Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Na co zwracać uwagę kupując pomarańcze?
Oczywiście przede wszystkim warto zwrócić uwagę na skórkę. Jeśli jest ona lekko zielona, to oznacza, że owoc nie jest jeszcze w pełni dojrzały. Warto też wybierać owoc, którego skórka pozbawiona jest plam, przebarwień czy skaz.
Drugim aspektem jest stan skórki - pofałdowana z głębokimi porami może oznaczać suchą i niesmaczną pomarańczę. Lepiej wybierać te owoce, które mają jędrną i "woskową" skórkę. Nie chodzi jednak o świecące się pomarańcze, które zostały nawoskowane, a takie, które mają płytkie pory w skórce, które sprawiają, że wydaje się ona jędrna.
Warto też wybierać owoce stosunkowo ciężkie. To oznacza, że są one soczyste i mają cieńszą skórkę. Lekkie i miękkie owoce mogą być suche i mało słodkie.
Jak wybrać najsłodsze pomarańcze?
Warto wybierać owoce z "pępkiem", czyi charakterystycznym dołkiem z jednej strony owocu. Jeśli jest on obecny, jest szansa, że owoc będzie pyszny i słodki. Według specjalistów, jest to druga, niedorozwinięta pomarańcza. Jest to typowe dla odmiany Washington Navel, gdzie "navel" oznacza właśnie pępek z angielskiego.
Innym kluczowym aspektem są bardzo wypukłe końcówki pomarańczy. Im większe - tym grubsza skórka. Lepiej wybierać te jak najbardziej zaokrąglone, gdyż im cieńsza skóra - tym więcej owocu. Gruba skórka może też skrywać w sobie dość suchy miąższ owocu.
Zobacz także:
- Jak kupować pomarańcze? Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na ważny szczegół. "Są słodsze"
- Świąteczny zapach do domu w 5 minut. Oto tani i efektywny trick z pomarańczą w roli głównej
- Jak wybrać idealne cytrusy? Katarzyna Bosacka o najsmaczniejszych odmianach
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Haps.pl
Źródło zdjęcia głównego: Jokic/Getty Images