Cukierki z fiołków - przepis na kandyzowane
Fiołki są piękne i pyszne. Mają niezwykły kolor, zapach, kształt i, czego wiele osób nie wie, również smak. Jeśli znamy miejsce, w których jest ich pod dostatkiem, warto się skusić, nazbierać fioletowych kwiatów i spróbować zrobić z nich domowe cukierki.
Składniki:
- świeże fiołki z łodyżkami
- domowy syrop cukrowy - cukier plus woda
- cukier puder
Cukierki z fiołków - sposób przygotowania
- Przygotować syrop cukrowy: w rondlu o grubym dnie wymieszać cukier z wodą w proporcji jeden do dwóch – na szklankę cukru 2 szklanki wody, ale powinna wystarczyć połowa szklanki cukru.
- Podgrzać i mieszać aż do rozpuszczenia się cukru. Pozostawić do ostygnięcia.
- Fiołki łapać za łodyżki i zanurzać pojedynczo w syropie cukrowym.
- Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kwiatek lekko rozpłaszczać palcem, by wrócił do swojej pięknej, fiołkowej formy.
- Na koniec wszystkie posypać cukrem pudrem z jednej strony.
- Gdy lekko zaschną, przewrócić na drugą stronę i tutaj też posypać cukrem pudrem. Zostawić tak na parę godzin, a najlepiej całą noc.
- Gdy fiołki już całkowicie wyschną, można poodcinać nożyczkami ich łodyżki i przełożyć je do szczelnego, szklanego słoiczka.
- Takie fiołkowe cukierki można przechowywać bardzo długo.
Fiołki krystalizowane
W Internecie nie brak porad i przepisów na fiołki kandyzowane i krystalizowane – często są mylnie uznawane za to samo, a to błąd. Fiołki krystalizowane to te zanurzone w cukrze, wcześniej posmarowane kurzym białkiem. Z każdym robi się to oddzielnie, dzięki czemu zachowują swój kształt. Po zaschnięciu stanowią świetną dekorację deserów i nie tylko. Są jednak mniej trwałe niż fiołki kandyzowane - jak te z naszego przepisu.
Zobacz także:
- Jadalne kwiaty, które można sadzić w ogródku. "Aksamitki świetnie zastąpią kurkumę"
- Kwiatowa herbata - przepis. Które kwiaty można dodawać do naparu?
- Kwiaty doniczkowe - fiołek afrykański. Odmiany, pielęgnacja i rozmnażanie
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: E+
podziel się: