Pączki bezglutenowe - składniki
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
- 1/2 kg mąki bezglutenowej do pieczywa bezglutenowego,
- 1 szklanka mleka,
- 50 g cukru,
- 8 żółtek jaj,
- 70 g roztopionego i ostudzonego masła,
- 50 g świeżych drożdży lub 2 opakowania drożdży instant,
- 3 łyżki spirytusu (lub 5-6 łyżek wódki),
- sok i skórka otarta z cytryn,
- marmolada na nadzienie według uznania - im gęstsza, tym lepiej,
- szczypta soli,
- lukier lub cukier puder do posypania,
- 3 l oleju do smażenia,
- opcjonalnie: skórka pomarańczowa, posypka bezglutenowa,
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Jak zrobić pączki bezglutenowe? Przepis krok po kroku
- Mix do bezglutenowych wypieków drożdżowych wymieszać z suszonymi drożdżami, dodać sól i cukier waniliowy.
- Cytrynę umyć, wyparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę, a do miseczek wycisnąć sok.
- Mikserem utrzeć żółtka z jajkiem i z cukrem.
- Do jajek dodać suche składniki, a także mleko, alkohol, skórkę i sok z cytryny.
- Ciasto na pączki bezglutenowe wyrabiać mikserem z hakiem przez około 5 minut. Pod koniec dodać miękkie masło.
- Ciasto powinno mieć elastyczną, gładką konsystencję, nie może być zbite i grudkowate. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek mleka i wyrobić je ponownie.
- Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.
Pączki bezglutenowe – jak je lepić?
- Na stole lub blaszce rozłożyć papier do pieczenia i dodatkowo posmarować olejem.
- Gdy bezglutenowe ciasto podwoi objętość, zagnieść je w misce ponownie.
- Dłońmi namoczonymi w oleju odrywać kawałki ciasta i formować w dłoniach kulki.
- Można też uformować z ciasta długi wałek, podzielić go na krążki o jednakowej szerokości i dopiero wtedy formować kulki. Dzięki temu wszystkie pączki będą tej samej wielkości.
- Ulepione pączki bezglutenowe posmarować olejem i przykryć folią spożywczą, by nie wysychały w trakcie rośnięcia. Zostaw je na 15-30 minut – aż zrobią się wyraźnie większe. Będzie szybciej, jeśli blachę z pączkami ustawisz przy grzejniku, kominku lub w innym cieplejszym miejscu.
Pączki bezglutenowe – jak je smażyć?
- Do smażenia najlepszy będzie olej rzepakowy lub słonecznikowy. W garnku ma być go dużo – co najmniej 10 cm od dna.
- Najlepszy będzie szeroki garnek, w którym smażone pączki nie będą dotykać siebie i garnka.
- Pączki wrzucać na olej tą stroną, która była na górze podczas wyrastania. Spodnia część, która dotykała płaskiego podłoża, dzięki temu podrośnie na rozgrzanym oleju i również stanie się okrąglejsza.
- Pączki bezglutenowe smażyć partiami po kilka sztuk. Czas smażenia zależy od temperatury oleju, wielkości palnika i szerokości garnka itp.
- Smażyć należy na średnim ogniu i przewracać wtedy, gdy jedna strona zbrązowieje.
- Pierwsza partia pączków zawsze smaży się nieco dłużej
- Usmażone pączki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby trochę odsączyć je z tłuszczu.
- Dekorować, gdy nieco przestygną. A czym? To już wedle uzania.
Zobacz także:
- Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?
- Jak wyglądały fantazyjne bale w XIX wieku?
- Dania idealne na karnawał. Przepisy Beaty Śniechowskiej
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: bezglutenowamama.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shaiith Nowak Jacek/Getty Images
podziel się: