Przepis na domowe krówki
Do przygotowania domowych krówek, które mogą smakować dokładnie jak te ze sklepów, wystarczy zaopatrzyć się w 4 podstawowe składniki: mleko, masło, cukier i cukier waniliowy. Przygotowanie tych słodyczy w domu daje nam nie tylko gwarancję jakości, ale jest również opcją na świetną, kulinarną zabawę z dziećmi czy znajomymi.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Składniki:
- mleko - 2 szklanki
- cukier - 2 szklanki lub nieco mniej, jeśli chcemy mniej słodkie
- masło - 100 g
- cukier waniliowy - 15 g
Domowe krówki - jak je zrobić?
- Do małego garnka wrzucić margarynę lub masło, następnie wlać mleko, wsypać cukry i mieszać do momentu, aż całość stanie się brązową masą. Może to trwać nawet około godziny. Tak powstają krówki ciągnące się, czyli tzw. ciągutki. Należy uważać, aby nie przypalić masy - często oddzielać ją od dna.
- Gdy masa zrobi się brązowa, sprawdzić czy jest odpowiednio gęsta - wystarczy wylać jej odrobinę na talerzyk z niewielka ilością wody. Jeśli zastygnie, oznacza to, że masa krówkowa już gotowa.
- Aby krówki były kruche, należy nieco wydłużyć czas gotowania - najlepiej o kolejną godzinę.
- Gotową masę na domowe krówki domowe wylać na płaskie naczynie lub do pojemnika na kostki lodu. Całość po ostudzeniu włożyć do lodówki i schłodzić.
- Gdy już zesztywnieją, można pokroić krówki w kostkę lub dowolne inne kształty. I gotowe!
Przechowywać w szczelnym (najlepiej szklanym) pojemniku, w suchym i zacienionym miejscu.
Zobacz także:
- Domowe cukierki z naturalną witaminą C - prosty przepis
- Lody z jogurtu. Poznaj prosty przepis na zdrowy deser
- Prosty przepis z TikToka na ciasteczka Dalgona z serialu "Squid Game"
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Anna&Tomasz Skoczen/Getty Images
podziel się: