Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke

Słodkie minitarty
Słodkie tarty potrafią umilić każdy dzień. Joanna Juhnke pokazuje w naszej kuchni, jak zrobić tartę kakaową z malinami, z konfiturą z czarnej porzeczki i mleczną czekoladą oraz z marakują i opalaną bezą włoską. Sprawdź jej wyjątkowe przepisy.

Tarta kakaowa z maliną i z kremem z białej czekolady

Składniki na ciasto kruche kakaowe:

  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 20 g kakao
  • 130 g zimnego masła 82%
  • 2 żółtka

Jak przygotować ciasto kruche?

Masło, cukier i żółtka ucieramy przez około 30 sekund, następnie dodajemy kakao, sól i mąkę, wszystko miksujemy do połączenia w kulkę. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy ranty do tart, nakłuwamy widelcem i chowamy do schłodzenia do lodówki na około 30-45minut.

Składniki na frużelinę malinową:

  • 250 g malin (mrożonych)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka żelatyny/ 2 łyżki wody

Jak przygotować frużelinę?

Maliny zagotowujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, wyłączamy owoce i dodajemy żelatynę (napęczniałą) i słodzimy do smaku. Odstawiamy do schłodzenia.

Składniki na krem z białej czekolady:

  • 200 g śmietanki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 300 g mascarpone

Jak przygotować krem z białej czekolady?

Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy białą czekoladę. Studzimy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Wystudzoną śmietankę z białą czekoladą ubijamy mikserem dodajemy mascarpone, przekładamy do worka cukierniczego.

Jak przygotować tartę?

Wypieczone i wystudzone tarty nadziewamy frużelinę malinową , odstawiamy do lodówki do zastygnięcia, na koniec zdobimy kremem z białej czekolady i świeżymi malinami.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Tarta z dodatkiem mąki migdałowej z konfiturą z czarnej porzeczki i mleczną czekoladą

Składniki na tartę:

  • 110 g masła 82%
  • 70 g cukru pudru
  • 25 g mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 190 g mąki pszennej

Jak przygotować tartę?

Masło, żółtka i cukier ucieramy bardzo krótko mikserem, następnie dodajemy sól, mąkę i mąkę migdałową. Po wyrobieniu ciasta wałkujemy i wykładamy w ranty lub foremki do tart.

Chłodzimy w lodówce wcześnie ponakłuwane widelcem tarty. Pieczemy w temperaturze 170-175 około 25 minut

Składniki na konfiturę z porzeczki:

  • 400 g porzeczki mrożonej
  • 2 łyżeczki żelatyny / 2 łyżki wody
  • cukier do smaku

Jak przygotować konfiturę z porzeczki?

Porzeczkę zagotowujemy, dodajemy cukier, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Po rozpuszczeniu żelatyny chłodzimy w lodówce.

Składniki na krem czekoladowy

  • 200 g śmietanki 36%
  • 200g mlecznej czekolady
  • 300 g mascarpone

Jak przygotować krem czekoladowy?

Czekoladę rozpuszczamy w śmietance, studzimy i do lodówki na 12 godzin. Po 12 godzinach czekoladę ze śmietanką i mascarpone ubijamy na sztywny krem, nakładamy do rękawa cukierniczego.

Jak przygotować tartę?

Do wypieczonych tart nakładamy konfiturę z porzeczki (studzimy w lodówce), zalewamy czekoladą ze śmietanką, chłodzimy w lodówce. Zdobimy kremem z mlecznej czekolady i borówkami.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Tarta z marakują i opalaną bezą włoską

Składniki ciasta na tartę:

  • 240 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 130 g zimnego masła 82%
  • 2 żółtka

Jak przygotować tartę?

Masło, cukier i żółtka ucieramy przez 30 sekund (mikserem), dodajemy mąkę, sól i miksujemy płaskim mieszadłem do połączenia składników.

Wałkujemy i układamy w ranty do tart, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170-175 ok. 22 minut. Wyjmujemy do wystudzenia

Curd z marakui

Składniki na curd z marakui:

  • 240 g cukru
  • 150 g pulpy z marakui
  • 150g masła 82%
  • 4 jajka

Jak przygotować curd z marakui?

Pulpę podgrzewamy, dodajemy cukier, jajka i masło, podgrzewamy na wolnym ogniu i mieszamy do zgęstnienia. Przelewamy do naczynia, przykrywamy i chłodzimy w lodówce. Można przechowywać do 14 dni.

Beza włoska

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 300 g drobnego cukru
  • (260 g + 40 g) 60 ml wody

Jak przygotować włoską bezę?

Z 260 g cukru i 60 ml wody gotujemy gęsty syrop. W tym czasie zaczynamy ubijać białka z 40 g drobnego cukru. Jak syrop zgęstnieje, wlewamy do podbitych białek i ubijamy do wystygnięcia. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego.

Tarty, które już wystygły, napełniamy curdem z marakui, na wierzchu zdobimy bezą włoską i opalamy palnikiem, a na koniec ozdabiamy świeżymi owocami.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Tarta ze słonym karmelem

Składniki ciasta na tartę:

  • 240 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 130 g zimnego masła 82%
  • 2 żółtka

Jak przygotować tartę?

Masło, cukier i żółtka ucieramy przez 30 sekund (mikserem), dodajemy mąkę, sól i miksujemy płaskim mieszadłem do połączenia składników.

Wałkujemy i układamy w ranty do tart, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170-175 około 22 minuty. Wyjmujemy do wystudzenia

Słony karmel

Składniki na słony karmel:

  • 150 g cukru drobnego
  • 65 g masła
  • 90 g śmietanki 30%
  • pół łyżeczki soli morskiej

Jak przygotować słony karmel?

Cukier rozpuszczamy na patelni lub w rondelku (trzeba uważać, aby nie spalić cukru). Następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy, na koniec śmietankę i sól. Uzyskujemy płynny sos (po schłodzeniu sos zgęstnieje).

Sos czekoladowy

Składniki na sos czekoladowy:

  • czekolada deserowa min 55%
  • śmietanka 30%

Jak przygotować sos czekoladowy?

Śmietankę i czekoladę rozpuszczamy na gładki sos.

Jak przygotować tartę ze słonym karmelem?

Wystudzone tarty nadziewamy słonym karmelem i orzechami laskowymi (wlewamy do tart na ½), wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu wlewamy sos z czekolady deserowej i ozdabiamy orzechami laskowymi.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Słodkie przyjemności, czyli eklerki, kremówki i mini bezy według przepisów Bartka Boratyna

Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese

Na słodko i na słono - Matteo Brunetti zdradza przepisy na chrupiące pulpeciki z kalafiora, łososia na parze, ravioli i torta pardiso

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Joanna Juhnke

podziel się:

Pozostałe wiadomości