Placki - kto ich nie lubi? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować rosti, placki buraczane z płatkami owsianymi, placki kukurydziano-szpinakowe, a także placuszki dyniowe z makiem.Rosti
Składniki na rosti:
- 1 kg ziemniaków
- 60 g masła
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 4 cebule
- 2 łyżki masła do smażenia
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
- 100 g kwaśnej śmietany
- 100 g kremowego serka do kanapek
Jak przygotować rosti:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, na półtwardo w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i jeszcze ciepłe obrać z łupin, odstawić do ostygnięcia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem, i lekko wyrobić masę, żeby zaczęła się kleić. Na dużej patelni rozgrzać 60 g masła i olej. Gdy masło lekko zbrązowieje, wyłożyć całą masę na patelnię i uformować placek. Smażyć na wolnym ogniu, aż masa się sklei i spód będzie złotobrązowy. Przy pomocy talerza odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju z masłem, aż się zeszkli. Ostudzić i wymieszać ze śmietaną i serkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Placki buraczane z płatkami owsianymi
Składniki na placki buraczane:
- 500 g mącznych ziemniaków
- 500 g buraków
- jajko
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- olej do smażenia
Puree z groszku:
- 400 g mrożonego groszku
- 3-4 łyżki masła
- 50 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz
- 4 jajka
Jak przygotować placki buraczane:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki wymieszać z burakami i resztą składników na placki. Placki smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, aż będą chrupiące. Podawać z tłuczonym groszkiem i sadzonym jajkiem. Groszek podgotować przez chwilę w gotującej się osolonej wodzie. Następnie odcedzić, dodać masło i śmietanę. Rozgnieść tłuczkiem na puree. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka usmażyć na patelni, aby żółtko zostało płynne.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Placki kukurydziano-szpinakowe
Składniki na placki kukurydziano-szpinakowe:
- 300 g mrożonych liści szpinaku
- 200 g mąki pszennej
- 2 szklanki ziaren kukurydzy z puszki
- 100 g tartego cheddara
- pęczek posiekanej dymki
- 120 ml mleka
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- łyżeczka ostrej papryki
- olej do smażenia
Do podania:
- kwaśna śmietana
- kmin rzymski
- posiekana ostra papryczka chili
- posiekana dymka
Jak przygotować placki kukurydziano-szpinakowe:
Szpinak rozmrozić, dobrze odcisnąć i przesmażyć przez chwilę na patelni. Przełożyć do dużej miski i dodać resztę składników z wyjątkiem oleju do smażenia. Na patelni rozgrzać olej i na nim smażyć placuszki. Na jedną porcję nakładać dwie łyżki masy. Z obu stron usmażyć na złoty kolor. Podawać ze śmietaną, kminem rzymskim, papryczką i dymką.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Placuszki dyniowe z makiem
Składniki na placuszki dyniowe:
- 500 g miąższu z dyni Hokkaido
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej razowej
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki maku
- szczypta soli
- olej do smażenia
- opakowanie ricotty
- 4 gruszki
- cytryna
- 2 łyżki miodu
- cynamon
Jak przygotować placuszki dyniowe:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Szybkim ruchem obrócić opakowanie ricotty na blaszkę. Gruszki pokroić w 0,5 cm kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i ułożyć dookoła sera. Całość polać miodem i posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Połowę dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drugą połowę na małych oczkach. Dynię wymieszać ze sobą. Dodać żółtka, mąkę, mak i sól. Białka ubić na pianę z łyżeczką cukru i delikatnie wymieszać z masą dyniową. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki wielkości 5 cm z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Stek, schab i cielęcina - wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego
Jednogarnkowie dania jarskie. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"