Krokiety z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym. Niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy

Krokiety dobre na wszystko
Krokiety - kto ich nie lubi? Grzegorz Zawierucha podpowiada, jak je przygotować. Sprawdźcie szczegółowe przepisy - od przygotowania naleśnika po farsz. Zobacz, jak przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami oraz z rybą. Smacznego!

Naleśniki

Składniki na naleśniki:

  • 1 jajko
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju
  • ¼ Łyżeczki soli

Jak przygotować naleśniki?

  1. Jajko roztrzepujemy razem z mlekiem i połową wody. Dodajemy sól oraz stopniowo mąkę i cały czas ubijamy. Na koniec dolewamy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  2. Gotową masę odstawiamy na 30 minut.
  3. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej olejem roślinnym.

Przepis na klasyczne krokiety z mięsem

Składniki na krokiety z mięsem:

Do gotowania mięsa:

  • 800g szpondra wołowego
  • 400g udek z kurczaka (2 szt.)
  • 200g udek z kaczki (1 szt.)
  • 1 cebula opalona na ogniu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • ½ selera korzeń
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ½ L wody

Farsz:

  • mięso z gotowania
  • warzywa z gotowania
  • 1 cebula
  • 1 ½ łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki bulionu z gotowania mięsa

Do smażenia:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki bułki tartej

Jak przygotować krokiety?

  1. Wszystkie składniki do gotowania mięsa wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu jak klasyczny bulion ok. 3 – 4 godziny.
  2. Po tym czasie odstawiamy do ostudzenia.

Jak przygotować farsz do krokietów?

  1. Mięso, warzywa oraz surową cebulę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką oraz gałką muszkatołową.
  2. Dolewamy bulion i całość dokładnie wyrabiamy, aby składniki się połączyły i dobrze "skleiły".

Jak zwijać krokiety?

  1. Na rozwinięty naleśnik kładziemy farsz i rozsmarowujemy go zostawiając po 3 cm z każdej strony. Naleśnik do połowy zwijamy w rulon, następnie zawijamy boki do środka i rolujemy do końca.
  2. Gotowe krokiety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej i smażymy na oleju roślinnym.
  3. Najlepiej serwować z barszczem czerwonym na zakwasie buraczanym lub z grzybowym sosem.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Składniki na krokiety z kapustą i grzybami:

Składniki do farszu:

  • 700 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 500 g świeżych pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (ostra lub łagodna)
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 papryczka z zalewy chipotle
  • 5 suszonych grzybków
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na panierkę do krokietów:

  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 6 łyżek mąki
  • ½ szklanki bułki tartej

Jak przygotować farsz do krokietów?

  1. Kapustę płuczemy, jeśli jest za kwaśna. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dorzucamy ziele angielskie, suszone grzybki, papryczkę i liście laurowe. Doprawiamy majerankiem i kminkiem. Gotujemy do miękkości około 40 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i kroimy. Wodę zlewamy do szklanki.
  2. W tym samym czasie wlewamy olej na patelnię i wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy i obsmażamy pieczarki pokrojone w kostkę. Doprawiamy je solą, pieprzem, i papryką mieloną.
  3. Gdy pieczarki będą dobrze obsmażone, dodajemy do nich pokrojoną kapustę. Mieszamy i podlewamy wodą z gotowania kapusty. Obsmażamy razem przez około 10 minut, co chwilę podlewając wodą tak, aby farsz był lekko wilgotny. Doprawiamy resztą kminku, majeranku, sosami sojowymi, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Gotowy farsz układamy na ¼ naleśnika, robimy jedno nacięcie od środka do krawędzi i robimy zakładkę ciasta na farsz. Na wierzchu układamy kolejną warstwę farszu i robimy kolejną zakładkę ciasta. Czynność powtarzamy po raz trzeci i składamy ciasto do końca. Powstanie nam piękny, warstwowy krokiet w kształcie trójkąta.
  5. Składniki na panierkę łączymy razem ze sobą i mieszamy, aż powstanie gęste lejące ciasto.
  6. W powstałym cieście zanurzamy krokieta, odsączamy z nadmiaru ciasta i obsypujemy delikatnie bułką tartą.
  7. Smażymy na oleju roślinnym.

Czarne krokiety rybne z restauracji Sotero w Meksyku

Składniki na czarne krokiety rybne

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 litr mleka pełnego
  • 1 ½ l bulionu rybnego
  • 1 ¼ kg filetu z okonia morskiego
  • 50 g atramentu z mątwy lub kałamarnicy
  • 2 jajka
  • 1/2kg bułki tartej z suchego chleba razowego

Jak przygotować czarne krokiety rybne?

  • Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy bulion rybny i mleko. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy rybę i atrament z kałamarnicy do pożądanego czarnego koloru i gotujemy przez 4 godziny na małym ogniu bez przerwy, aby potrawa się nie sklejała.
  • Gotowy farsz pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu formujemy i ważymy 25-gramowe kulki i ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  • Po godzinie kulki wyciągamy z lodówki, obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej z chleba razowego i smażymy na głębokim tłuszczu.
  • Serwujemy z majonezem kolendrowym albo habanero.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Mateusz Łysiak

podziel się:

Pozostałe wiadomości