Pasta typu roulette z wędzonym pstrągiem i ziemniakami truflowymi - przepis krok po kroku
Składniki:
- jajka typu „0” 5 szt.,
- pstrąg wędzony filet 300 g,
- jogurt naturalny 200 ml,
- masło 200 g,
- olej winogronowy 200 ml,
- ciemniaki truflowe fioletowe 300 g,
- cebula szalotka 4 szt.,
- kapary 50 g,
- pieczarka portobello 2 szt.,
- papryka pieczona bez skory 100 g,
- musztarda sarepska,
- chrzan korzeń,
- chrzan w słoiku,
- cytryna 2 szt.,
- oliwa z oliwek,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania pasty typu roulette z wędzonym pstrągiem
- Pasta typu roulette z wędzonym pstrągiem i ziemniakami truflowym: wszystkie składniki kroimy drobno i umieszczamy w misce. Mieszamy z majonezem, jogurtem, oliwa z oliwek, sokiem z cytryny, sól pieprz do smaku. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.
- Robimy majonez z 2 żółtek, musztardy, soku z cytryny, startego chrzanu, cukru, roztopionego masła i oleju winogronowego.
- Jajka gotujemy przez 6,5 min, obieramy ze skorupki i do miski.
- Wszystkie składniki kroimy drobno i umieszczamy w misce.
- Mieszamy z majonezem, jogurtem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, sól, pieprz do smaku. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.
Zobacz także:
- Pasty na kanapki: z łososiem, jajeczna i pate
- Pasty śniadaniowe z makreli według przepisów finalisty V. edycji MasterChefa - Szymona Czerwińskiego
- Pasta śniadaniowa z wędzonym trewalem, kiełkami i orzechami włoskimi - przepis Jaśka Kuronia
Źródło: Mateusz Zielonka
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: