Czy jajka w Polsce będą tańsze? "Odpowiedź jest kategoryczna"

Czy jajka w Polsce będą tańsze? "Odpowiedź jest kategoryczna"
Cena jaj rośnie - dlaczego?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Niepokojący wzrost cen jajek odnotowano w ostatnim czasie w Stanach Zjednoczonych. Sytuacja jest na tyle poważna, że w jednym ze swoich przemówień odniósł się do niej prezydent Donald Trump. Co jest przyczyną drożyzny? Czy w Polsce jaja będą tańsze? W Dzień Dobry TVN wyjaśniał to dziennikarz Marcin Sawicki.

Drogie jaja w USA - co jest przyczyną?

- Idzie dziwna ptasia grypa i to jest główny powód, dla którego ceny jajek w Stanach Zjednoczonych tak bardzo poszybowały. W tej chwili średnia cena to 5 dolarów za 12 jaj - wyjaśnił w Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki. Wskazał przy tym, że wzrost odczuły także inne kraje.

- Jaja wszędzie podrożały przez ostatnie 12 miesięcy o prawie drugie tyle - zaznaczył dziennikarz. Jak tłumaczył, tak wielkie ogniska ptasiej grypy, które występują za oceanem, sprawiają, że stadom kur coraz trudniej jest się zregenerować.

- W Stanach ceny jajek są tak wysokie, bo oni sobie radzą z czwartą już falą ptasiej grypy. Ona nie dała im odetchnąć ani odbudować stad, bo ta choroba oznacza wybicie stada, które jest chore, ale i często oznacza wybicie stad w okolicy - podkreślił.

Czy jaja w Polsce będą tańsze?

Problem występuje także w naszym kraju.

- W Polsce z tego samego powodu ceny jaj rosną. W dwóch województwach, w których się produkuje najwięcej jajek, mazowieckim i wielkopolskim, są wykryte ogniska ptasiej grypy - powiedział Marcin Sawicki, zwracając uwagę na fakt niebezpiecznie szybkiego rozprzestrzeniania się choroby.

Czy istnieje szansa, że ceny jaj w Polsce spadną?

- Niestety, odpowiedź jest kategoryczna - w najbliższych miesiącach nie spadną, choćby dlatego, że teraz, z powodu epidemii ptasiej grypy, mamy 6 milionów mniej kur w Polsce - tłumaczył dziennikarz.

Na co zwracać uwagę przy zakupie i spożywaniu jaj?

Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna, podzieliła się w Dzień Dobry TVN kilkoma wskazówkami.

- Do 28 dni jajko powinno być dobre. By to sprawdzić, wystarczy włożyć je do szklanki z wodą. Im bliżej dna będzie się ono znajdowało, tym jest świeższe - mówiła. Radziła również, by nie przechowywać ich w lodówce.

- Nie wkładamy jaj do lodówki, dlatego że jej drzwi zamykamy i otwieramy. Zmiana temperatury ma wpływ na ich świeżość - zdradziła nasza gościni. Wyjaśniła też, dlaczego warto wybierać tzw. jajka "zerówki".

- One mają więcej witamin i składników odżywczych - podsumowała.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Trendy wnętrzarskie 2026. "To jest najważniejsze"
Materiał promocyjny

Trendy wnętrzarskie 2026. "To jest najważniejsze"