Przepisy kulinarne

Jak zrobić domowe chipsy? Przepisy na chipsy z piekarnika, mikrofali i robione na patelni

Chipsy

Monica Rodriguez/Getty Images

Przepisy kulinarne

Jak zrobić domowe chipsy? Przepisy na chipsy z piekarnika, mikrofali i robione na patelni

Chipsy

Monica Rodriguez/Getty Images

Domowe chipsy można zrobić w niezwykle łatwy sposób. Pomysły na to, jak je przyrządzić z różnych składników, zwykle są do siebie bardzo podobne. Aby zrobić chipsy, można skorzystać nie tylko z patelni, lecz także z piekarnika, a nawet mikrofali.

Chipsy domowej roboty można wykonać z rozmaitych produktów – klasyczną wersję z ziemniaków, chipsy z innych warzyw, np. marchewek lub buraków, a także z jabłek, bananów, a nawet z boczku. Jak się robi chipsy domowymi sposobami?

Jak się robi chipsy z ziemniaków?

Klasyczną wersję domowych chipsów, czyli przekąskę z ziemniaków, można wykonać na trzy sposoby: smażąc na oleju, piekąc w piekarniku lub przygotowując w kuchence mikrofalowej. Pierwsza metoda wymaga głębokiej patelni bądź garnka o dużej średnicy.

Składniki (dla 2 osób):

● 8 średnich ziemniaków,

● olej do smażenia,

● sól,

● ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyj i starannie obierz.

2. Pokrój ziemniaki w plastry – powinny mieć ok. 3 mm grubości.

3. Od razu po pokrojeniu włóż warzywa do wody, aby zapobiec ich czernieniu.

4. Do patelni bądź garnka wlej olej (powinno go być tyle, aby w pełni pokryć ziemniaki).

5. Rozgrzej olej, wyjmij ziemniaki z wody i osusz ręcznikiem papierowym.

6. Wrzuć warzywa do oleju i smaż z obu stron na złocisty kolor.

7. Wyjmij talarki łyżką cedzakową, odłóż je na papierowy ręcznik i lekko odciśnij.

8. Posyp chipsy solą i przyprawami.

Od wybranych przypraw do tak przygotowanych domowych chipsów zależy smak przekąski. Można przygotować zwykłe chipsy solone lub paprykowe, posypując je ulubionym typem suszonej papryki, a także chipsy cebulowe, stosując pokruszoną kostkę o tym smaku.

Innym sposobem na to, jak zrobić chipsy w domu, jest przygotowanie ich w piekarniku. Ziemniaki przygotowane w ten sam sposób, co w przypadku smażenia, należy lekko skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, a następnie piec w temperaturze ok. 160℃, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy je odpowiednio doprawić. W podobny sposób przyrządza się chipsy ziemniaczane w mikrofalówce. Wystarczy włożyć je do kuchenki i podgrzewać przez ok. 3–4 minuty na najwyższej mocy. Przekąskę można przypiec bez dodatków lub wcześniej skropić lekko olejem, a na koniec doprawić.

Jak zrobić własne chipsy z warzyw?

Pyszne chipsy można wykonać samodzielnie również z innych warzyw. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten na chipsy z buraka. Najlepiej przygotować je w piekarniku.

Składniki (dla 2 osób):

● 4 duże buraki,

● ½ szklanki oleju,

● sól i pieprz,

● wybrane przyprawy, np. zioła prowansalskie lub bazylia.

Przygotowanie:

1. Buraki umyj i obierz, po czym pokrój na jak najcieńsze plasterki.

2. Rozłóż talarki na papierze do pieczenia i polej je olejem.

3. Posyp plasterki solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.

4. Wstaw chipsy do piekarnika i piecz przez ok. 15–20 minut w temperaturze 180℃.

Należy uważać, aby chipsy z buraków nie stykały się ze sobą, bo mogłyby się skleić. W podobny sposób można zrobić także chipsy z jarmużu. W tym przypadku trzeba pamiętać o starannym oderwaniu łodyżek. Kawałki o średnicy 3 cm należy piec przez ok. 5 minut.

Inny pomysł to przepis na pyszne chipsy marchewkowe.

Składniki (dla 2 osób):

● 3 duże marchewki,

● 4 łyżki oleju,

● sól do smaku.

Przygotowanie:

1. Marchewki starannie umyj i obierz, a następnie pokrój na jak najcieńsze plasterki.

2. Włóż talarki do miski i starannie wymieszaj z olejem.

3. Rozłóż chipsy na papierze do pieczenia tak, aby nie stykały się ze sobą.

4. Piecz przez ok. 60 minut w 130℃.

5. Przed podaniem posyp solą.

Jak zrobić domowe chipsy z banana, jabłek czy boczku?

Poza chipsami warzywnymi warto wypróbować również inne, oryginalne przepisy, w tym przekąski z owoców lub mięsa. Jednym z najchętniej wykorzystywanych pomysłów są chipsy jabłkowe.

Składniki (dla 2 osób):

● 6 jabłek,

● 1 łyżeczka cynamonu,

● odrobina sproszkowanej wanilii.

Przygotowanie:

1. Jabłka starannie umyj, obierz i wydrąż w środku.

2. Pokrój owoce na cienkie plasterki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Posyp talarki cynamonem i wanilią.

4. Susz w piecu nastawionym na 100℃ przez ok. 60 minut.

5. Wyjmij jabłka z piekarnika, gdy się lekko przyrumienią i pomarszczą.

W podobny sposób można przygotować chipsy bananowe, jednak taką przekąskę powinno się piec w temperaturze 250℃ przez ok. 10 minut.

Ten pyszny, domowy przysmak przyrządza się również w wersji mięsnej, np. smażąc chipsy z boczku.

Składniki (dla 2 osób):

● kilkanaście plasterków cienko pokrojonego boczku.

Przygotowanie:

1. Plastry boczku pokrój na kawałki o długości ok. 5 cm.

2. Podsmaż mięso na patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu.

3. Gdy boczek stanie się chrupiący, odłóż go na papierowy ręcznik, aby odcisnąć nadmiar tłuszczu.

Chipsy z boczku to doskonały dodatek do zup oraz sałatek. W podobny sposób można przygotować też chipsy z salami.

Domowe chipsy to pyszna przekąska, zwykle znacznie zdrowsza od gotowych chipsów, dlatego warto wypróbować te proste przepisy.

Zobacz też:

Zobacz wideo: Chipsy - co warto o nich wiedzieć?

x-news

Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0