart na ½), wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu wlewamy sos z czekolady deserowej i ozdabiamy orzechami laskowymi.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Słodkie przyjemności, czyli eklerki, kremówki i mini bezy według przepisów Bartka Boratyna
Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Joanna Juhnke