Jak zrobić gryczankę z rokitnikiem, buraczane kluski, tartę orkiszową i kisiel z siemienia lnianego?
Na co zwrócić uwagę?
Oto 3 propozycje.
"Żeby nie doprowadzić do katastrofy żywieniowej".
Czym zastąpić chemiczne środki czystości?
Sprawdź, jak pozbyć się tych uciążliwych plam.
Kilku wskazówek udzielili nam edukatorka ekologiczna Sylwia Majcher oraz szef kuchni Paweł Komosa.
Poznaj porady ekspertki.
"Nie musimy umieć cerować".
Zobacz, jak zrobić pastę warzywną, kiszonkę z resztek oraz tiramisu z czerstwych bułek.
Jak nie marnować żywności?
"Magia się w tej zamrażarce nie zadzieje".
Co jeszcze można jeść "po terminie"?
Niektórych doprowadza do łez, ale smakuje wyśmienicie i jest bogata w witaminy i mikroelementy.
Zużyte torebki po herbacie zazwyczaj są wyrzucane do kosza na śmieci. Tymczasem istnieje wiele sposobów na ich ponowne wykorzystanie. Edukatorka ekologiczna Sylwia Majcher zaprezentowała kilka z nich.
"Szukamy pomysłów na metamorfozy".
Zobacz, na czym możemy zaoszczędzić.
"Portfel też czuje ulgę".
"W dobrym przechowywaniu produktów pomagają nam słoiki".
W cyklu "OszczędaMY" Dzień Dobry TVN Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna, dziennikarka i autorka książek pokazała, jak zrobić środki czystości z rozmaitych resztek. Oto łatwe i praktyczne przepisy.
Poznaj niezwykłe właściwości orzechów.
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN skupiliśmy się na żywności i wszelkich sposobach, aby marnować jej jak najmniej. Jak zrobić warzywną kiszonkę? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN zajęliśmy się tematem marnowania żywności i tym, jak wykorzystywać resztki. Jak zrobić tartę z truskawkami na spodzie z czerstwych bułek? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN pochyliliśmy się nad problemem nadprodukcji żywności i możliwościami wykorzystania resztek. Jak zrobić kopytka ze zmarniałych marchewek z pesto z natki marchewki? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.
Najlepsze sposoby przedstawiła dziennikarka i propagatorka zero waste, Sylwia Majcher.
"Można wykorzystać resztki ze śniadania".
1 stycznia 2021 r. weszła w życie unijna dyrektywa "Single Use Plastics", zgodnie z którą do 3 lipca z rynku mają zniknąć produkty jednorazowe. Jakie przedmioty znalazły się na tej liście? Czym można zastąpić plastikowe kubeczki, talerzyki i sztućce?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Sylwią Majcher dziennikarkę TVN24. Poznajcie jej przepisy, które pozwolą wykorzystać w kuchni to, co często ląduje w koszu! Zobaczcie jak zrobić: pesto z natki marchewki, chipsy z obierków marchewki, sałatka z młodej kapusty z truskawkami i szypułkami, capuccino z obierków i końcówek szparagów i placki z głąba kapusty. SMACZNEGO!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Agnieszkę Cegielską i Sylwię Majcher. Dziennikarki udowodniły, że z resztek, które mamy w lodówce można przygotować pyszne, szybkie i zdrowe potrawy. Wystarczy tylko uruchomić swoją wyobraźnię :) Co powiecie na: carpaccio z głąba kapusty, placki z głąba kapusty, rzodkiewki pieczone z płatkami migdałowymi, pesto z liści rzodkiewki, bulion z obierków, grzanki z pastą z pomarszczonych warzyw, a na deser lody jabłkowe.