Etykieta to jeden z najważniejszych elementów opakowania produktu spożywczego. Informuje nas o składzie, pochodzeniu i właściwościach wyrobów, dzięki czemu możemy bardziej świadomie podejmować decyzję o zakupie. Są jednak produkty, na których nie znajdziemy wypisanych składników. Jakie? Dlaczego tak jest?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Etykieta jest niezastąpionym źródłem informacji o produkcie
Wszystkie produkty spożywcze opakowane, które są dostępne w sprzedaży, muszą być odpowiednio oznakowane. Przede wszystkim powinny mieć etykietę, która jest źródłem informacji o składzie i wszystkich właściwościach wyrobów. Pozwala ona konsumentowi dokonywać świadomych wyborów produktów.
Na etykiecie znajdziemy następujące informacje:
- nazwa produktu,
- wykaz składników
- termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości,
- dane identyfikujące producenta,
- masa netto lub liczba sztuk w opakowaniu,
- warunki przechowywania,
- warunki użycia (tam gdzie zasadne),
- kraj lub miejsce pochodzenia (tam gdzie zasadne).
Niezwykle cenne są informacje o wartości odżywczej produktów. Obejmują one zarówno wartość energetyczną oraz zawartość tłuszczu, jak i zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. Na etykietach znajdziemy też informacje o alergenach, które są niezbędne dla osób cierpiących na alergie lub nietolerancje pokarmowe. Te dane powinny być podane pogrubioną bądź powiększoną czcionką.
Które wyroby nie muszą mieć podanego składu na etykiecie?
Nie wszystkie produkty muszą mieć na etykiecie wyszczególniony skład. Jak podaje w mediach społecznościowych Główny Inspektorat Sanitarny, wykazu składników nie trzeba podawać na następujących produktach:
- świeże owoce i warzywa,
- woda gazowana,
- ocet (bez dodatku innych składników),
- ser, masło, fermentowane mleko i śmietana (bez dodatku innych składników),
- środki spożywcze zawierające jeden składnik - jeśli nazwa środka spożywczego jest identyczna z nazwą składnika.
W poście GIS, dotyczącym składów produktów spożywczych, znajdziemy również definicję "składnika".
- Składnik to każda substancja (w tym dodatki do żywności), która została zastosowana do produkcji danego środka spożywczego i jest w nim nadal obecna - napisano.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Co oznaczają kody kreskowe na produktach i w jaki sposób należy je odczytywać?
- Znaki ekologiczne i ich znaczenie
- Jak wybrać najsłodsze pomarańcze? Warto zwrócić uwagę na te detale
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: GIS, gov.pl
Źródło zdjęcia głównego: grinvalds/GettyImages