Zobacz, jak krok po kroku wykonać to proste danie.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN rozpoczynamy cykl "w marcu jak w garncu", w którym kucharze (i nie tylko) przypominają smaki swojego dzieciństwa. Jak zrobić danie o nazwie parmigiana z bakłażana? Sprawdź przepis Cristiny Catese.
Sprawdź przepis na wytrawny tort z bakłażana i makaronu z serem pleśniowym Andrzeja Polana z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis i zaskocz swoich gości.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem proste i pyszne pomysły na jesienne dania autorstwa Martyny Chomackiej. Jak zrobić duszonego bakłażana po chińsku z sezamem? Sprawdź przepis.
Co można zrobić z sezonowych warzyw? Zapiekankę, hummus, ale także pyszną, świeżą sałatkę. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka pokazała, jak zrobić sałatkę z burakiem i bakłażanem. Sprawdź jej przepis i rozkochaj się w tym smaku.
W sierpniu warto sięgnąć po świeże i sezonowe warzywa. O tym, jak je wykorzystać w swojej kuchni, powiedział Sebastian Olma. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pieczonego bakłażana z serem halloumi i warzywami. Sprawdź, jak zrobić to proste danie i cieszyć się sezonowymi smakami.
Bakłażan to naprawdę wyjątkowy dar natury. Jest pyszny i intrygujący – ponieważ rodzi wiele pytań. Jest owocem czy jednak warzywem? Dlaczego bywa gorzki i co zrobić, aby nie był? Jakie potrawy można z niego przygotować? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.
Meliztzanosalata to grecka pasta z bakłażanów. W kuchni Dzień Dobry TVN Sabina Francuz zaprezentowała swój sposób na to greckie danie. Sprawdź jej przepis i ciesz się kuchnią grecką w swoim domu.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem chcemy zainspirować kuchnią grecką, ale w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić marynowane pieczone bakłażany? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.
Zarówno słodkie brownie jak i wytrawny stek z miecznika skruszą nawet najtwardsze serca i trafią w najbardziej wybredne gusta. Z okazji Dnia Drugiej Połówki Cristina Catese proponuje przepisy, w których trudno się nie zakochać.
Dania o obniżonej zawartości węglowodanów przyrządzają blogerka Natalia Szymaniec i kucharz Piotr Szłamas.
Wiele osób lubi smak cukinii i bakłażana, ale nie wiedzą, jak przygotować z nich smaczne i pełne aromatu dania. Okazuje się, że nie jest to trudne. Grzegorz Zawierucha przygotował przepisy na wspaniałe krokiety z cukinią i ziemniakami, moussakę oraz pieczonego bakłażana ze szpinakiem.
Mutabal czy baba ghanoush? Oto jest pytanie! Wiele osób nie dostrzega między tymi przysmakami różnicy i stosuje obie nazwy zamiennie. Nic w tym dziwnego. Bazą obu jest upieczony bakłażan i tahina, a różnice, w zależności od sposobu przyrządzenia, bywają mniej lub bardziej subtelne. Jak przyrządzić pyszne pasty z bakłażana?
Dziś w naszej kuchni powstają proste, świeże i wiosenne dania. Bakłażan z fetą, stir fry z kurczakiem i omlet ze szczypiorkiem - takie pyszności przyrządza Mateusz Gessler. Wypróbuj te wyjątkowe przepisy.
Niby proste warzywa, a można z nich stworzyć bogate menu. Kto by pomyślał, że z korzenia pietruszki zrobimy pyszną pastę? Pieczone rzodkiewki również są rarytasem, bakłażan wydaje się być tylko dodatkiem do dania, ale w wersji Michała Korkosza warzywa nabierają zupełnie innego znaczenia. Zobacz, jak efektowne są jego przepisy.
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, w towarzystwie Nikoletty Koszek Andrzeja Skupienia, którzy odpadki z Masterchefa, zajmowała się bakłażanami. Co zrobić, by nie były gorzkie? Trójka kucharzy przygotowała: pastę z bakłażana, roladki z bakłażana z ricottą, bakłażana prosto z Azji i caponatę.
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała potrawy z bakłażana. Czy wiedzieliście, że bakłażan jest niskokaloryczny i zawiera dużo witamin i minerałów? Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: pieczony bakłażan z pęczakiem, roladki z bakłażana, pasta bakłażanowa z granatem oraz także bakłażanowe burgery. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Ania Starmach, która na swój warsztat wzięła typowo jesienne warzywa. Ania zaproponowała nam bakłażana z parmezanem, cukinię z kaszą i orzechami oraz spaghetti z sosem dyniowym.
Pasjonat kuchni i smaków. Polski arystokrata wychowany we Francji. Potomek tego Mikołaja Reja. Gruzja rozsmakowuje się w pomidorach, arbuzach, melonach, winogronach i w bakłażanach. Jaka potrawa trafiła przez żołądek do serca Mikołaja?
Nicole i Mikołaj - o tej parze głośno nie tylko w serialu „Na Wspólnej”. W kuchni Dzień Dobry TVN, Maria Niklińska i Krzysztof Wieszczek, przygotowali: pierogi z gruszką i serem, bakłażan z pomidorami oraz eskalopki ze schabu z papryką i winogronami
Dziś w naszej kuchni, w roli głównej, bakłażan, znany też jako oberżyna lub jajko krzewiaste. Jak odróżnić bakłażana męskiego od damskiego? O tym w naszej kuchni Anna Starmach, jurorka programu "MasterChef". Towarzyszył jej Jarosław Falkowski, uczestnik programu. Jak smakuje bakłażan marynowany, grillowany i faszerowany? Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie!
Liana Gamcemlidze, właścicielka restauracji gruzińskiej, nie przypuszczała nawet, że Magda Gessler, którą zaprosiła do swojej restauracji, przeprowadzi rewolucję nie tylko w restauracji, ale i w jej życiu. Obie Panie się zaprzyjaźniły i teraz razem prowadzą warsztaty kulinarne. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały: pierożki chinkali i bakłażana z pastą z orzechów. Skorzystajcie z ich przepisów!
Zapraszamy na orientalny piknik! W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło przygotował m.in.: roladki z bakłażana z twarożkiem z nerkowców, chleb z oliwkami, sałatkę z młodego szpinaku z miodowym winegretem, hummus z zielonego groszku oraz tureckki ratatuj. Skorzystajcie z jego przepisów!
W kuchni Dzień Dobry TVN juror programu "MasterChef " Anna Starmach i uczestniczka programu Maria Ożga przygotowały roladki z cukinii z pastą orzechową, lasagne bez makaronu, zupę z kabaczków, schab z nadzieniem z borowików oraz kompot z... bani. Jak smakuje taki kompot? Przekonajcie się, jakie apetyczne potrawy można przygotować z kabaczków, cukinii i bakłażana.
Kładziesz się do łóżka i nie możesz zasnąć? Masz problemy ze snem? Być może zjadłeś wieczorem ciężkostrawne potrawy... Nasi kucharze - Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej - podpowiadają w Dzień Dobry TVN, co jeść, by nie cierpieć na bezsenność.
Na naszą skrzynkę ddtvn@tvn.pl przyszedł e-mail od młodej mamy, która karmi piersią, z prośbą, by w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowano potrawy bez jaj i mleka, bo jej kilkumiesięczna córeczka uczulona jest na mleko, a także na jajka i konserwanty. W odpowiedzi na prośbę Pani Ani z Gdańska Maciej Szaciłło wraz z córką Karoliną przygotował potrawy bez jaj i mleka.
Siarczyste mrozy nie oszczędzają nas w tym roku, ale Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło mają na nie sposób! Przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN mocno rozgrzewające potrawy. Wypróbujcie przepisów na: kiczadi, ostry rosół, placki ziemniaczane z salsą z bakłażana i rozgrzewający indyjski deser.