Funnel cakes, czyli amerykańskie faworki - najlepszy przepis krok po kroku

Amerykańskie pączki funnel cakes
Amerykańskie pączki - jak zrobić funnel cakes?
Źródło: Brian Bumby/Getty Images
Tłusty czwartek coraz bliżej i w związku z tym w naszej kuchni pojawia się sporo propozycji pysznych, domowych deserów. Nie brak u nas przepisów na najlepsze pączki czy faworki, również te w wersji fit. Tym razem dzielimy się przepisem na faworki po amerykańsku, czyli lane funnel cakes.

Faworki kojarzą nam się przede wszystkim z tłustym czwartkiem i kuchnią polską. W innych krajach również istnieją rozmaite wersje pączków i faworków. Te, na których przepis znajdziecie poniżej, robią furorę w Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza na różnego typu festiwalach. Są niezwykle chrupiące, lekkie i oczywiście słodkie.

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Funnel cakes, czyli amerykańskie faworki - przepis

Składniki:

  • jajka ekologiczne - 3 duże lub 4 mniejsze.
    • laska lub ekstrakt z wanilii
      • cukier puder – 2 łyżeczki
        • sok pomarańczowy – 150 ml
          • mąka pszenna tortowa – 220 g
            • skórka otarta z połowy pomarańczy
              • whisky – 20 ml
                • olej rzepakowy – pół l
                  • cukier puder do oprószenia
                    • szczypta soli

                      Funnel cakes, czyli amerykańskie faworki - sposób przygotowania

                      • Żółtka oddzielić od białek i połączyć mikserem z cukrem pudrem.
                        • Dodać ekstrakt waniliowy lub nasionka z laski wanilii.
                          • Białka przelać do osobnej miski.
                            • Do żółtek dodać skórkę otartą z pomarańczy.
                              • Ucierać żółtka, aż wszystkie składniki się połączą, a masa lekko się napowietrzy.
                                • Olej rozgrzać w garnku lub wysokiej, głębokiej patelni.
                                  • Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
                                    • Do utartych żółtek stopniowo dodawać mąkę na przemian z sokiem z pomarańczy, ucierając całość na wolnych obrotach.
                                      • Dodać whisky i ucierać jeszcze chwilę, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
                                        • Do masy dodać ubitą pianę z białek i ponownie ucierać na wolnych obrotach, aż składniki się połączą.
                                          • Po dodaniu białek powinno powstać lekko płynne, puszyste ciasto.
                                            • Ciasto przelać do worka cukierniczego i odłożyć je, by odpoczęło. nie mamy worka, można wykorzystać lejek, butelkę z dozownikiem lub zwykły woreczek foliowy.
                                              • Ciasto szprycować małym strumieniem na mocno rozgrzany olej, tworząc okrągłe, nierównomierne placuszki.
                                                • Funnel cakes smażyć z obu stron na złoty kolor.
                                                  • Wyławiać ciastka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
                                                    • Gotowe funnel cakes oprószyć z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
                                                      • I gotowe! Smacznego!

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Diana Ryściuk

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Brian Bumby

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana