Przepisy kulinarne

Czym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
gazeta.pl
Pączki nadziewane dżemem
czarny_bez/Getty ImagesCzym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki

Dawniej pączki wcale nie kojarzyły się ze słodką marmoladą. Podawane były ze skwarkami i boczkiem, jednak takie nadzienia odeszły już do lamusa. Kolejnym tradycyjnym nadzieniem była kwaskowata marmolada czy dżem różany. Czym jeszcze warto nadziewać pączki na tłusty czwartek?

Kultowe smaki pączków

Marmolada do pączków to tradycyjne nadzienie znane od wielu lat. Może być o smaku owoców leśnych, różana lub wieloowocowa. W przeciwieństwie do dżemów i konfitur jest to bardzo gęste nadzienie. Wypełnienie wypieku nim może sprawić nieco trudności. Jeżeli marmolada jest zbyt gęsta, można ją rozdrobnić widelcem lub delikatnie podgrzać. 

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
wideo 2/3

Obecnie coraz więcej piekarni i cukierni eksperymentuje z nowymi smakami. Wnętrze pączka wypełnione budyniem lub kremem nikogo już nie dziwi, jest to dosyć popularne nadzienie. Coraz częściej można też spotkać deser z toffi, masą czekoladową lub bitą śmietaną. 

Czym i jak nadziewać pączki?

Chyba najbardziej znanym sposobem nadziewania pączków jest wypełnienie ich środka pysznym dżemem. Aby móc to zrobić, potrzebne są odpowiednie narzędzia. Może to być rękaw cukierniczy z końcówką do nadziewania pączków lub specjalna strzykawka do nadziewania. Rękaw lub strzykawkę można wypełnić dżemem, kremem lub budyniem (ten powinno się najpierw przecisnąć przez sitko, aby nadzienie było kremowe).

Drugim, dużo prostszym sposobem jest przekrojenie pączka na pół i posmarowanie go nadzieniem. W tym przypadku można nie tylko wybrać tradycyjne dodatki, ale także bitą śmietanę czy twarożek.

Pączki można również nadziewać przed pieczeniem. Jest to najtrudniejszy sposób ich przygotowania. Po wyrobieniu ciasta należy uformować pączki, rozwałkować je lub rozpłaszczyć w dłoniach i nałożyć łyżkę nadzienia. Całość zalepić, formując kształt kulki. Dopiero tak przygotowane smaży się w głębokim oleju lub piecze w piekarniku.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: gazeta.pl

Źródło zdjęcia głównego: czarny_bez/Getty Images

Pozostałe wiadomości