Co robią producenci, by nie podnosić cen żywności?
Podwyżki cen żywności dają się we znaki większości Polaków. Nie umknęło to uwadze dziennika "Financial Times", który opublikował obszerny artykuł na temat wyzwań, przed jakimi stają klienci supermarketów w naszym kraju. Do tekstu zostały załączone zdjęcia popularnych produktów: serka, makaronu i herbatki ekspresowej. Każdy z nich zwraca uwagę swoim składem i gramaturą. Towaru w opakowaniach jest mniej, a zawartość cennych składników odżywczych pozostawia wiele do życzenia.
Drożyzna
Zmiana gramatury i składu artykułów spożywczych to pokłosie działań producentów, którzy w obliczu rosnących kosztów energii, surowców i pracy pragną uniknąć podnoszenia cen. Jak czytamy na tvn24.pl, specjaliści od finansów i badań rynku określają takie praktyki mianem downsizingu i shrinkflacji. To sprawdzony sposób na szalejącą inflację, jednak skala tego zjawiska w Polsce przybrała niepokojące rozmiary.
- Nigdy czegoś takiego nie widziałem - stwierdził w rozmowie z dziennikiem "Financial Times" ekonomista Rafał Mundry.
Pułapki czyhające na klientów w sklepach spożywczych
Innym sposobem procentów na szukanie oszczędności jest stosowanie tańszych, a co za tym idzie także i mniej wartościowych składników. Dla przykładu: w maśle może być sporo oleju palmowego, a w wyrobach dla amatorów słodkości cukier może ustępować miejsca syropowi glukozowemu.
Zdaniem Rafała Mundry konsumenci mogą mieć problem z dostrzeżeniem tego zjawiska. Zmianę przekładającą się na obniżenie jakości produktu zwykle można zauważyć dopiero po porównaniu etykiety ze starszym odpowiednikiem.
Więcej informacji na ten temat na tvn24.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zamrożenie cen prądu 2023. Kto i do kiedy musi złożyć wniosek?
- Nowe technologie a zmiany na rynku pracy. Komu sztuczna inteligencja może odebrać posadę?
- Pożyczki w rodzinie. "Są momenty, kiedy warto się zastanowić, czy to robić"
Autor: mp/dap/tvn24, Magdalena Brzezińska
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Tara Moore/Getty Images