Czym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki

Pączki nadziewane dżemem
Czym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki
Źródło: czarny_bez/Getty Images
Dawniej pączki wcale nie kojarzyły się ze słodką marmoladą. Podawane były ze skwarkami i boczkiem, jednak takie nadzienia odeszły już do lamusa. Kolejnym tradycyjnym nadzieniem była kwaskowata marmolada czy dżem różany. Czym jeszcze warto nadziewać pączki na tłusty czwartek?

Pączki i tłusty czwartek

Ranking pączków. Które możemy jeść bezkarnie? Dietetyk sprawdza składy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Drogi czy tani pączek?
Drogi czy tani pączek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Pączki doskonałe
Pączki doskonałe
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki od sióstr z Dobromila
Pączki od sióstr z Dobromila

Kultowe smaki pączków - jakie nadzienia są najbardziej znane?

Marmolada do pączków to tradycyjne nadzienie znane od wielu lat. Może być o smaku owoców leśnych, różana lub wieloowocowa. W przeciwieństwie do dżemów i konfitur jest to bardzo gęste nadzienie. Wypełnienie wypieku nim może sprawić nieco trudności. Jeżeli marmolada jest zbyt gęsta, można ją rozdrobnić widelcem lub delikatnie podgrzać. 

Porady Katarzyny Bosackiej

DD_20220528_Bosacka_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

Obecnie coraz więcej piekarni i cukierni eksperymentuje z nowymi smakami. Wnętrze pączka wypełnione budyniem lub kremem nikogo już nie dziwi, jest to dosyć popularne nadzienie. Coraz częściej można też spotkać ten deser z toffi, masą czekoladową lub bitą śmietaną. 

Czym i jak nadziewać pączki?

Chyba najbardziej znanym sposobem nadziewania pączków jest wypełnienie ich środka pysznym dżemem. Aby móc to zrobić, potrzebne są odpowiednie narzędzia. Może to być rękaw cukierniczy z końcówką do nadziewania pączków lub specjalna strzykawka. Rękaw lub strzykawkę można wypełnić dżemem, kremem lub budyniem (ten powinno się najpierw przecisnąć przez sitko, aby nadzienie było kremowe, bez grudek).

Drugim, dużo prostszym sposobem jest przekrojenie pączka na pół i posmarowanie go nadzieniem. W tym przypadku można nie tylko wybrać tradycyjne dodatki, ale także bitą śmietanę czy twarożek.

Pączki można również nadziewać przed pieczeniem. Jest to najtrudniejszy sposób ich przygotowania. Po wyrobieniu ciasta należy uformować pączki, rozwałkować je lub rozpłaszczyć w dłoniach i nałożyć łyżkę nadzienia. Całość zalepić, formując kształt kulki. Dopiero tak przygotowane smaży się w głębokim oleju lub piecze w piekarniku.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości