Pieczone szproty, łosoś marynowany i mule w winie – pyszne przysmaki prosto z morza

Czas na rybkę
Dania z ryb i owoców morza przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Bartosz Lisek. Na naszym stole pojawiły się: szproty pieczone, łosoś pieczony z pesto, łosoś marynowany, a także mule duszone w winie.

Szproty pieczone

Składniki na szproty pieczone:

  • szprotki w całości
    • główka czosnku
      • olej rydzowy
        • sól, pieprz
          • pęczek natki pietruszki
            • 2 cytryny
              • bagietki chrupiące

                Jak przygotować pieczone szproty?

                1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
                  1. Szprotki pozbaw głów i wnętrzności, opłucz i dobrze osusz. Ułóż na papierze do pieczenia ułożonym na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
                    1. Polej szproty olejem rydzowym, osól i popieprz. Zetrzyj na rybki skórkę z limety i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
                      1. Limetę pozbawioną albedo, pokrój na ćwiartki, a potem na plasterki. Dodaj do szprotek.
                        1. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
                          1. Podawaj z dobrym chrupiącym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.

                            Bartosz Krupa/East News

                            Łosoś pieczony z pesto

                            Składniki na łososia pieczonego z pesto:

                            • łosoś jurajski patroszony
                              • 150 g pomidorów suszonych w oleju
                                • główka czosnku
                                  • 100 g orzechów pini lub płatków migdałów
                                    • 80 g parmezanu
                                      • 150 ml oliwy
                                        • 30 g świeżego tymianku ciętego
                                          • 100 g masła
                                            • 1 kg ziemniaków typ B
                                              • 30 g rozmarynu

                                                Jak przygotować łososia pieczonego z pesto?

                                                1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
                                                  1. Zacznij od przygotowania ziemniaków. Nie obieraj, umyj je i pokrój na ćwiartki, czyli łódeczki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, osól, popieprz, polej olejem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i igły rozmarynu.
                                                    1. Szczelnie przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na godzinę.
                                                      1. Łososia pozbaw łusek, opłucz, osusz i natnij po obydwu stronach aż do kręgosłupa. Ułóż łososia na blasze posmarowanej oliwą, osól go porządnie.
                                                        1. Warzywa pokrój na równe paski. Część czosnku i cebuli ułóż w jamie brzusznej, pozostały czosnek i cebulę dookoła łososia razem z papryką i ziołami.
                                                          1. Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż temperatura w najgrubszej części ryby osiągnie 74 st.C.
                                                            1. Ziemniaki odkryj i dopiecz jeszcze, aż się przyrumienią.

                                                              Bartosz Krupa/East News

                                                              Łosoś marynowany

                                                              Składniki na łososia marynowanego:

                                                              • filet łososia norweskiego
                                                                • 500 g soli morskiej drobnej
                                                                  • 500 g cukru trzcinowego
                                                                    • kieliszek wódki lub koniaku
                                                                      • skórka z cytryny
                                                                        • korzeń chrzanu
                                                                          • 1 kg buraków surowych
                                                                            • chleb żytni krojony

                                                                              Jak przygotować łososia marynowanego?

                                                                              1. Świeży płat łososia pozbaw ości, dobrze zawiń folią kuchenną i zamróź co najmniej przez dobę, najlepiej do -26 st. C. Pozwoli to pozbyć się ewentualnych pasożytów.
                                                                                1. Kolejnym krokiem jest jej prawidłowe rozmrożenie, a najlepiej zrobić to w lodówce, co najmniej przez noc lub całą dobę.
                                                                                  1. Buraki i chrzan zetrzyj na drobnych oczkach i połącz ze sobą.
                                                                                    1. Cukier i sól wymieszaj ze sobą w stosunku 1:1, a ich ilość zależy od wagi ryby, bo ilość mieszanki cukru z solą powinna wynosić co najmniej 15 proc., czyli na każdy 1kg powinno przypadać 150g soli z cukrem. Proste równanie: waga fileta x 0,15 = ilość mieszanki cukru i soli.
                                                                                      1. Folię kuchenną rozwiń na blacie na krzyż, wysyp na nią część cukru z solą i ułóż na tym rybę skórą do dołu. W mięso wetrzyj kolejno wódkę, resztę cukru z solą i mieszankę buraków z chrzanem.
                                                                                        1. Zawiń szczelnie folią i umieść w brytfance, na rybie ułóż deskę i coś, czym dociążysz całą konstrukcję. Włóż to wszystko do lodówki na 48 do 72 godzin w zależności od grubości i wagi fileta.
                                                                                          1. Po tym czasie pozbądź się marynaty, spłukując ją zimną wodą. Rybę osusz i krój na cienkie plasterki. Podawaj na kanapkach, na pizzy, do makaronu, jak tylko masz ochotę.
                                                                                            1. Łososia możesz całego pokroić na plasterki i układając warstwami na papierze do pieczenia. Przełóż do pojemnika i zamróź. W razie potrzeby możesz sięgnąć po część plasterków, pozwolić im osiągnąć temperaturę pokojową i rozkoszować się, gdy tylko masz na to ochotę. Smacznego!

                                                                                              Bartosz Krupa/East News

                                                                                              Mule duszone w winie

                                                                                              Składniki na mule duszone w winie:

                                                                                              • 2 kg omułków jadalnych
                                                                                                • 4 szalotki
                                                                                                  • 4 ząbki czosnku
                                                                                                    • 150 ml wino białego wytrawnego
                                                                                                      • 70 g masła
                                                                                                        • sól
                                                                                                          • bagietki chrupiące

                                                                                                            Jak przygotować mule duszone w winie?

                                                                                                            1. Omułki musisz najpierw oczyścić, najlepiej wrzucić je wszystkie do miski z lekko osoloną wodą. Te, które wypłyną po około 20 minutach, możesz od razu wyeliminować z gotowania.
                                                                                                              1. Następnie trzeba z nich usunąć bisiory, czyli te włochate części, którymi czepiają się lin lub podłoża. Zrób to, używając małego noża i pociągnij bisior w kierunku szerszej części muszli.
                                                                                                                1. Pozbądź się pękniętych muszli oraz tych, które nie są zamknięte i nie chcą się zamknąć po tym, jak popukasz nimi o blat.
                                                                                                                  1. Szalotkę i czosnek pokrój w kostkę, natkę posiekaj.
                                                                                                                    1. W dość szerokim garnku na dużym ogniu rozgrzej oliwę, dodaj szalotkę, czosnek i oczyszczone muszle. Dodaj też odrobinę soli i wino. Przykryj i potrząśnij garnkiem po 2 minutach. Gdy tylko muszle zaczną się otwierać, dodaj zimne masło, przykryj i duś dalej około 2 minuty. Gdy tylko wszystkie muszle się otworzą, dodaj natkę pietruszki, potrząśnij i wykładaj na talerze lub podawaj w garnku, w którym je gotowałeś w towarzystwie frytek lub pieczywa i oczywiście cytryny do smaku.
                                                                                                                      1. Jeśli lubisz mule na ostro, dodaj do szalotki i czosnku świeżą papryczkę chili.

                                                                                                                        Bartosz Krupa/East News

                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                                                                        Pyszne przepisy: filety z pstrąga z warzywami oraz krewetki w sosie winno-maślanym

                                                                                                                        Marchewka w przepisach Cristiny Catese. Sprawdź, jak przygotować sałatkę, marmoladę, tartę i ciasto marchewkowe

                                                                                                                        Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?

                                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                                                                        Źródło: Bartosz Lisek

                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości