Pyszne krokiety z mięsem – jak je przygotować?

Slawomir Fajer/Getty Images
Slawomir Fajer/Getty Images
Choć krokiety nie są typowo polską potrawą, na przestrzeni lat zdążyły zadomowić się w naszej kulinarnej tradycji. W wielu domach krokiety z mięsem są nieodłącznym daniem podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Proste w wykonaniu naleśnikowe paszteciki można przyrządzać na wiele sposobów.

Krokiety z mięsem w cieście naleśnikowym to idealna alternatywa dla osób, którym znudziły się oklepane pierogi. Polacy pokochali tę prostą i smaczną potrawę tak bardzo, że coraz częściej podają ją jako główne danie podczas świątecznego obiadu. Czyżby krokiety z mięsem zdetronizowały tradycyjne pierogi? Aż tak może nie, ale z całą pewnością stały się dla nich silną konkurencją.

Krokiety z mięsem – z czym podawać?

Planujesz przyjęcie i zastanawiasz się, jaką potrawę wybrać, żeby nie spędzić w kuchni całego dnia? Doskonałym rozwiązaniem będą krokiety z mięsem. Z czym podawać to pyszne danie? Krokiety z mięsem do barszczu czerwonego to idealne połączenie, które na pewno przypadnie do gustu wielbicielom tradycyjnej polskiej kuchni. Krokiety świetnie też smakują w duecie z bulionem grzybowym o głębokim, intensywnym aromacie.

Krokiety z mięsem – ciekawe pomysły na farsz

Krokiety nie muszą być monotonne! Z powodzeniem możesz nadziewać naleśniki warzywami, pastą z soczewicy czy greckim serem feta. Jeżeli jednak najbardziej odpowiada Ci mięsna wersja, możesz urozmaicać farsz różnymi pysznymi dodatkami. Krokiety z mięsem mielonym i ryżem to doskonała opcja na szybki i sycący obiad. Szukasz oryginalnych pomysłów na farsz do naleśników? Wypróbuj krokiety z mięsem i serem żółtym – ich wyborny smak działa uzależniająco!

Miłośników tradycyjnych smaków zachwycą krokiety z mięsem i grzybami. Warto także wypróbować krokietów z mięsem i kapustą – w tej kompozycji doskonale sprawdzą się na świąteczny stole w towarzystwie aromatycznego bulionu z prawdziwków.

Gatunek mięsa do farszu nie ma większego znaczenia – wszystko zależy od Twoich upodobań. Krokiety z mięsem drobiowym są łagodniejsze w smaku i mniej kaloryczne. Krokiety z mięsem wieprzowym mają z kolei zdecydowanie bardziej wyrazisty smak. Osoby z wrażliwym żołądkiem powinny jeść je z umiarem, gdyż są dość ciężkostrawne.

Nie lubisz krzątać się w kuchni do ostatniej chwili przed przyjściem gości? Przygotuj krokiety kilka dni wcześniej! Nie wiesz, jak zamrozić krokiety z mięsem? Wystudzone krokiety połóż na styropianowej tacce i zakryj folią. Nie panieruj ich przed włożeniem do zamrażalnika – dzięki temu po rozmrożeniu wciąż zachowają świeży, chrupiący smak.

Jeżeli szukasz smacznego i prostego dania, krokiety z mięsem będą strzałem w dziesiątkę. Wbrew pozorom, przygotowanie tej potrawy wcale nie jest czasochłonne. Podpowiadamy, jak zrobić krokiety z mięsem i pieczarkami.

Przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami

Składniki (przepis na ok. 10 krokietów):

Ciasto na krokiety z mięsem:

  • 300 g mąki,
    • 2 jajka,
      • 2 szklanki mleka,
        • 0,5 szklanki wody,
          • łyżeczka soli,
            • łyżeczka cukru,
              • 3 łyżki oleju roślinnego.

                Farsz na krokiety z mięsem:

                • 0,5 kg mięsa drobiowego lub wieprzowego,
                  • 2 cebule średniej wielkości,
                    • 2 jajka,
                      • 400 g pieczarek,
                        • 2 łyżki masła,
                          • sól,
                            • świeżo zmielony czarny pieprz,
                              • kminek,
                                • suszony tymianek.

                                  Panierka:

                                  • 2 jajka,
                                    • bułka tarta do obtoczenia krokietów.

                                      Przygotowanie:

                                      1. Zacznij od przygotowania naleśników na krokiety z mięsem i pieczarkami – wymieszaj dokładnie mleko, wodę jajka, sól i cukier.

                                      2. Dodaj mąkę i porządnie wymieszaj. Możesz w tym celu użyć miksera – wtedy zyskasz gwarancję, że w cieście nie pojawią się zbite grudki. Wlej do ciasta odrobinę oleju (naleśniki będą się lepiej smażyć, a po usmażeniu ciasto będzie miękkie i elastyczne). Wymieszaj raz jeszcze i odstaw.

                                      3. Na patelni rozgrzej olej i smaż cienkie naleśniki na złoty kolor. Usmażone naleśniki przełóż na talerz i odstaw.

                                      4. Pora na kolejny krok – farsz na krokiety z mięsem. Ugotuj mięso (możesz wykorzystać do farszu mięso z rosołu), a następnie zmiel je w maszynce.

                                      5. Cebule obierz, posiekaj drobno i usmaż na patelni.

                                      6. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojone pieczarki i usmaż.

                                      7. Cebulę i pieczarki połącz z mięsem, dodaj jajko, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną kminku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

                                      8. Ostatni etap – nadziewamy krokiety. Na każdy naleśnik nałóż niewielką ilość (1–2 łyżki) farszu. Nie nakładaj nadzienia zbyt dużo – najlepsze są niezbyt grube krokiety z mięsem. Jak zawijać naleśniki? To proste – boki naleśników złóż na pół i roluj każdy z nich, aż zaczną kształtem przypominać niewielkie paszteciki.

                                      9. Krokiety z mięsem gotowanym i pieczarkami już prawie gotowe. Teraz kolej na panierkę. Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Na płaski talerz wsyp bułkę tartą (podczas panierowania będziesz ją jeszcze kilka razy dosypywać).

                                      10. Każdego krokieta kolejno maczaj w jajku i obtocz w bułce tartej.

                                      11. Na patelni rozgrzej olej i smaż krokiety na złocisty kolor.

                                      Szybkie krokiety z mięsem gotowe! Najlepiej smakują serwowane z gorącym barszczem czerwonym.

                                      Zobacz wideo: Sposób na perfekcyjne krokiety

                                      Zobacz też:

                                      Gołąbki wegańskie czy z mięsem? Poznaj przepisy Janka Kuronia

                                      Pieczone szproty, łosoś marynowany i mule w winie – pyszne przysmaki prosto z morza

                                      W naszej kuchni czekoladowe słodkości: brownie, cake pops i tort czekoladowy

                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości