W połowie lutego 2023 r. ceny skupu trzody chlewnej w Polsce były rekordowe. Wszystko wskazuje na to, że w najbliższym czasie za kotleta schabowego wciąż będziemy musieli słono płacić. - Nadal jest przestrzeń do wzrostu cen detalicznych - oceniła dr Magdalena Kowalewska.
Ceny żywności rosną z dnia na dzień, co skłania klientów do zachowania w sklepach szczególnej ostrożności. Nie brakuje jednak producentów, którzy starają się uniknąć podwyżek. Stosowane przez nich praktyki budzą wiele kontrowersji, ponieważ zmuszają konsumentów do sprawdzania gramatury i składu artykułów spożywczych.
Jak skompletować wyprawkę szkolną dla dziecka i nie zbankrutować? To pytanie zadaje sobie wielu rodziców. Są jednak sprawdzone sposoby na to, by kupując zeszyty, nieco zaoszczędzić.
Główny Urząd Statystyczny przekazał, że inflacja w lipcu wyniosła 15,6%, licząc rok do roku. Pierwsze szacunki GUS wskazywały, że będzie ona niższa o 0,1 punktu procentowego. Które produkty najbardziej podrożały?
Nasze pensje rosną wolniej od inflacji. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego zarobiliśmy w czerwcu o 13 proc. więcej niż rok temu. Jak ma się to do wzrostu cen?
Ceny żywności z miesiąca na miesiąc są coraz wyższe, a prognozy nie napawają optymizmem. Z raportu Polskiego Instytutu Ekonomicznego wynika, że jesienią br. te kwoty wzrosną o ok. 20 proc.
Główny Urząd Statystyczny podnosi wyliczenia dotyczące inflacji. Jak informuje, w kwietniu wyniosła ona 12,4 procent, czyli 0,1 punktu procentowego więcej, niż wynikało ze wstępnych szacunków.
Inflacja w Polsce w marcu 2022 roku wyniosła 11 procent rok do roku. Takie dane przekazał Główny Urząd Statystyczny. To najwyższy poziom od lipca 2000 roku i jednocześnie więcej, niż wynikało z szacunków. Jak wskazują ekonomiści, inflacja złamała kolejną psychologiczną barierę. Niestety, ich zdaniem to jeszcze nie koniec i szczyt wzrostu dopiero przed nami. Sprawdź, co podrożało najbardziej.