Brownies z solonym karmelem i mascarpone
Składniki na ciasteczka:
- 140 g masła,
- 80 g ciemnej czekolady 64%,
- 170 g cukru muscovado,
- 120 g całych jaj,
- 64 g mąki 00,
- 8 g gorzkiego kakao,
- szczypta soli.
Składniki na solony karmel:
- 150 g cukru,
- 100ml świeżej śmietany,
- 40g solonego masła, lub masła utartego ze szczyptą soli.
Składniki na krem mascarpone:
- 150g serka mascarpone,
- 170ml świeżej śmietany,
- 1 łyżka cukru pudru.
Składniki na ganache:
- 200 g świeżej śmietany,
- 250g ciemnej czekolady 64%.
Do dekoracji:
- 10 truskawek,
- 20 prażonych orzechów laskowych bez skórki,
- 64% czekolada.
Jak przygotować brownies z solonym karmelem i mascarpone:
Brownies:
- Włączyć piekarnik na 180°c, roztopić czekoladę i masło, odstawić do ostygnięcia.
- Jajka ubijamy z cukrem przez dwie minuty, dodajemy masło i masę czekoladową mieszając szpatułką od dołu do góry, dodajemy mąkę przesianą z kakao i solą zawsze mieszając od góry do dołu, aby uniknąć rozpadnięcia się masy.
- Natłuścić i oprószyć mąką formę, wlać masę i piec przez 15 minut w pojedynczej formie.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem z formy, konsystencja jest wilgotna i krucha.
Karmel i mascarpone:
- Wsypać jedną trzecią cukru do rondla z grubym dnem, postawić na małym ogniu i poczekać, aż się rozpuści, zanim dodamy drugą trzecią część, od czasu do czasu potrząsnąć rondlem, ale nie mieszać.
- Podczas wsypywania ostatniej części cukru podgrzać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, kiedy cukier stanie się brązowym i przezroczystym karmelem, zdjąć z ognia i wlać wrzącą śmietankę, uważając na ewentualne rozpryski.
- Postawić z powrotem na małym ogniu i dodać masło, mieszać szpatułką aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Przelać karmel do słoika i przechowywać w lodówce lub w razie potrzeby w temperaturze pokojowej.
- Śmietanę i serek mascarpone ubić z cukrem.
Ganache:
- Czekoladę grubo posiekać i włożyć do miski, następnie podgrzać śmietankę, a kiedy zacznie wrzeć, wlać ją do czekolady trzykrotnie mieszając, aż się całkowicie rozpuści.
- Pozostawić do ostygnięcia i przelać ganache do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy.
Przygotowanie i dekoracja:
- Kremy rozłożyć do kieszonek w cieście.
- Udekorować, oddzielając kremy i dodając kawałki truskawek, opiekane orzechy laskowe i tabliczkę czekolady. Można również wymieszać krem mascarpone i karmel
Stek z miecznika z mieszanką grillowanych warzyw, z różowym sosem jogurtowym i chipsami jarmużowymi
Składniki na warzywa z grilla:
- 1 cukinia,
- 1 bakłażan,
- 1 papryka,
- 2 pieczarki portobello,
- 2 cebule,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 2 gałązki tymianku,
- 2 gałązki mięty,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek extra vergine do smaku,
- sól i pieprz.
Składniki na różowy sos z jogurtu:
- Jogurt grecki pełny 250 g,
- majonez 4 płaskie łyżki stołowe,
- ocet jabłkowy 1 łyżeczka (jeśli chcesz możesz dodać 1/2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy),
- ketchup 5 łyżek,
- musztarda 2 łyżki stołowe,
- worcestershire 1 łyżka stołowa,
- cukier 1 szczypta,
- mały pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek extra virgin 1 łyżka stołowa.
Składniki na chipsy jarmużowe:
- 150 g jarmużu,
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 10 g siemienia lnianego,
- 10 g nasion sezamu,
- sól i pieprz.
Składniki na grillowanego miecznika:
- 2 plastry miecznika,
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- 1 pęczek pietruszki,
- oliwa z oliwek extra virgin.
Jak przygotować warzywa z grilla:
- Cukinię, bakłażana, pieczarki pokroić w plastry ok. 1/2 cm, paprykę i cebulę w ćwiartki.
- Warzywa gotujemy na patelni grillowej, sprawdzając stopień ich ugotowania.
- Podawać do smaku z oliwą, solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem i ziołami.
Jak przygotować różowy sos z jogurtu:
- Jogurt wlać do miski, dodać olej i sól i wymieszać.
- Dodaj ocet i resztę składników. Posiekać szczypiorek i delikatnie dodać.
- Wymieszaj wszystko razem szpatułką i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Jak przygotować chipsy jarmużowe:
- Liście jarmużu umyć, a następnie osuszyć. Usunąć wewnętrzną część liści.
- W małej miseczce przygotować sos z oliwy z oliwek extra virgin, siemienia lnianego, nasion sezamu, soli i pieprzu.
- Ułożyć kapustę na blasze z papierem tłuszczowym, umieścić ją na stojaku do piekarnika i posmarować kapustę olejem i sosem z nasion.
- Ułożyć kapustę na blasze do pieczenia i piec w temperaturze 180° w wentylowanym piekarniku przez 5-10 minut.
Jak przygotować grillowanego miecznika:
- Marynata: Oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek i posiekaną pietruszkę umieścić w misce i dobrze wymieszać.
- Opłukać plastry miecznika i osusz je. Umieść plastry miecznika w marynacie i pozostaw do zamarynowania w lodówce na 2 godziny, przykrywając folią spożywczą.
- Po tym czasie rozgrzać metalową patelnię lub mokrą żeliwną kratkę. Gdy będzie gorąca, ułożyć na niej odsączonego i osuszonego miecznika. Powinien smażyć się przez co najmniej 2 minuty bez obracania go na dużym ogniu. Kiedy plaster będzie miał klasyczne smugi na płycie można kontynuować przez kolejną minutę, a następnie smażyć go z drugiej strony przez ten sam czas.
- Kiedy miąższ jest biały, miecznik jest dobrze ugotowany. Wyłożyć na talerz i polać sosem z marynaty. Plastry miecznika powinny mieć co najmniej 2 cm wysokości i nie należy usuwać z nich skóry, ponieważ pomoże ona zachować kształt plastra.
Roladki z bakłażana na zimno:
Składniki na roladki z bakłażana na zimno:
- 2 bakłażany,
- 150 g Stracchino,
- 100 g prosciutto cotto,
- 100 g rukola,
- 10-12 pomidorków koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku,
- suszone oregano 1 łyżeczka,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek extra virgin.
Jak przygotować roladki z bakłażana na zimno:
- Usunąć szypułki z bakłażanów i umyć je. Pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 7-8 mm. Z każdego bakłażana należy wyciąć około 6 sztuk, w zależności od ich wielkości.
- Grillować plastry bakłażana i ułożyć je na tacy. Gdy wszystkie będą już gotowe, dodać sól i pieprz, posiekany czosnek i odrobinę oliwy.
- Umyć i osuszyć rukolę, następnie umć pomidorki koktajlowe i przekroić je na pół.
- Każdy plaster bakłażana nadziać rukolą, odrobiną szynki, 2 łyżkami stracchino, kilkoma pomidorkami koktajlowymi, następnie zawinąć każdy plaster na siebie i ułożyć na talerzu.
- Kiedy wszystkie zimne roladki z bakłażana będą gotowe, posypać je oregano i skropić oliwą z oliwek extra virgin.
Zobacz także:
- Pączki kładzione łyżką - przepis na najlepsze pączki. Prościej się nie da!
- Zupa krem z kiszonej kapusty. Zblendowana kiszona kapusta? Jeszcze jak!
- Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Autor: Michalina Kobla
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: