
Jak zrobić domowe chipsy? Przepisy na chipsy z piekarnika, mikrofali i robione na patelni

Monica Rodriguez/Getty Images
Jak zrobić domowe chipsy? Przepisy na chipsy z piekarnika, mikrofali i robione na patelni

Monica Rodriguez/Getty Images
Domowe chipsy można zrobić w niezwykle łatwy sposób. Pomysły na to, jak je przyrządzić z różnych składników, zwykle są do siebie bardzo podobne. Aby zrobić chipsy, można skorzystać nie tylko z patelni, lecz także z piekarnika, a nawet mikrofali.
Chipsy domowej roboty można wykonać z rozmaitych produktów – klasyczną wersję z ziemniaków, chipsy z innych warzyw, np. marchewek lub buraków, a także z jabłek, bananów, a nawet z boczku. Jak się robi chipsy domowymi sposobami?
Jak się robi chipsy z ziemniaków?
Klasyczną wersję domowych chipsów, czyli przekąskę z ziemniaków, można wykonać na trzy sposoby: smażąc na oleju, piekąc w piekarniku lub przygotowując w kuchence mikrofalowej. Pierwsza metoda wymaga głębokiej patelni bądź garnka o dużej średnicy.
Składniki (dla 2 osób):
● 8 średnich ziemniaków,
● olej do smażenia,
● sól,
● ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyj i starannie obierz.
2. Pokrój ziemniaki w plastry – powinny mieć ok. 3 mm grubości.
3. Od razu po pokrojeniu włóż warzywa do wody, aby zapobiec ich czernieniu.
4. Do patelni bądź garnka wlej olej (powinno go być tyle, aby w pełni pokryć ziemniaki).
5. Rozgrzej olej, wyjmij ziemniaki z wody i osusz ręcznikiem papierowym.
6. Wrzuć warzywa do oleju i smaż z obu stron na złocisty kolor.
7. Wyjmij talarki łyżką cedzakową, odłóż je na papierowy ręcznik i lekko odciśnij.
8. Posyp chipsy solą i przyprawami.
Od wybranych przypraw do tak przygotowanych domowych chipsów zależy smak przekąski. Można przygotować zwykłe chipsy solone lub paprykowe, posypując je ulubionym typem suszonej papryki, a także chipsy cebulowe, stosując pokruszoną kostkę o tym smaku.
Innym sposobem na to, jak zrobić chipsy w domu, jest przygotowanie ich w piekarniku. Ziemniaki przygotowane w ten sam sposób, co w przypadku smażenia, należy lekko skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, a następnie piec w temperaturze ok. 160℃, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy je odpowiednio doprawić. W podobny sposób przyrządza się chipsy ziemniaczane w mikrofalówce. Wystarczy włożyć je do kuchenki i podgrzewać przez ok. 3–4 minuty na najwyższej mocy. Przekąskę można przypiec bez dodatków lub wcześniej skropić lekko olejem, a na koniec doprawić.
Jak zrobić własne chipsy z warzyw?
Pyszne chipsy można wykonać samodzielnie również z innych warzyw. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten na chipsy z buraka. Najlepiej przygotować je w piekarniku.
Składniki (dla 2 osób):
● 4 duże buraki,
● ½ szklanki oleju,
● sól i pieprz,
● wybrane przyprawy, np. zioła prowansalskie lub bazylia.
Przygotowanie:
1. Buraki umyj i obierz, po czym pokrój na jak najcieńsze plasterki.
2. Rozłóż talarki na papierze do pieczenia i polej je olejem.
3. Posyp plasterki solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.
4. Wstaw chipsy do piekarnika i piecz przez ok. 15–20 minut w temperaturze 180℃.
Należy uważać, aby chipsy z buraków nie stykały się ze sobą, bo mogłyby się skleić. W podobny sposób można zrobić także chipsy z jarmużu. W tym przypadku trzeba pamiętać o starannym oderwaniu łodyżek. Kawałki o średnicy 3 cm należy piec przez ok. 5 minut.
Inny pomysł to przepis na pyszne chipsy marchewkowe.
Składniki (dla 2 osób):
● 3 duże marchewki,
● 4 łyżki oleju,
● sól do smaku.
Przygotowanie:
1. Marchewki starannie umyj i obierz, a następnie pokrój na jak najcieńsze plasterki.
2. Włóż talarki do miski i starannie wymieszaj z olejem.
3. Rozłóż chipsy na papierze do pieczenia tak, aby nie stykały się ze sobą.
4. Piecz przez ok. 60 minut w 130℃.
5. Przed podaniem posyp solą.
Jak zrobić domowe chipsy z banana, jabłek czy boczku?
Poza chipsami warzywnymi warto wypróbować również inne, oryginalne przepisy, w tym przekąski z owoców lub mięsa. Jednym z najchętniej wykorzystywanych pomysłów są chipsy jabłkowe.
Składniki (dla 2 osób):
● 6 jabłek,
● 1 łyżeczka cynamonu,
● odrobina sproszkowanej wanilii.
Przygotowanie:
1. Jabłka starannie umyj, obierz i wydrąż w środku.
2. Pokrój owoce na cienkie plasterki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Posyp talarki cynamonem i wanilią.
4. Susz w piecu nastawionym na 100℃ przez ok. 60 minut.
5. Wyjmij jabłka z piekarnika, gdy się lekko przyrumienią i pomarszczą.
W podobny sposób można przygotować chipsy bananowe, jednak taką przekąskę powinno się piec w temperaturze 250℃ przez ok. 10 minut.
Ten pyszny, domowy przysmak przyrządza się również w wersji mięsnej, np. smażąc chipsy z boczku.
Składniki (dla 2 osób):
● kilkanaście plasterków cienko pokrojonego boczku.
Przygotowanie:
1. Plastry boczku pokrój na kawałki o długości ok. 5 cm.
2. Podsmaż mięso na patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu.
3. Gdy boczek stanie się chrupiący, odłóż go na papierowy ręcznik, aby odcisnąć nadmiar tłuszczu.
Chipsy z boczku to doskonały dodatek do zup oraz sałatek. W podobny sposób można przygotować też chipsy z salami.
Domowe chipsy to pyszna przekąska, zwykle znacznie zdrowsza od gotowych chipsów, dlatego warto wypróbować te proste przepisy.
Zobacz też:
- Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy nie do zatrzymania. "Pandemia wywróciła wszystko do góry nogami, ale nie pękamy"
- Robert Lewandowski w szczerym wywiadzie o rodzicach, żonie i córkach: "Było dużo, dużo nieprzespanych nocy"
- Gitarzysta Lady Pank walczy o życie synka. Jan Borysewicz prosi o pomoc: "Okażcie dobre serce"
Zobacz wideo: Chipsy - co warto o nich wiedzieć?





