Pączki i tłusty czwartek
Kultowe smaki pączków - jakie nadzienia są najbardziej znane?
Marmolada do pączków to tradycyjne nadzienie znane od wielu lat. Może być o smaku owoców leśnych, różana lub wieloowocowa. W przeciwieństwie do dżemów i konfitur jest to bardzo gęste nadzienie. Wypełnienie wypieku nim może sprawić nieco trudności. Jeżeli marmolada jest zbyt gęsta, można ją rozdrobnić widelcem lub delikatnie podgrzać.
Porady Katarzyny Bosackiej
Obecnie coraz więcej piekarni i cukierni eksperymentuje z nowymi smakami. Wnętrze pączka wypełnione budyniem lub kremem nikogo już nie dziwi, jest to dosyć popularne nadzienie. Coraz częściej można też spotkać ten deser z toffi, masą czekoladową lub bitą śmietaną.
Czym i jak nadziewać pączki?
Chyba najbardziej znanym sposobem nadziewania pączków jest wypełnienie ich środka pysznym dżemem. Aby móc to zrobić, potrzebne są odpowiednie narzędzia. Może to być rękaw cukierniczy z końcówką do nadziewania pączków lub specjalna strzykawka. Rękaw lub strzykawkę można wypełnić dżemem, kremem lub budyniem (ten powinno się najpierw przecisnąć przez sitko, aby nadzienie było kremowe, bez grudek).
Drugim, dużo prostszym sposobem jest przekrojenie pączka na pół i posmarowanie go nadzieniem. W tym przypadku można nie tylko wybrać tradycyjne dodatki, ale także bitą śmietanę czy twarożek.
Pączki można również nadziewać przed pieczeniem. Jest to najtrudniejszy sposób ich przygotowania. Po wyrobieniu ciasta należy uformować pączki, rozwałkować je lub rozpłaszczyć w dłoniach i nałożyć łyżkę nadzienia. Całość zalepić, formując kształt kulki. Dopiero tak przygotowane smaży się w głębokim oleju lub piecze w piekarniku.
Zobacz także:
- Pączki kładzione łyżką - przepis na najlepsze pączki. Prościej się nie da!
- Pączki bezglutenowe - najlepszy przepis krok po kroku
- Pączki twarogowe - prosty przepis na zdrowszy tłusty czwartek
Autor: Teofila Siewko
Źródło: gazeta.pl
Źródło zdjęcia głównego: czarny_bez/Getty Images