Co sprawdza kasjer, otwierając opakowanie z jajkami? Odpowiedź może zaskoczyć
W trakcie zakupu jajek w ulubionym supermarkecie warto przyjrzeć się zachowaniu sprzedawcy. Większość kasjerów i kasjerek sprawdza zawartość leżących na taśmie tekturowych wytłaczanek.
Tyndalizacja, czyli jak skutecznie pasteryzować przetwory mięsne i nie tylko
Wszelkiego rodzaju przygotowanie przetworów wymaga odpowiedniego ich zabezpieczenia przed bakteriami i innymi drobnoustrojami. W tym celu można stosować specjalne cukry żelujące, pasteryzacje czy wekowanie, ale także tyndalizację. Na czym polega ten proces? Jak go przeprowadzić w domu?
Otrzymała zdjęcie etykiety od oburzonej klientki: "W domu czekała na mnie niemiła niespodzianka"
Katarzyna Bosacka - znana z takich programów jak "MądrzeJEMY" oraz "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" - otrzymała zdjęcie etykiety ciasteczek. Propagatorka zdrowego odżywiania swoją dygresją na temat zmian w składach produktów spożywczych i ich oznakowania podzieliła się z internautami. - Konsument musi być poinformowany - podkreśliła.
"Szczyt podwyżek dopiero przed nami". Jakie produkty najbardziej podrożały?
Drożyzna to temat, który nie schodzi z ust Polek i Polaków. Do sieci właśnie trafił najnowszy "Indeks cen w sklepach detalicznych". Wyższe kwoty zanotowano we wszystkich z 12 analizowanych kategorii produktów.
GIS opublikował ostrzeżenie. Ten produkt może wywołać silną reakcję alergiczną
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Ze względu na wykrycie niezadeklarowanej substancji alergennej partia produktu znika z rynku. O jakim dokładnie mowa? Na co muszą zwrócić uwagę alergicy?
Ananas, brokuł, papryka. Co jeszcze warto jeść, by poprawić sobie nastrój?
Ostatnie tygodnie nie dają nam powodów do szczęścia. Dramatyczna sytuacja w Ukrainie, wciąż rozprzestrzeniający się koronawirus, a do tego wiosenne przesilenie. Jeśli powoli zaczynacie tracić zapał, a wasz humor pozostawia wiele do życzenia, przyjrzycie się swojemu jadłospisowi. Jak się okazuje, niektóre produkty potrafią sprawić, że poczujemy się, choć odrobinę, lepiej.
Rosyjskie i białoruskie kody kreskowe - jak je rozpoznać?
W związku z atakiem Rosji na Ukrainę, wiele sklepów wycofuje produkty importowane z Rosji, a osoby prywatne rezygnują z ich kupowania. Sytuacja dotyczy także produktów pochodzących z Białorusi. Które produkty importowane są z tych krajów? Po czym je rozpoznać?
Produkty z długą datą ważności - co się do nich zalicza? Jak je przechowywać?
Produkty o długiej dacie ważności można przechowywać latami. Część z nich może stać w spiżarni rok, dwa, a nawet pięć lat. Są one najczęściej przekazywanymi produktami w zbiórkach żywności. Ważne jest jednak ich przechowywanie - jak to robić? Co zalicza się do pokarmów o długiej dacie ważności?
Zrobili zakupy spożywcze w Polsce i Niemczech. Porównanie paragonów wywołało dyskusję
Czy produkty spożywcze w Polsce są droższe niż w Niemczech? Takie pytanie zadali sobie Dawid Mycek-Kwieciński i jego mąż, Jakub Mycek-Kwieciński. W ramach eksperymentu postanowili zrobić takie same zakupy w tych samych dyskontach, jednak w dwóch różnych krajach. Efekty były zaskakujące zarówno dla nich, jak i obserwatorów.
Ceny żywności wciąż rosną. Które produkty podrożały najbardziej?
Od początku roku ceny w sklepach spożywczych stale rosną. W lipcu również zanotowano wzrost - w zestawieniu z czerwcem wyniósł aż 3,5 proc. Wiemy, które produkty podrożały i jakie są prognozy na dalszą część roku.
Coraz więcej produktów zawiera tlenek etylenu. Jakie są konsekwencje dla zdrowia?
Do produkcji żywności wykorzystuje się przeróżne substancje chemiczne. Niektóre z nich są całkowicie bezpieczne, a inne mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Do tej drugiej grupy związków należy tlenek etylenu. W jakich produktach występuje i jak bardzo jest dla nas niebezpieczny?
Spadły ceny artykułów spożywczych. Jest jednak produkt, który podrożał aż o blisko 16 proc.
W czerwcu średnie ceny w sklepach spożywczych w porównaniu z majem spadły o 6 proc. Spadki odnotowano w takich kategoriach produktowych, jak: chemia gospodarcza, mięso, nabiał i warzywa. Zdrożały m.in. pieczywo i produkty sypkie. Jakie są prognozy na kolejne miesiące?
Co można jeść po terminie ważności? Naukowcy przeprowadzili badania
Przeoczenie terminu ważności to jeden z najczęstszych powodów wyrzucania jedzenia. Komisja Europejska szacuje, że z tego powodu do śmietnika trafia co roku 15 mld ton żywności. Tymczasem badanie naukowe wykazały, że niektóre produkty nadają się do spożycia po upływie ważności. Co zatem można jeść po terminie? Zapytaliśmy o to propagatorkę życia według zasad zero waste, Sylwię Majcher.
W koszyku spożywczym coraz drożej. O ile więcej płacimy za żywność?
Ceny idą w górę, co widać po przeciętnym koszyku z zakupami. W supermarkecie za najtańsze produkty spożywcze płacimy więcej niż rok temu. Niestety, wzrost cen i inflacja mają się utrzymać.
Wydawałoby się, że lodówka może przedłużyć życie każdemu produktowi. Okazuje się jednak, że nie jest to prawda i wielu produktom lodówka nie służy. Jakim? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dietetyk Anetę Łańcuchowską. A Marcin Prokop wytłumaczył, dlaczego warto trzymać w lodówce... jeansy :)
Jest niemalże wszędzie, nawet w produktach, które uchodzą za zdrowe i dietetyczne. O czym mowa? O cukrze rafinowanym - białym, słodkim i często niewidoczny. Jak dużo i jak często go jemy? Te pytania zadał sobie Australijczyk Damon Gameau, który po poznaniu odpowiedzi, porzucił swoją zdrową dietę i przez dwa miesiące jadł tyle cukru, ile zjada większość jego rodaków, czyli 40 łyżeczek dziennie. Swoje doświadczenia przedstawił w filmie i książce "Cały ten cukier". O swoim doświadczeniu i wpływie cukru na zdrowie powiedział dziennikarzowi Dzień Dobry TVN Mateuszowi Hładkiemu. Niektórzy z Was mogą być zaskoczeni tym, co zobaczą.
Naukowcy z Uniwersytetu Michigan doszli do wniosku, że niektóre grupy produktów spożywczych mają działanie uzależniające. Dla widzów Dzień Dobry TVN sprawdziliśmy, jakie jedzenie może uzależniać i jak walczyć z tego typu nałogiem.
Wielu dietetyków uważa, że niektórych produktów spożywczych nie powinno się łączyć. Jednym z takich niebezpiecznych związków jest herbata z cytryną, ponieważ ten miks może wywołać chorobę Alzheimera. Jakich innych produktów spożywczych nie należy ze sobą łączyć? O tym gość Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała.