Pesto z natki i chipsy z obierków. Nie marnuj jedzenia!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Sylwią Majcher dziennikarkę TVN24. Poznajcie jej przepisy, które pozwolą wykorzystać w kuchni to, co często ląduje w koszu! Zobaczcie jak zrobić: pesto z natki marchewki, chipsy z obierków marchewki, sałatka z młodej kapusty z truskawkami i szypułkami, capuccino z obierków i końcówek szparagów i placki z głąba kapusty. SMACZNEGO!

Pesto z natki marchewki

Składniki:

natka marchewki

ząbek czosnku

4 łyżki oliwy

4 suszone pomidory

łyżka orzechów włoskich lub pestek słonecznika

sok z połowy pomarańczy

sól

pieprz

Sposób przyrządzania:

Umyć natkę marchewki. Na rozgrzanej suchej patelni uprażyć przez chwilę łyżkę orzechów włoskich lub pestek słonecznika. Gorące przełożyć do blendera, dodać natkę marchewki, oliwę, sól, pieprz, ząbek czosnku i sok z pomarańczy. Zmiksować na gładką pastę. Pesto można przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać tydzień w lodówce.

Chipsy z obierków marchewki

2 szklanki obierków marchewki

2-3 łyżki oliwy

łyżeczka mąki pszennej

łyżeczka sezamu

sól/pieprz

Sposób przyrządzania:

Obierki dobrze umyć i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Oprószyć je mąką, solą i pieprzem. Skropić oliwą i dobrze wymieszać. Posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć do niego naczynie z obierkami i piec około 20 minut – krócej jeśli obierki są cienkie. Można je też usmażyć na głębokim tłuszczu, jak frytki.

Sałatka z młodej kapusty z truskawkami i szypułkami

Składniki:

0,5 główki młodej kapusty

szklanka świeżych truskawek

3-4 rzodkiewki

kilka zielonych szparagów

garść świeżej mięty

4 łyżki oliwy

łyżka miodu

łyżeczka musztardy z gorczycą

sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

Kapustę umyć i poszatkować. Rzodkiewki i truskawki umyć i pokroić w ćwiartki, szparagi pokroić w cienkie wstążki. Wszystkie owoce i warzywa wymieszać razem z kapustą. Oliwę przelej do blendera, dodaj miód, musztardę, sok z cytryny, szypułki i miętę. Zmiksuj na gładki sos. Sosem polec gotową sałatkę.

Placki z głąba kapusty

głąb kapusty

mała cebula

garść świeżej natki pietruszki

jajko

3 łyżki mąki

sól

pieprz

olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

Głąba zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wymieszać z jajkiem i mąką, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcję ciasta na gorący tłuszcz. Smażyć około 2 minut do zarumienienia z każdej ze stron.

Capuccino z obierków i końcówek szparagów

końcówki szparagów

2 szalotki

2 ząbki czosnku

2 ugotowane ziemniaki

2 łyżki masła

sól

pieprz

sok z połówki cytryny

2 szklanki mleka 3,2%

Sposób przygotowania:

Szalotkę i czosnek posiekać. Przesmażyć w rondlu na rozpuszczonym maśle. Dodać końcówki szparagów i ugotowane ziemniaki i przesmażyć wszystko chwilę. Zalać szklanką mleka i wodą tak, by przykryć warzywa i gotować do miękkości (około 15 minut. Całość zblendować i przetrzeć przez sito - jest to konieczne, gdyż końcówki mają dużo włókien).Ponownie zagrzać krem ze szparagów i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pozostałe mleko spienić i pianką udekorować każdą z porcji cappuccino.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości