Przepisy kulinarne

Słodkie przyjemności, czyli eklerki, kremówki i mini bezy według przepisów Bartka Boratyna

Przepisy kulinarne

Słodkie przyjemności, czyli eklerki, kremówki i mini bezy według przepisów Bartka Boratyna

Skorzystaj z przepisów cukiernika z pasją na kremówki z malinami, mini torciki bezowe i eklerki z kremem czekoladowym. W naszej kuchni same słodkie przyjemności, które są łatwe do zrobienia, choć ich nazwy na to nie wskazuję. Zaskocz domowników i przygotuj desery jak z cukierni. 

Kremówka z malinami

Składniki na kremówki z malinami:

  •  opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 budyń śmietankowy (lub 3 żółtka i 2 łyżki mąki kukurydzianej)
  • 1,5 szklanki mleka
  • opakowanie śmietanki 30 lub 36%
  • łyżka żelatyny
  • łyżka masła
  • garść mrożonych malin
  • opakowanie świeżych malin
  • cukier puder
  • papier do pieczenia

Jak przygotować kremówki z malinami? 

  1. Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na papier do pieczenia, delikatnie rozwałkowujemy, aby było cienkie i nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia równomiernie nam urosło. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  2. Gotujemy budyń, używając do tego 1,5 szklanki mleka. Słodzimy do smaku. Budyń również możemy zrobić sami mieszając żółtka i mąkę kukurydzianą.
  3. Do gotowego budyniu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody oraz masło. Mieszamy do połączenia składników, odstawiamy.
  4. Do wystudzonego budyniu dodajemy ubitą słodką śmietankę. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  5. Wystudzone ciasto francuskie kroimy na równe prostokąty, aby na każdą kremówkę przygotować 3 sztuki.
  6. Szprycujemy kremem waniliowym, w środek dodajemy mrożone maliny. Tak postępujemy z dwiema warstwami.
  7. Wierzch kremówki posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżymi malinami.
Kremówki

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Mini torciki bezowe z owocami

Składniki na mini torciki bezowe z owocami:

  • 4 białka
  • 240 g drobnego cukru (1 białko = 60 g drobnego cukru)
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 30% lub 36%
  • świeże owoce i mięta
  • konfitura z płatków róży

Jak przygotować mini torciki bezowe z owocami?

  1. Do miski wlewamy białka w temperaturze pokojowej i ubijamy. Gdy powstanie nam piana, dodajemy cukier - łyżka po łyżce.
  2. Ubijamy bezę do rozpuszczenia się cukru.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bezę przekładamy łyżką, zaokrąglając na bokach, w środku zostawiając trochę miejsca na krem.
  4. Pieczemy 1-1,5 godz. w temp. 100 st. z termoobiegiem, patrząc, by nie straciły białego koloru.
  5. W międzyczasie przygotowujemy krem. Do miski przekładamy serek mascarpone i wlewamy śmietankę (muszą być dobrze schłodzone). Ubijamy robotem kuchennym na najmniejszych obrotach, do powstania sztywnego kremu. Łączymy krem z łyżką konfitury z płatków róży.
  6. Na upieczone bezy nakładamy krem śmietanowo - różany, dekorujemy świeżymi owocami i miętą.
Bezy

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Eklerki z kremem czekoladowym z orzechami laskowymi i kremem waniliowym z owocami

Składniki na eklerki z kremem czekoladowym: 

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 225 g masła
  • 275 g mąki pszennej
  • 7 g soli
  • 5 g cukru
  • 8 jajek
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • świeże owoce
  • ciemna czekolada
  • orzechy laskowe

Jak przygotować eklerki z kremem czekoladowym?

  1. W rondelku gotujemy mleko, wodę, masło oraz sól. Gdy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy na najmniejszym ogniu do powstania zbitej kuli z ciasta. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Wystudzone ciasto przekładamy do misy robota kuchennego i mieszamy "łopatą" na najmniejszych obrotach. Do ciasta dodajemy jajka, jedno po drugim. Mieszamy do powstania gładkiego ciasta. Powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
  3. Przekładamy ciasto do rękawa i szprycujemy na matę lub papier do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor, w temp 180 stopni ok. 35 min, patrząc, aby dopiekły się w środku.
  4. Eklerki nadziewamy kremem do kremówki (patrz przepis wyżej) dodając do jednej części rozpuszczoną ciemną czekoladę i posiekane orzechy laskowe. Z drugich ścinamy wierzch i dajemy do środka konfiturę z czarnej porzeczki, a na wierzch krem waniliowy i świeże owoce. 
Eklerki

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Eklerki

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Uczta dla wielbicieli egzotycznych owoców: ciasto ananasowe i ananasowo-drobiowe kebaby

Krokiety z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym. Niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Bartek Boratyn |
Co sądzisz o tym artykule?
90
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0