Pesto z natki marchewki
Składniki:
natka marchewki
ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
4 suszone pomidory
łyżka orzechów włoskich lub pestek słonecznika
sok z połowy pomarańczy
sól
pieprz
Sposób przyrządzania:
Umyć natkę marchewki. Na rozgrzanej suchej patelni uprażyć przez chwilę łyżkę orzechów włoskich lub pestek słonecznika. Gorące przełożyć do blendera, dodać natkę marchewki, oliwę, sól, pieprz, ząbek czosnku i sok z pomarańczy. Zmiksować na gładką pastę. Pesto można przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać tydzień w lodówce.
Chipsy z obierków marchewki
2 szklanki obierków marchewki
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka mąki pszennej
łyżeczka sezamu
sól/pieprz
Sposób przyrządzania:
Obierki dobrze umyć i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Oprószyć je mąką, solą i pieprzem. Skropić oliwą i dobrze wymieszać. Posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć do niego naczynie z obierkami i piec około 20 minut – krócej jeśli obierki są cienkie. Można je też usmażyć na głębokim tłuszczu, jak frytki.
Sałatka z młodej kapusty z truskawkami i szypułkami
Składniki:
0,5 główki młodej kapusty
szklanka świeżych truskawek
3-4 rzodkiewki
kilka zielonych szparagów
garść świeżej mięty
4 łyżki oliwy
łyżka miodu
łyżeczka musztardy z gorczycą
sok z cytryny
Sposób przyrządzania:
Kapustę umyć i poszatkować. Rzodkiewki i truskawki umyć i pokroić w ćwiartki, szparagi pokroić w cienkie wstążki. Wszystkie owoce i warzywa wymieszać razem z kapustą. Oliwę przelej do blendera, dodaj miód, musztardę, sok z cytryny, szypułki i miętę. Zmiksuj na gładki sos. Sosem polec gotową sałatkę.
Placki z głąba kapusty
głąb kapusty
mała cebula
garść świeżej natki pietruszki
jajko
3 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
Głąba zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wymieszać z jajkiem i mąką, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcję ciasta na gorący tłuszcz. Smażyć około 2 minut do zarumienienia z każdej ze stron.
Capuccino z obierków i końcówek szparagów
końcówki szparagów
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 ugotowane ziemniaki
2 łyżki masła
sól
pieprz
sok z połówki cytryny
2 szklanki mleka 3,2%
Sposób przygotowania:
Szalotkę i czosnek posiekać. Przesmażyć w rondlu na rozpuszczonym maśle. Dodać końcówki szparagów i ugotowane ziemniaki i przesmażyć wszystko chwilę. Zalać szklanką mleka i wodą tak, by przykryć warzywa i gotować do miękkości (około 15 minut. Całość zblendować i przetrzeć przez sito - jest to konieczne, gdyż końcówki mają dużo włókien).Ponownie zagrzać krem ze szparagów i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pozostałe mleko spienić i pianką udekorować każdą z porcji cappuccino.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN