Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego

Lubię placka
Placki - kto ich nie lubi? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować rosti, placki buraczane z płatkami owsianymi, placki kukurydziano-szpinakowe, a także placuszki dyniowe z makiem.

Rosti

Składniki na rosti:

  • 1 kg ziemniaków
  • 60 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 4 cebule
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100 g kremowego serka do kanapek

Jak przygotować rosti:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, na półtwardo w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i jeszcze ciepłe obrać z łupin, odstawić do ostygnięcia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem, i lekko wyrobić masę, żeby zaczęła się kleić. Na dużej patelni rozgrzać 60 g masła i olej. Gdy masło lekko zbrązowieje, wyłożyć całą masę na patelnię i uformować placek. Smażyć na wolnym ogniu, aż masa się sklei i spód będzie złotobrązowy. Przy pomocy talerza odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony.

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju z masłem, aż się zeszkli. Ostudzić i wymieszać ze śmietaną i serkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Placki buraczane z płatkami owsianymi

Składniki na placki buraczane:

  • 500 g mącznych ziemniaków
  • 500 g buraków
  • jajko
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • olej do smażenia

Puree z groszku:

  • 400 g mrożonego groszku
  • 3-4 łyżki masła
  • 50 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • 4 jajka

Jak przygotować placki buraczane:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki wymieszać z burakami i resztą składników na placki. Placki smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, aż będą chrupiące. Podawać z tłuczonym groszkiem i sadzonym jajkiem. Groszek podgotować przez chwilę w gotującej się osolonej wodzie. Następnie odcedzić, dodać masło i śmietanę. Rozgnieść tłuczkiem na puree. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka usmażyć na patelni, aby żółtko zostało płynne.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Placki kukurydziano-szpinakowe

Składniki na placki kukurydziano-szpinakowe:

  • 300 g mrożonych liści szpinaku
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 szklanki ziaren kukurydzy z puszki
  • 100 g tartego cheddara
  • pęczek posiekanej dymki
  • 120 ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ostrej papryki
  • olej do smażenia

Do podania:

  • kwaśna śmietana
  • kmin rzymski
  • posiekana ostra papryczka chili
  • posiekana dymka

Jak przygotować placki kukurydziano-szpinakowe:

Szpinak rozmrozić, dobrze odcisnąć i przesmażyć przez chwilę na patelni. Przełożyć do dużej miski i dodać resztę składników z wyjątkiem oleju do smażenia. Na patelni rozgrzać olej i na nim smażyć placuszki. Na jedną porcję nakładać dwie łyżki masy. Z obu stron usmażyć na złoty kolor. Podawać ze śmietaną, kminem rzymskim, papryczką i dymką.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Placuszki dyniowe z makiem

Składniki na placuszki dyniowe:

  • 500 g miąższu z dyni Hokkaido
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej razowej
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki maku
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • opakowanie ricotty
  • 4 gruszki
  • cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • cynamon

Jak przygotować placuszki dyniowe:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Szybkim ruchem obrócić opakowanie ricotty na blaszkę. Gruszki pokroić w 0,5 cm kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i ułożyć dookoła sera. Całość polać miodem i posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Połowę dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drugą połowę na małych oczkach. Dynię wymieszać ze sobą. Dodać żółtka, mąkę, mak i sól. Białka ubić na pianę z łyżeczką cukru i delikatnie wymieszać z masą dyniową. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki wielkości 5 cm z obu stron na złoto-brązowy kolor.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

Stek, schab i cielęcina - wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego

Jednogarnkowie dania jarskie. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości