Cukierki z fiołków - jak je zrobić?

fiołki
Kandyzowane cukierki z fiołków - przepis
Źródło: merrymoonmary/Getty Images
Fiołki to nie tylko piękne kwiaty, którymi można udekorować właściwie każdą przestrzeń. Można je również zjadać, np. w formie oryginalnych cukierków, w które się zamieniają dzięki kandyzacji. Jak zrobić cukierki z fiołków? Sprawdź nasz przepis.

Cukierki z fiołków - przepis na kandyzowane

Fiołki są piękne i pyszne. Mają niezwykły kolor, zapach, kształt i, czego wiele osób nie wie, również smak. Jeśli znamy miejsce, w których jest ich pod dostatkiem, warto się skusić, nazbierać fioletowych kwiatów i spróbować zrobić z nich domowe cukierki.

Składniki:

  • świeże fiołki z łodyżkami
    • domowy syrop cukrowy - cukier plus woda
      • cukier puder

        Cukierki z fiołków - sposób przygotowania

        1. Przygotować syrop cukrowy: w rondlu o grubym dnie wymieszać cukier z wodą w proporcji jeden do dwóch – na szklankę cukru 2 szklanki wody, ale powinna wystarczyć połowa szklanki cukru.
          1. Podgrzać i mieszać aż do rozpuszczenia się cukru. Pozostawić do ostygnięcia.
            1. Fiołki łapać za łodyżki i zanurzać pojedynczo w syropie cukrowym.
              1. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kwiatek lekko rozpłaszczać palcem, by wrócił do swojej pięknej, fiołkowej formy.
                1. Na koniec wszystkie posypać cukrem pudrem z jednej strony.
                  1. Gdy lekko zaschną, przewrócić na drugą stronę i tutaj też posypać cukrem pudrem. Zostawić tak na parę godzin, a najlepiej całą noc.
                    1. Gdy fiołki już całkowicie wyschną, można poodcinać nożyczkami ich łodyżki i przełożyć je do szczelnego, szklanego słoiczka.
                      1. Takie fiołkowe cukierki można przechowywać bardzo długo.

                        Fiołki krystalizowane

                        W Internecie nie brak porad i przepisów na fiołki kandyzowane i krystalizowane – często są mylnie uznawane za to samo, a to błąd. Fiołki krystalizowane to te zanurzone w cukrze, wcześniej posmarowane kurzym białkiem. Z każdym robi się to oddzielnie, dzięki czemu zachowują swój kształt. Po zaschnięciu stanowią świetną dekorację deserów i nie tylko. Są jednak mniej trwałe niż fiołki kandyzowane - jak te z naszego przepisu.

                        Zobacz także:

                        Autor: Diana Ryściuk

                        Źródło zdjęcia głównego: E+

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Julia Wieniawa podbija Cannes
                        Materiał promocyjny

                        Julia Wieniawa podbija Cannes