Materiał promocyjny

Mini naleśniki, łosoś pieczony i kotleciki z kalarepy - przepisy Darii Ładochy

Wawrzyniec jest odpowiedzią na coraz wyraźniejsze trendy na rynku żywności i rosnące zapotrzebowanie konsumentów na produkty naturalne, zdrowe, przygotowywane tak jak w domu i równie smaczne. Sprawdźcie co Daria Ładocha z córkami Laurą i Matyldą przygotowały dziś w kuchni Dzień Dobry TVN.

Wawrzyniec to ciekawe kompozycje warzyw doprawionych naturalnymi przyprawami.

Pasty są produktami uniwersalnymi, przeznaczonymi do wielu zastosowań kulinarnych, codziennego przygotowania posiłków zarówno na ciepło jak i na zimno, można je dodać do niemal każdej potrawy. Z Wawrzyńcem w kuchni robi się ciekawie, to pomysł na szybką przekąskę dla tych, którzy nie mają czasu, ale chcą się odżywiać nie tylko smacznie, ale i zdrowo – w domu, w pracy, w przerwie.

Kotlety z kalarepki z pastą z suszonych pomidorów z pomidorkami cherry i ogórkiem małosolnym

Składniki:

  • 2 kalarepki obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1 duże jajko lub dwa małe
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta oregano
  • szczypta słodkiej papryki w przyprawie
  • masło klarowane do smażenia
  • pasta z cukinii WAWRZYNIEC

Dodatkowo: pomidorki cherry, rukola, ogórki małosolne, kiełki słonecznika

Przygotowanie:

Zmiksuj w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym kalarepkę na mniejsze kawałki lub po prostu zetrzyj na tarce. Odciśnij w rękach płyn i dodatkowo owiń kalarepkę w ręcznik papierowy by odsączyć jego resztki. Połącz kalarepkę z jajkiem, mąką, oraz przyprawami. Rozgrzej olej kokosowy i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Następnie posmaruj każdy kotlecik pastą z cukinii WAWRZYNIEC, dodaj ogórek, pomidorki cherry, rukolę oraz kiełki słonecznika.

Łosoś pieczony z pastą z suszonych pomidorów z salsą z mango

Składniki:

  • 4 kawałki filetów z łososia bez skóry
  • sól, pieprz
  • sok z 1 limonki
  • pasta z suszonych pomidorów WAWRZYNIEC
  • 4 plastry ananasa
  • Salsa z mango:
  • 1 mango pokrojone w kostkę
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki orzechów ziemnych solonych utłuczonych w moździerzu
  • kilka liści świeżej mięty
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łososia posól i skrop sokiem z limonki. Wysmaruj pastą z pomidorów WAWRZYNIEC i ułóż na wierzchu plaster ananasa. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Przygotuj salsę: mango pokrój w drobną kostkę lub lekko zmiksuj blenderem. Sok pomarańczowy wymieszaj z sosem sojowym i polej nim mango. Dodaj orzechy i miętę. Łososia podawaj w towarzystwie salsy.

Mini naleśniki z pastą z bakłażana z granatem, marchewką i mozzarellą

Składniki na naleśniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 40 ml oleju
  • szczypta soli
  • do smażenia masło klarowane

Dodatkowo:

  • pasta z bakłażana WAWRZYNIEC
  • granat
  • mini kulki z mozzarelli
  • pomidorki cherry
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj i odstaw na 15 minut. Następnie usmaż je w wersji mini i wysmaruj pastą z bakłażana WAWRZYNIEC i dodaj ulubione dodatki.

Źródło: Daria Ładocha

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości