Smażona kalarepa z tymiankiem i purée z selera - przepis Mateusza Zielonki

Smażona kalarepa
Smażona kalarepa z tymiankiem i purée z selera - przepis Mateusza Zielonki
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji programu MasterChef, przygotował pyszne dania z kalarepy. To niskokaloryczne i bardzo zdrowe warzywo. Sprawdź, jak przyrządzić smażoną kalarepę z tymiankiem i purée z selera. 

Smażona kalarepa z tymiankiem i purée z selera  - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kalarepy,
    • świeży tymianek,
      • masło,
        • korzeń selera,
          • litr mleka,
            • siemię lniane,
              • płatki owsiane,
                • olej,
                  • szczypiorek.

                    Sposób przygotowania smażonej kalarepy

                    1. Seler obrać, pokroić na grubą kostkę i podsmażyć w garnku. Gdy się zarumieni dodać sól, pieprz, gałązki rozmarynu oraz mleko do zakrycia. Gdy całość zmięknie miksować na gładką masę, dodając masło.
                      1. Kalarepę pokroić na cienkie plastry, smażyć na maśle z tymiankiem i grubo mielonym pieprzem.
                        1. Siemię oraz płatki owsiane uprażyć na suchej patelni i zmiksować z odrobiną soli.
                          1. Olej podgrzać do temperatury 65 stopni i zmiksować z blanszowanym szczypiorkiem i odrobiną szpinaku, przecedzić przez gazę.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Mateusz Zielonka

                            Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana