Oszczędzanie wpływa na wiele naszych decyzji. Zapewnia nam poczucie bezpieczeństwa i komfortu. Jednak w niektórych przypadkach granica między racjonalnymi wydatkami, a skąpstwem powoli się zaciera.
Nie powinno się ich spożywać w nadmiarze.
Sprawdź, czy masz to smarowidło w domowej spiżarni lub lodówce.
Długi weekend majowy to dla wielu Polaków otwarcie sezonu na grillowanie.
Co jest tego powodem i ile zapłacimy? Czy jajek może zabraknąć?
W trakcie zakupu jajek w ulubionym supermarkecie warto przyjrzeć się zachowaniu sprzedawcy. Większość kasjerów i kasjerek sprawdza zawartość leżących na taśmie tekturowych wytłaczanek.
Wszelkiego rodzaju przygotowanie przetworów wymaga odpowiedniego ich zabezpieczenia przed bakteriami i innymi drobnoustrojami. W tym celu można stosować specjalne cukry żelujące, pasteryzacje czy wekowanie, ale także tyndalizację. Na czym polega ten proces? Jak go przeprowadzić w domu?
Katarzyna Bosacka - znana z takich programów jak "MądrzeJEMY" oraz "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" - otrzymała zdjęcie etykiety ciasteczek. Propagatorka zdrowego odżywiania swoją dygresją na temat zmian w składach produktów spożywczych i ich oznakowania podzieliła się z internautami. - Konsument musi być poinformowany - podkreśliła.
Drożyzna to temat, który nie schodzi z ust Polek i Polaków. Do sieci właśnie trafił najnowszy "Indeks cen w sklepach detalicznych". Wyższe kwoty zanotowano we wszystkich z 12 analizowanych kategorii produktów.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Ze względu na wykrycie niezadeklarowanej substancji alergennej partia produktu znika z rynku. O jakim dokładnie mowa? Na co muszą zwrócić uwagę alergicy?
Ostatnie tygodnie nie dają nam powodów do szczęścia. Dramatyczna sytuacja w Ukrainie, wciąż rozprzestrzeniający się koronawirus, a do tego wiosenne przesilenie. Jeśli powoli zaczynacie tracić zapał, a wasz humor pozostawia wiele do życzenia, przyjrzycie się swojemu jadłospisowi. Jak się okazuje, niektóre produkty potrafią sprawić, że poczujemy się, choć odrobinę, lepiej.
W związku z atakiem Rosji na Ukrainę, wiele sklepów wycofuje produkty importowane z Rosji, a osoby prywatne rezygnują z ich kupowania. Sytuacja dotyczy także produktów pochodzących z Białorusi. Które produkty importowane są z tych krajów? Po czym je rozpoznać?
Produkty o długiej dacie ważności można przechowywać latami. Część z nich może stać w spiżarni rok, dwa, a nawet pięć lat. Są one najczęściej przekazywanymi produktami w zbiórkach żywności. Ważne jest jednak ich przechowywanie - jak to robić? Co zalicza się do pokarmów o długiej dacie ważności?
Czy produkty spożywcze w Polsce są droższe niż w Niemczech? Takie pytanie zadali sobie Dawid Mycek-Kwieciński i jego mąż, Jakub Mycek-Kwieciński. W ramach eksperymentu postanowili zrobić takie same zakupy w tych samych dyskontach, jednak w dwóch różnych krajach. Efekty były zaskakujące zarówno dla nich, jak i obserwatorów.
Od początku roku ceny w sklepach spożywczych stale rosną. W lipcu również zanotowano wzrost - w zestawieniu z czerwcem wyniósł aż 3,5 proc. Wiemy, które produkty podrożały i jakie są prognozy na dalszą część roku.
Do produkcji żywności wykorzystuje się przeróżne substancje chemiczne. Niektóre z nich są całkowicie bezpieczne, a inne mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Do tej drugiej grupy związków należy tlenek etylenu. W jakich produktach występuje i jak bardzo jest dla nas niebezpieczny?
W czerwcu średnie ceny w sklepach spożywczych w porównaniu z majem spadły o 6 proc. Spadki odnotowano w takich kategoriach produktowych, jak: chemia gospodarcza, mięso, nabiał i warzywa. Zdrożały m.in. pieczywo i produkty sypkie. Jakie są prognozy na kolejne miesiące?
Przeoczenie terminu ważności to jeden z najczęstszych powodów wyrzucania jedzenia. Komisja Europejska szacuje, że z tego powodu do śmietnika trafia co roku 15 mld ton żywności. Tymczasem badanie naukowe wykazały, że niektóre produkty nadają się do spożycia po upływie ważności. Co zatem można jeść po terminie? Zapytaliśmy o to propagatorkę życia według zasad zero waste, Sylwię Majcher.
Ceny idą w górę, co widać po przeciętnym koszyku z zakupami. W supermarkecie za najtańsze produkty spożywcze płacimy więcej niż rok temu. Niestety, wzrost cen i inflacja mają się utrzymać.
Wydawałoby się, że lodówka może przedłużyć życie każdemu produktowi. Okazuje się jednak, że nie jest to prawda i wielu produktom lodówka nie służy. Jakim? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dietetyk Anetę Łańcuchowską. A Marcin Prokop wytłumaczył, dlaczego warto trzymać w lodówce... jeansy :)
Jest niemalże wszędzie, nawet w produktach, które uchodzą za zdrowe i dietetyczne. O czym mowa? O cukrze rafinowanym - białym, słodkim i często niewidoczny. Jak dużo i jak często go jemy? Te pytania zadał sobie Australijczyk Damon Gameau, który po poznaniu odpowiedzi, porzucił swoją zdrową dietę i przez dwa miesiące jadł tyle cukru, ile zjada większość jego rodaków, czyli 40 łyżeczek dziennie. Swoje doświadczenia przedstawił w filmie i książce "Cały ten cukier". O swoim doświadczeniu i wpływie cukru na zdrowie powiedział dziennikarzowi Dzień Dobry TVN Mateuszowi Hładkiemu. Niektórzy z Was mogą być zaskoczeni tym, co zobaczą.
Naukowcy z Uniwersytetu Michigan doszli do wniosku, że niektóre grupy produktów spożywczych mają działanie uzależniające. Dla widzów Dzień Dobry TVN sprawdziliśmy, jakie jedzenie może uzależniać i jak walczyć z tego typu nałogiem.
Wielu dietetyków uważa, że niektórych produktów spożywczych nie powinno się łączyć. Jednym z takich niebezpiecznych związków jest herbata z cytryną, ponieważ ten miks może wywołać chorobę Alzheimera. Jakich innych produktów spożywczych nie należy ze sobą łączyć? O tym gość Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała.