Naleśniki
Składniki na naleśniki:
- 1 jajko
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 3 łyżki oleju
- ¼ Łyżeczki soli
Jak przygotować naleśniki?
- Jajko roztrzepujemy razem z mlekiem i połową wody. Dodajemy sól oraz stopniowo mąkę i cały czas ubijamy. Na koniec dolewamy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Gotową masę odstawiamy na 30 minut.
- Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej olejem roślinnym.
Przepis na klasyczne krokiety z mięsem
Składniki na krokiety z mięsem:
Do gotowania mięsa:
- 800g szpondra wołowego
- 400g udek z kurczaka (2 szt.)
- 200g udek z kaczki (1 szt.)
- 1 cebula opalona na ogniu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- ½ selera korzeń
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 2 ½ L wody
Farsz:
- mięso z gotowania
- warzywa z gotowania
- 1 cebula
- 1 ½ łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki bulionu z gotowania mięsa
Do smażenia:
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki bułki tartej
Jak przygotować krokiety?
- Wszystkie składniki do gotowania mięsa wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu jak klasyczny bulion ok. 3 – 4 godziny.
- Po tym czasie odstawiamy do ostudzenia.
Jak przygotować farsz do krokietów?
- Mięso, warzywa oraz surową cebulę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką oraz gałką muszkatołową.
- Dolewamy bulion i całość dokładnie wyrabiamy, aby składniki się połączyły i dobrze "skleiły".
Jak zwijać krokiety?
- Na rozwinięty naleśnik kładziemy farsz i rozsmarowujemy go zostawiając po 3 cm z każdej strony. Naleśnik do połowy zwijamy w rulon, następnie zawijamy boki do środka i rolujemy do końca.
- Gotowe krokiety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej i smażymy na oleju roślinnym.
- Najlepiej serwować z barszczem czerwonym na zakwasie buraczanym lub z grzybowym sosem.
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Składniki na krokiety z kapustą i grzybami:
Składniki do farszu:
- 700 g kapusty kiszonej z marchewką
- 500 g świeżych pieczarek
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonej papryki (ostra lub łagodna)
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki kminku
- 1 papryczka z zalewy chipotle
- 5 suszonych grzybków
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na panierkę do krokietów:
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 6 łyżek mąki
- ½ szklanki bułki tartej
Jak przygotować farsz do krokietów?
- Kapustę płuczemy, jeśli jest za kwaśna. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dorzucamy ziele angielskie, suszone grzybki, papryczkę i liście laurowe. Doprawiamy majerankiem i kminkiem. Gotujemy do miękkości około 40 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i kroimy. Wodę zlewamy do szklanki.
- W tym samym czasie wlewamy olej na patelnię i wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy i obsmażamy pieczarki pokrojone w kostkę. Doprawiamy je solą, pieprzem, i papryką mieloną.
- Gdy pieczarki będą dobrze obsmażone, dodajemy do nich pokrojoną kapustę. Mieszamy i podlewamy wodą z gotowania kapusty. Obsmażamy razem przez około 10 minut, co chwilę podlewając wodą tak, aby farsz był lekko wilgotny. Doprawiamy resztą kminku, majeranku, sosami sojowymi, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Gotowy farsz układamy na ¼ naleśnika, robimy jedno nacięcie od środka do krawędzi i robimy zakładkę ciasta na farsz. Na wierzchu układamy kolejną warstwę farszu i robimy kolejną zakładkę ciasta. Czynność powtarzamy po raz trzeci i składamy ciasto do końca. Powstanie nam piękny, warstwowy krokiet w kształcie trójkąta.
- Składniki na panierkę łączymy razem ze sobą i mieszamy, aż powstanie gęste lejące ciasto.
- W powstałym cieście zanurzamy krokieta, odsączamy z nadmiaru ciasta i obsypujemy delikatnie bułką tartą.
- Smażymy na oleju roślinnym.
Czarne krokiety rybne z restauracji Sotero w Meksyku
Składniki na czarne krokiety rybne
- 125 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 litr mleka pełnego
- 1 ½ l bulionu rybnego
- 1 ¼ kg filetu z okonia morskiego
- 50 g atramentu z mątwy lub kałamarnicy
- 2 jajka
- 1/2kg bułki tartej z suchego chleba razowego
Jak przygotować czarne krokiety rybne?
- Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy bulion rybny i mleko. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy rybę i atrament z kałamarnicy do pożądanego czarnego koloru i gotujemy przez 4 godziny na małym ogniu bez przerwy, aby potrawa się nie sklejała.
- Gotowy farsz pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu formujemy i ważymy 25-gramowe kulki i ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Po godzinie kulki wyciągamy z lodówki, obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej z chleba razowego i smażymy na głębokim tłuszczu.
- Serwujemy z majonezem kolendrowym albo habanero.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
- Niedzielny obiad, który można zawekować. Poznaj wyjątkowe przepisy Sebastiana Olmy
- Dieta na mrozy, czyli co jeść zimą? Sprawdź, co radzi specjalista
- Rośliny strączkowe - pyszne i zdrowe! Wypróbuj przepisy Darii Ładochy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
podziel się: