Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady Katarzyny Bosackiej
Kandyzowanie to proces znany już od wielu wieków. Początkowo przeprowadzano go wyłącznie w celu konserwowania, dłuższego przechowywania żywności i spożywania jej w okresie jesienno-zimowym. Obecnie, gdy większość owoców dostępna jest przez cały rok, proces przeprowadza się nie tylko po to, aby wydłużyć termin przydatności produktów. Owoce kandyzowane stały się jednym z ciekawszych sposobów na przygotowanie jadalnych dekoracji tortów i ciast. W przemyśle cukierniczym coraz chętniej wykorzystuje się tę metodę konserwacji również w przypadku niektórych części roślin. Zobacz, na czym polega proces kandyzowania oraz jakie kandyzowane owoce warto przygotować w domowych warunkach.
Kandyzowanie – na czym polega ten proces?
Kandyzowanie to proces polegający na konserwowaniu żywności za pomocą syropu cukrowego, w którym moczone są najczęściej owoce (m.in. wiśnie, gruszki, ananas, śliwki, jabłka, morele, truskawki, agrest). Następnie są suszone i przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można kupić je w wielu supermarketach lub zrobić samodzielnie w domu.
Owoce kandyzowane – jak je przygotować?
Do kandyzowania nadaje się większość owoców, niektóre z nich wymagają jedynie dodatkowego przygotowania. Pierwszy krok to dokładne umycie składników. Owoce kandyzowane nie powinny zawierać żadnych pestek ani nasion, dlatego należy je dokładnie oczyścić. Duże owoce warto pokroić na mniejsze kawałki, w drobną kostkę lub cienkie, krótkie paski. Na 1 kg dowolnych owoców przypada 1,5 kg cukru.
Przepis na kandyzowane owoce (1 kg owoców):
- Do wysokiego garnka wsyp cukier, zalej 2 szklankami wody i gotuj aż powstanie gęsta masa syropowa.
- Do syropu wsyp pokrojone owoce i gotuj je na wolnym ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
- Gotowanie owoców kontynuuj do momentu, aż staną się przezroczyste.
- Połóż owoce na papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia i wysuszenia (lub umieść je na blaszce w piekarniku rozgrzanym do najniższej możliwej temperatury).
- Kandyzowane owoce można wykorzystać nie tylko do ozdabiania słodkich wypieków i deserów, lecz także do dań wytrawnych. Popularnym połączeniem jest grillowane mięso i kandyzowane wiśnie.
Jak kandyzować skórkę z pomarańczy i innych cytrusów?
Do dekoracji ciast często używa się też skórki cytrusów. Przygotowując kandyzowane cytryny lub pomarańcze, można wykorzystać nie tylko ich miąższ, lecz także niezwykle aromatyczne i smaczne skórki.
Kandyzowanie skórki cytrusów przebiega w nieco inny sposób. Choć stosowane w przepisie na syrop cukrowy proporcje pozostają bez zmian (warto zważyć skórki), różni się samo przygotowanie składników. Skórki należy nie tylko dokładnie umyć i oczyścić z grubej białej warstwy na spodzie, lecz także moczyć przez około dobę w zimnej wodzie. Dopiero później można pokroić je w cienką kostkę lub w większe plasterki, a następnie gotować w syropie i wysuszyć. Zarówno kandyzowane owoce, jak i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kandyzowane kwiaty – jakie warto wybierać?
W domowych warunkach można kandyzować nie tylko owoce, lecz także jadalne części roślin, które staną się wyjątkową ozdobą słodkich wypieków. Ich wygląd i smak docenia się szczególnie jesienią i zimą. Kandyzowanie roślin jest procesem bardziej czasochłonnym niż kandyzowanie owoców. Wymaga zarówno dużej cierpliwości, jak i staranności, aby jak najlepiej zachować naturalny kształt kwiatów, ich wszystkich kwiatów oraz płatków. Do kandyzowania roślin wykorzystuje się: białko, cukier puder, papier do pieczenia i dowolną ilość świeżo zerwanych kwiatów lub ich jadalnych części.
Największą popularnością cieszą się kandyzowane fiołki, w kuchni można wykorzystać jednak znacznie więcej gatunków kwiatów. Zaleca się używanie tylko roślin z ogrodu lub innego zaufanego źródła.
Z fiołków można przygotować również syrop kandyzowany. Wśród innych kwiatów chętnie stosowanych do ozdoby wypieków można wyróżnić: róże (najczęściej same płatki rośliny), bratki, nasturcje oraz mniszki lekarskie.
Kandyzowanie kwiatów krok po kroku
- Wybrane kwiaty dokładnie umyj i wysusz na papierowym ręczniku.
- Każdy z kwiatów namocz w białku, a następnie przy użyciu sitka dokładnie oprósz cukrem pudrem i wyłóż na papier do pieczenia.
- Pozostaw na kilka godzin do wyschnięcia. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, możesz włożyć kwiatki do piekarnika rozgrzanego do najniższej temperatury.
Zobacz także:
- Jabłka kandyzowane na patyku i w cukrze - czyli jak umilić sobie nadchodzącą jesień
- Cukierki z fiołków - jak je zrobić?
- Mało kto o nich pamięta, a niegdyś zdobiły stoły w karnawale. Poznaj róże karnawałowe i oczaruj gości
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Luca Piccini Basile/Getty Images