Rosti
Składniki na rosti:
- 1 kg ziemniaków
- 60 g masła
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 4 cebule
- 2 łyżki masła do smażenia
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
- 100 g kwaśnej śmietany
- 100 g kremowego serka do kanapek
Jak przygotować rosti:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, na półtwardo w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i jeszcze ciepłe obrać z łupin, odstawić do ostygnięcia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem, i lekko wyrobić masę, żeby zaczęła się kleić. Na dużej patelni rozgrzać 60 g masła i olej. Gdy masło lekko zbrązowieje, wyłożyć całą masę na patelnię i uformować placek. Smażyć na wolnym ogniu, aż masa się sklei i spód będzie złotobrązowy. Przy pomocy talerza odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju z masłem, aż się zeszkli. Ostudzić i wymieszać ze śmietaną i serkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Placki buraczane z płatkami owsianymi
Składniki na placki buraczane:
- 500 g mącznych ziemniaków
- 500 g buraków
- jajko
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- olej do smażenia
Puree z groszku:
- 400 g mrożonego groszku
- 3-4 łyżki masła
- 50 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz
- 4 jajka
Jak przygotować placki buraczane:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki wymieszać z burakami i resztą składników na placki. Placki smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, aż będą chrupiące. Podawać z tłuczonym groszkiem i sadzonym jajkiem. Groszek podgotować przez chwilę w gotującej się osolonej wodzie. Następnie odcedzić, dodać masło i śmietanę. Rozgnieść tłuczkiem na puree. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka usmażyć na patelni, aby żółtko zostało płynne.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Placki kukurydziano-szpinakowe
Składniki na placki kukurydziano-szpinakowe:
- 300 g mrożonych liści szpinaku
- 200 g mąki pszennej
- 2 szklanki ziaren kukurydzy z puszki
- 100 g tartego cheddara
- pęczek posiekanej dymki
- 120 ml mleka
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- łyżeczka ostrej papryki
- olej do smażenia
Do podania:
- kwaśna śmietana
- kmin rzymski
- posiekana ostra papryczka chili
- posiekana dymka
Jak przygotować placki kukurydziano-szpinakowe:
Szpinak rozmrozić, dobrze odcisnąć i przesmażyć przez chwilę na patelni. Przełożyć do dużej miski i dodać resztę składników z wyjątkiem oleju do smażenia. Na patelni rozgrzać olej i na nim smażyć placuszki. Na jedną porcję nakładać dwie łyżki masy. Z obu stron usmażyć na złoty kolor. Podawać ze śmietaną, kminem rzymskim, papryczką i dymką.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Placuszki dyniowe z makiem
Składniki na placuszki dyniowe:
- 500 g miąższu z dyni Hokkaido
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej razowej
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki maku
- szczypta soli
- olej do smażenia
- opakowanie ricotty
- 4 gruszki
- cytryna
- 2 łyżki miodu
- cynamon
Jak przygotować placuszki dyniowe:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Szybkim ruchem obrócić opakowanie ricotty na blaszkę. Gruszki pokroić w 0,5 cm kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i ułożyć dookoła sera. Całość polać miodem i posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Połowę dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drugą połowę na małych oczkach. Dynię wymieszać ze sobą. Dodać żółtka, mąkę, mak i sól. Białka ubić na pianę z łyżeczką cukru i delikatnie wymieszać z masą dyniową. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki wielkości 5 cm z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Stek, schab i cielęcina - wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego
Jednogarnkowie dania jarskie. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski