Pasta typu roulette z wędzonym pstrągiem i ziemniakami truflowymi - przepis Mateusza Zielonki

Kanapki z pastą
Kanapki z pastą
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji programu MasterChef, przygotowuje swoje specjały z ryby. Sprawdź, jak przygotować pyszną pastę typu roulette z wędzonym pstrągiem i ziemniakami truflowymi.

Pasta typu roulette z wędzonym pstrągiem i ziemniakami truflowymi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jajka typu „0” 5 szt.,
  • pstrąg wędzony filet 300 g,
  • jogurt naturalny 200 ml,
  • masło 200 g,
  • olej winogronowy 200 ml,
  • ciemniaki truflowe fioletowe 300 g,
  • cebula szalotka 4 szt.,
  • kapary 50 g,
  • pieczarka portobello 2 szt.,
  • papryka pieczona bez skory 100 g,
  • musztarda sarepska,
  • chrzan korzeń,
  • chrzan w słoiku,
  • cytryna 2 szt.,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania pasty typu roulette z wędzonym pstrągiem

  1. Pasta typu roulette z wędzonym pstrągiem i ziemniakami truflowym: wszystkie składniki kroimy drobno i umieszczamy w misce. Mieszamy z majonezem, jogurtem, oliwa z oliwek, sokiem z cytryny, sól pieprz do smaku. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. 
  2. Robimy majonez z 2 żółtek, musztardy, soku z cytryny, startego chrzanu, cukru, roztopionego masła i oleju winogronowego.
  3. Jajka gotujemy przez 6,5 min, obieramy ze skorupki i do miski.
  4. Wszystkie składniki kroimy drobno i umieszczamy w misce.
  5. Mieszamy z majonezem, jogurtem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, sól, pieprz do smaku. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości