Meliztzanosalata inaczej - przepis krok po kroku
Składniki:
- bakłażan,
- 200 g jogurtu greckiego,
- łyżka orzeszków pinii,
- łyżka suszonych czarnych porzeczek,
- łyżka melasy,
- łyżka tahini,
- 2 gałązki mięty,
- sól, oliwa.
Sposób przygotowania Meliztzanosalaty
- Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Na blaszce ułóż bakłażana i piecz aż będzie całkiem miękki, zazwyczaj to ok 30/40 min. Można go lekko nakłuć widelcem, żeby mieć pewność, że nie wybuchnie.
- Orzeszki pinii upraż na suchej patelni. Jogurt rozsmaruj na talerzu, nałóż upieczonego bakłażana, polej tahini, posyp pinią, delikatnie posól, skrop melasą i udekoruj miętą.
Zobacz także:
- Jak zrobić suwlaki? Przepis na greckie szaszłyki, które zrobisz sam w domu!
- Avgolemono, czyli grecka zupa cytrynowa
- Kuchnia grecka - najważniejsze potrawy i desery
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sabina Francuz
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: