Nie wyrzucaj jedzenia po terminie. Te produkty wciąż nadają się do spożycia

AWAL6158
Źródło: Dzień Dobry TVN
Przeterminowane, ale wciąż jadalne? – napisy
Przeterminowane, ale wciąż jadalne? – napisy
Przeterminowane, ale wciąż jadalne?
Przeterminowane, ale wciąż jadalne?
Aż trzy czwarte Polaków nie rozróżnia prawidłowo terminów "najlepiej spożyć przed" i "należy spożyć do". Pierwszy z nich dotyczy produktów takich jak kasza czy makarony, które mogą bezpiecznie leżeć w szafce dłużej, niż sugeruje data na opakowaniu. Drugi termin związany jest z produktami bardziej wrażliwymi, np. nabiał czy wędliny. Jeżeli produkt nie wykazuje oznak zepsucia, takich jak pleśń czy nieprzyjemny zapach, a był dobrze przechowywany, najprawdopodobniej jest bezpieczny do spożycia nawet po upływie daty ważności. O szczegółach mówiła w Dzień Dobry TVN Sylwia Majcher, dziennikarka i propagatorka zero waste.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości