Materiał promocyjny

Przez żołądek do serca. Przepisy Cristiny Catese, w których trudno się nie zakochać

Przepisy na Dzień Drugiej Połówki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dzień drugiej połówki, czyli przez żołądek do serca
Dzień drugiej połówki, czyli przez żołądek do serca
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Zarówno słodkie brownie jak i wytrawny stek z miecznika skruszą nawet najtwardsze serca i trafią w najbardziej wybredne gusta. Z okazji Dnia Drugiej Połówki Cristina Catese proponuje przepisy, w których trudno się nie zakochać.

Brownies z solonym karmelem i mascarpone

Składniki na ciasteczka:

  • 140 g masła,
  • 80 g ciemnej czekolady 64%,
  • 170 g cukru muscovado,
  • 120 g całych jaj,
  • 64 g mąki 00,
  • 8 g gorzkiego kakao,
  • szczypta soli.

Składniki na solony karmel:

  • 150 g cukru,
  • 100ml świeżej śmietany,
  • 40g solonego masła, lub masła utartego ze szczyptą soli.

Składniki na krem mascarpone:

  • 150g serka mascarpone,
  • 170ml świeżej śmietany,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Składniki na ganache:

  • 200 g świeżej śmietany,
  • 250g ciemnej czekolady 64%.

Do dekoracji:

  • 10 truskawek,
  • 20 prażonych orzechów laskowych bez skórki,
  • 64% czekolada.

Jak przygotować brownies z solonym karmelem i mascarpone:

Brownies:

  1. Włączyć piekarnik na 180°c, roztopić czekoladę i masło, odstawić do ostygnięcia. 
  2. Jajka ubijamy z cukrem przez dwie minuty, dodajemy masło i masę czekoladową mieszając szpatułką od dołu do góry, dodajemy mąkę przesianą z kakao i solą zawsze mieszając od góry do dołu, aby uniknąć rozpadnięcia się masy. 
  3. Natłuścić i oprószyć mąką formę, wlać masę i piec przez 15 minut w pojedynczej formie.
  4. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem z formy, konsystencja jest wilgotna i krucha.

Karmel i mascarpone:

  1. Wsypać jedną trzecią cukru do rondla z grubym dnem, postawić na małym ogniu i poczekać, aż się rozpuści, zanim dodamy drugą trzecią część, od czasu do czasu potrząsnąć rondlem, ale nie mieszać. 
  2. Podczas wsypywania ostatniej części cukru podgrzać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, kiedy cukier stanie się brązowym i przezroczystym karmelem, zdjąć z ognia i wlać wrzącą śmietankę, uważając na ewentualne rozpryski.
  3. Postawić z powrotem na małym ogniu i dodać masło, mieszać szpatułką aż do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Przelać karmel do słoika i przechowywać w lodówce lub w razie potrzeby w temperaturze pokojowej.
  5. Śmietanę i serek mascarpone ubić z cukrem.

Ganache:

  1. Czekoladę grubo posiekać i włożyć do miski, następnie podgrzać śmietankę, a kiedy zacznie wrzeć, wlać ją do czekolady trzykrotnie mieszając, aż się całkowicie rozpuści.
  2. Pozostawić do ostygnięcia i przelać ganache do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy.

Przygotowanie i dekoracja:

  1. Kremy rozłożyć do kieszonek w cieście. 
  2. Udekorować, oddzielając kremy i dodając kawałki truskawek, opiekane orzechy laskowe i tabliczkę czekolady. Można również wymieszać krem mascarpone i karmel

Stek z miecznika z mieszanką grillowanych warzyw, z różowym sosem jogurtowym i chipsami jarmużowymi

Składniki na warzywa z grilla:

  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 1 papryka,
  • 2 pieczarki portobello,
  • 2 cebule,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 2 gałązki mięty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek extra vergine do smaku,
  • sól i pieprz.

Składniki na różowy sos z jogurtu:

  • Jogurt grecki pełny 250 g,
  • majonez 4 płaskie łyżki stołowe,
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka (jeśli chcesz możesz dodać 1/2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy),
  • ketchup 5 łyżek,
  • musztarda 2 łyżki stołowe,
  • worcestershire 1 łyżka stołowa,
  • cukier 1 szczypta,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek extra virgin 1 łyżka stołowa.

Składniki na chipsy jarmużowe:

  • 150 g jarmużu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • 10 g siemienia lnianego,
  • 10 g nasion sezamu,
  • sól i pieprz.

Składniki na grillowanego miecznika:

  • 2 plastry miecznika,
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • oliwa z oliwek extra virgin.

Jak przygotować warzywa z grilla:

  1. Cukinię, bakłażana, pieczarki pokroić w plastry ok. 1/2 cm, paprykę i cebulę w ćwiartki.
  2. Warzywa gotujemy na patelni grillowej, sprawdzając stopień ich ugotowania. 
  3. Podawać do smaku z oliwą, solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem i ziołami.

Jak przygotować różowy sos z jogurtu:

  1. Jogurt wlać do miski, dodać olej i sól i wymieszać.
  2. Dodaj ocet i resztę składników. Posiekać szczypiorek i delikatnie dodać.
  3. Wymieszaj wszystko razem szpatułką i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

Jak przygotować chipsy jarmużowe:

  1. Liście jarmużu umyć, a następnie osuszyć. Usunąć wewnętrzną część liści. 
  2. W małej miseczce przygotować sos z oliwy z oliwek extra virgin, siemienia lnianego, nasion sezamu, soli i pieprzu. 
  3. Ułożyć kapustę na blasze z papierem tłuszczowym, umieścić ją na stojaku do piekarnika i posmarować kapustę olejem i sosem z nasion.  
  4. Ułożyć kapustę na blasze do pieczenia i piec w temperaturze 180° w wentylowanym piekarniku przez 5-10 minut.

Jak przygotować grillowanego miecznika:

  1. Marynata: Oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek i posiekaną pietruszkę umieścić w misce i dobrze wymieszać. 
  2. Opłukać plastry miecznika i osusz je.  Umieść plastry miecznika w marynacie i pozostaw do zamarynowania w lodówce na 2 godziny, przykrywając folią spożywczą. 
  3. Po tym czasie rozgrzać metalową patelnię lub mokrą żeliwną kratkę. Gdy będzie gorąca, ułożyć na niej odsączonego i osuszonego miecznika. Powinien smażyć się przez co najmniej 2 minuty bez obracania go na dużym ogniu. Kiedy plaster będzie miał klasyczne smugi na płycie można kontynuować przez kolejną minutę, a następnie smażyć go z drugiej strony przez ten sam czas.  
  4. Kiedy miąższ jest biały, miecznik jest dobrze ugotowany. Wyłożyć na talerz i polać sosem z marynaty. Plastry miecznika powinny mieć co najmniej 2 cm wysokości i nie należy usuwać z nich skóry, ponieważ pomoże ona zachować kształt plastra.

Roladki z bakłażana na zimno:

Składniki na roladki z bakłażana na zimno:

  • 2 bakłażany,
  • 150 g Stracchino,
  • 100 g prosciutto cotto,
  • 100 g rukola,
  • 10-12 pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszone oregano 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek extra virgin.

Jak przygotować roladki z bakłażana na zimno:

  1. Usunąć szypułki z bakłażanów i umyć je. Pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 7-8 mm. Z każdego bakłażana należy wyciąć około 6 sztuk, w zależności od ich wielkości. 
  2. Grillować plastry bakłażana i ułożyć je na tacy. Gdy wszystkie będą już gotowe, dodać sól i pieprz, posiekany czosnek i odrobinę oliwy. 
  3. Umyć i osuszyć rukolę, następnie umć pomidorki koktajlowe i przekroić je na pół. 
  4. Każdy plaster bakłażana nadziać rukolą, odrobiną szynki, 2 łyżkami stracchino, kilkoma pomidorkami koktajlowymi, następnie zawinąć każdy plaster na siebie i ułożyć na talerzu. 
  5. Kiedy wszystkie zimne roladki z bakłażana będą gotowe, posypać je oregano i skropić oliwą z oliwek extra virgin.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości