Jak wybrać najsłodsze pomarańcze? Warto zwrócić uwagę na te detale

Osoba wybierająca pomarańcze
Jak wybrać najsłodsze pomarańcze? Warto zwrócić na to uwagę
Źródło: Jokic/Getty Images
Grudzień to wysoki sezon na pomarańcze. Chętnie je kupujemy, ale to też moment, kiedy są najsmaczniejsze. Niestety, nie wszystkie są słodkie i soczyste. Jak rozpoznać te najlepsze? Z tymi sposobami znajdziesz najsmaczniejsze pomarańcze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Na co zwracać uwagę kupując pomarańcze?

Oczywiście przede wszystkim warto zwrócić uwagę na skórkę. Jeśli jest ona lekko zielona, to oznacza, że owoc nie jest jeszcze w pełni dojrzały. Warto też wybierać owoc, którego skórka pozbawiona jest plam, przebarwień czy skaz.

Drugim aspektem jest stan skórki - pofałdowana z głębokimi porami może oznaczać suchą i niesmaczną pomarańczę. Lepiej wybierać te owoce, które mają jędrną i "woskową" skórkę. Nie chodzi jednak o świecące się pomarańcze, które zostały nawoskowane, a takie, które mają płytkie pory w skórce, które sprawiają, że wydaje się ona jędrna.

Warto też wybierać owoce stosunkowo ciężkie. To oznacza, że są one soczyste i mają cieńszą skórkę. Lekkie i miękkie owoce mogą być suche i mało słodkie.

Jak wybrać najsłodsze pomarańcze?

Warto wybierać owoce z "pępkiem", czyi charakterystycznym dołkiem z jednej strony owocu. Jeśli jest on obecny, jest szansa, że owoc będzie pyszny i słodki. Według specjalistów, jest to druga, niedorozwinięta pomarańcza. Jest to typowe dla odmiany Washington Navel, gdzie "navel" oznacza właśnie pępek z angielskiego.

Innym kluczowym aspektem są bardzo wypukłe końcówki pomarańczy. Im większe - tym grubsza skórka. Lepiej wybierać te jak najbardziej zaokrąglone, gdyż im cieńsza skóra - tym więcej owocu. Gruba skórka może też skrywać w sobie dość suchy miąższ owocu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości