Przepisy kulinarne

Pyszne przepisy: filety z pstrąga z warzywami oraz krewetki w sosie winno-maślanym

W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Bartosz Lisek przygotował dla nas pyszne dania z rybą i krewetkami: filety z pstrąga z warzywami w papilocie oraz krewetki z patelni w sosie winno-maślanym.

Aromatyczny ryż z groszkiem - Pilaw

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ziarna kardamonu
  • 4 goździki
  • 1 świeży liść laurowy
  • 0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku

Przygotowanie:

Ryż trzeba dobrze wypłukać i namoczyć co najmniej 30 minut w zimnej wodzie. W rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy przyprawy (liść laurowy, goździki, kardamon) i smażymy aż olej nabierze aromatu, wyjmujemy łyżką. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w pół-talarki, smażymy aż nabierze koloru, zdejmujemy z ognia. Ryż odcedzamy i dodajemy do rondla, i podsmażamy chwilę ciągle mieszając. Zalewamy gorącą wodą (wody musi być 2 razy tyle co ryżu), na wierzch układamy odłożone wcześniej przyprawy i cebulę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia aż prawie cała woda wsiąknie w ryż. Na wierzch ryżu wysypujemy kilka łyżek mrożonego przepłukanego groszku i przykrywamy szczelnie przykrywką, podkładając pod nią ścierkę.

>>> Zobacz także:

Warzywa do nafaszerowania filetów z pstrąga

Składniki:

  • 1 duża marchew
  • 1 średni por
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

Marchewkę i por kroimy w słupki, a czosnek i imbir siekamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, wrzucamy warzywa i blanszujemy chwilę, dodajemy wino i redukujemy z masłem, odstawiamy na bok.

Filety z pstrąga z warzywami w papilocie

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • warzywa do faszerowania (przygotowane uprzednio)
  • sól
  • pieprz
  • masło rozpuszczone

Przygotowanie:

Oczyszczamy filety ręcznikiem, usuwamy ości, filety solimy i pieprzymy, smarujemy masłem papier i filety. Układamy na maśle skórą do dołu jeden z filetów. Na mięso pstrąga układamy warzywa, a na nich mięsem do dołu układamy drugi filet pstrąga. Dolewamy kilka łyżek wina, zawijamy całość w papilota i układamy na rozgrzanej patelni. Dolewamy niewiele wody i przykrywamy. Dusimy kilka minut.

Krewetki z patelni w sosie winno-maślanym

Składniki:

  • 400 g krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 chili
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • chrupiąca bagietka

Przygotowanie:

Krewetki obieramy i suszymy, solimy, odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię, na niej oliwę. Smażymy krewetki z obu stron. Usuwamy z patelni, dodajemy czosnek i chili, smażymy, deglasujemy winem, dodajemy masło i krewetki, sól i pieprz z młynka, redukujemy. Dodajemy posiekaną natkę. Rwiemy bagietkę i już.

Co sądzisz o tym artykule?
68
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0