Kergulena to niewielka ryba występująca w Oceanie Atlantyckim, w okolicach Antarktydy. Smakosze na całym świecie doceniają ją za białe, soczyste i wyjątkowo smaczne mięso. Jej zaletą jest również łatwość przygotowania oraz niemalże zupełny brak ości.

  • Wartości odżywcze kerguleny
  • Kergulena – gdzie kupić?
  • Przepis na kergulenę (podstawowy)
  • Kergulena po wenecku


Zobacz też: Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

Pomimo tego, że Polska jest krajem nadmorskim, ryby niezbyt często goszczą na naszych stołach. Trudno jest jednoznacznie przesądzić, jakie są tego przyczyny. Być może Polaków zniechęcają ceny ryb (które są znacznie wyższe od np. drobiu) lub po prostu brak im pomysłów na ich przyrządzenie. Rozwiązaniem obydwu tych problemów może być niedroga, a wyjątkowo smaczna kergulena. Rybę tę można przyrządzić na kilka różnych sposobów.

Wartości odżywcze kerguleny

Kergulena to ryba o niewielkiej ilości kalorii i wysokiej zawartości białka. 100 g jej mięsa zawiera: 42 kcal, 8,3 g białka, 0,7 g tłuszczu. Ponadto, kergulena zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość witamin A, D oraz z grupy B.

Kergulena – gdzie kupić?

Kergulena sprzedawana jest w różnych formach – świeżej, mrożonej lub w postaci rozmaitych przetworów. Świeże ryby kupić można w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub sklepach rybnych. Najczęściej dostępne są kerguleny w tuszach (ryby w całości, z głowami). Ich zaletą jest korzystna cena, jednak obróbka wymaga nieco pracy. Wygodniejszą, ale i droższą opcją, jest zakup kerguleny w gotowych do przygotowania filetach.

Przepis na kergulenę (podstawowy)

Najprostszy sposób na przygotowanie kerguleny to obtoczenie jej w delikatnej panierce i usmażenie na maśle. Tak przygotowana ryba najlepiej smakuje w towarzystwie frytek belgijskich.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 tusze ryby kerguleny (ok. 1 kg),
  • 2 jajka,
  • 1 pęczek koperku,
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 cytryna.

Przygotowanie:

1. Odetnij głowy ryb (na ich bazie możesz przygotować bulion rybny).

2. Przetnij każdą tuszę z jednego boku, od strony głowy w dół. Uważaj, by nie przeciąć ryby całkowicie, a jedynie stworzyć „kieszonkę”. Usuń wszelkie wnętrzności.

3. Dokładnie umyj tusze pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy papierowego ręcznika lub czystej, bawełnianej ściereczki.

4. Do wykonanych wcześniej „kieszonek” włóż po kilka gałązek koperku.

5. Z zewnątrz przypraw ryby solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

6. Przygotuj dwie miski. Do jeden wbij jajka i wymieszaj je widelcem. W drugiej umieść mąkę.

7. Każdą tuszę obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w mące.

8. Na patelni rozgrzej masło klarowane.

9. Smaż ryby z obydwu stron, aż panierka nabierze złotego koloru.

10. Przed podaniem skrop rybę sokiem z cytryny.

Pieczona kergulena z natką pietruszki

Upieczenie kerguleny jest nieco bardziej dietetycznym sposobem na przygotowanie ryby. Danie to dobrze smakuje w towarzystwie lekkiej sałatki.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 tusze kerguleny (ok. 1 kg),
  • 1 cytryna,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

1. Usuń głowy i wnętrzności ryb (sposób opisany został w wyżej, w przepisie podstawowym). Starannie umyj i osusz tusze.

2. Ryby skrop z zewnętrz sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem do smaku.

3. Posmaruj tusze niewielką ilością oliwy z oliwek lub oleju roślinnego, a następnie obsyp je drobno posiekaną natką pietruszki. Pozostaw jedną łyżkę natki do dekoracji dania po upieczeniu.

4. Przykryj ryby folią spożywczą (lub aluminiową) i odstaw na około godzinę do lodówki, aby przeszły smakami przypraw i natki pietruszki.

5. Rozgrzej piekarnik do 180℃.

6. Ułóż tusze na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.

7. Piecz przez ok. 25 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

8. Przed podaniem posyp resztą natki pietruszki.

Kergulena po wenecku

Kergulena po wenecku to dość wyszukane danie, które sprawdzi się podczas uroczystego obiadu lub kolacji. Potrawa będzie dobrze smakowała z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach.

Składniki (na 4 porcje):

  • 800 g filetów z kerguleny,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 por,
  • 2 szalotki,
  • 10–20 pieczarek,
  • pęczek posiekanej natki pietruszki,
  • pęczek posiekanego koperku,
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina,
  • ½ szklanki startego, twardego sera żółtego,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

1. Filety umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz.

2. Marchewki, pietruszkę, pora, szalotki, pieczarki pokrój w niedużą kostkę.

3. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż marchewkę i pietruszkę. Po ok. 5 minutach dodaj pozostałe warzywa. Wszystkie razem smaż przez ok. 10 minut.

4. Do podsmażonych warzyw dodaj wino. Przypraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek oraz pietruszkę. Zdejmij patelnię z ognia.

5. Do warzyw dodaj żółtka. Dokładnie wymieszaj całość. Nie podgrzewaj!

6. Filety kerguleny ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem z warzyw, wina i żółtek.

7. Wierzch posyp startym serem.

8. Piecz rybę przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180℃.

Zobacz film: Ryba w kuchni, źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
70
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0